RADIOSITE Fórum

• Informatika

#131815  Szerző: kukac

asimov írta:Az ám... arra az esetre, ha kisérletezgetés helyett, használni akarnám a leendő NAS-omat, nekem ezt ajánlották:
http://synology-nas.hu/product/synology ... n-ds214se/
Elnézve a "felszereltségét" (pld. 256MB/DDR3 ram, komoly SW felszereltség, 2 év garancia, stb) tényleg nem drága szerkezet és NAS témakörben -mint megtudtam- a "Synology" név nagyon jól csengő név.
Csongii írta:Nézegettem rendes NAS-t, olyan erős rackes fajtát. Szép árak vannak. :D :D
plusz a két vinyó, mert az nincs benne az árban, illetve csak otthonra ajánlott, a sebessége kritikus helyzetekben igencsak visszaesik.
 #131814  Szerző: asimov

Az ám... arra az esetre, ha kisérletezgetés helyett, használni akarnám a leendő NAS-omat, nekem ezt ajánlották:
http://synology-nas.hu/product/synology ... n-ds214se/
Elnézve a "felszereltségét" (pld. 256MB/DDR3 ram, komoly SW felszereltség, 2 év garancia, stb) tényleg nem drága szerkezet és NAS témakörben -mint megtudtam- a "Synology" név nagyon jól csengő név.
Csongii írta:Nézegettem rendes NAS-t, olyan erős rackes fajtát. Szép árak vannak. :D :D
 #131744  Szerző: asimov

De, de, pont azért hoztam fel.
A cégnél is dolgozott ilyen, és amire készült, arra nagyon is jó, de a kicsinységnek azért ára is van (és ezért lett egy fapados PC-re lecserélve végül): nincsen rajta SATA csatlakozó, ezért merevlemezt csak USB2-n keresztül lehet rácsatlakoztatni és ez ideális esetben is 4,2...4,4 MB/s-re limitálja az adatátviteli sebességet, ami adott esetben akadályozó tényező is lehet.
zoo írta:
asimov írta: Amiről még nem esett szó: az áramfogyasztás.....
Nem lenne ez is elég? Az áramfogyasztás nagyon fontos szempont, főleg ha inkább csak kényelmi funkciót szolgál a gép.
Saját célra nekem ez is megfelel, így én ilyet fogok venni (máshol lehet olcsóbb):
http://www.rpibolt.hu/termek/raspberry_ ... _rev2.html
 #131739  Szerző: zoo

asimov írta: Amiről még nem esett szó: az áramfogyasztás.
Az összerakott konfig-ok ellen (illetve a gyári NAS-ok mellett) ez nagyon komoly érv, mert még a legfapadosabb konfig is többszörös áramfogyasztást produkál egy NAS-hoz képest.
Ahol egyébként kevés állandó áramfogyasztó van, ott egy 24 órában üzemelő PC, 1,4... 2,1x-es áramfogyasztást is jelenthet. Látom a villanyórámon. Ebből a szemszögből nézve, egy gyári NAS (a maga 20-30 W-os áramfogyasztásával) kb egy év alatt "visszahozza" az árát. (illetve meghagyja.)
Nem lenne ez is elég? Az áramfogyasztás nagyon fontos szempont, főleg ha inkább csak kényelmi funkciót szolgál a gép.
Saját célra nekem ez is megfelel, így én ilyet fogok venni (máshol lehet olcsóbb):
http://www.rpibolt.hu/termek/raspberry_ ... _rev2.html
 #131700  Szerző: asimov

Egy 7/24-ben üzemelő "szervergép" beüzemelése itt is aktuális volt már nagyon... Kb három hete, "kukázásból" az alábbi konfig jött össze:
Asrock ConRoe 865PE; 1 GB (2 x 512MB/DDR400) dual ch.;Intel P4/3GHz; Galaxy Nvidia Geforce 7300 GT. Két HDD van: Samsung 160 GB és Samsung 80 GB
A "szervergép" beüzemelése okán, a router és a dslmodem is messzebb költözött kicsivel "tőlem" és ami LAN kábel még nem az volt, most az is FTP-re (+ árnyékolt csatlakozók is, persze) lett cserélve.
Ezzel szinte az utolsó zavarok is távoztak a dx rádióból, és az egész DX vevőrendszer jel/zaj viszonya meglepően jó lett. Nem akarom elkiabálni, de összesen egy frekvencián jön elektronikus zaj, full-on működő LAN mellett. Ez is az árnyékolás bekötésével jelenik meg a rádióban, úgyhogy van remény a kiírtására.

A rendszer egyelőre XP Pro (kitapasztalom, mit bír) lett, a megfelelő megosztásokkal. A távvezérlés a windózer saját "távoli asztal"-ával (végre ezt is ki rendesen ki tudtam próbálni) sima ügy. HD Sentinel és MSE (utóbbi 2015. július 14-éig még frissül) és Spybot and Destroy őrzi a merevlemezeket, illetve a tartalmukat.
A gépemről átköltözött (sok GB-nyi adat mellett) a "szerverre" a "q" betűs kliens és BOINC kliens is. Utóbbi a szabad gépteljesítményt (felhő alapon, részletesen beállíthatóan) kiválasztható project-ek feldolgozására használja.
A BOINC kliens miatt raktam össze első körben saját konfig-ot, de...

Amiről még nem esett szó: az áramfogyasztás.
Az összerakott konfig-ok ellen (illetve a gyári NAS-ok mellett) ez nagyon komoly érv, mert még a legfapadosabb konfig is többszörös áramfogyasztást produkál egy NAS-hoz képest.
Ahol egyébként kevés állandó áramfogyasztó van, ott egy 24 órában üzemelő PC, 1,4... 2,1x-es áramfogyasztást is jelenthet. Látom a villanyórámon. Ebből a szemszögből nézve, egy gyári NAS (a maga 20-30 W-os áramfogyasztásával) kb egy év alatt "visszahozza" az árát. (illetve meghagyja.)
 #131248  Szerző: asimov

Erről írhatnál pár sort nekünk.. tudod, a közösségépítés jegyében :)
Szepi írta:... kisebb szívás után egyedül is fel tudtam telepíteni. A konfiguráció már bonyolultabb volt a Win-hez szokott gondolkodásmódom miatt, de végül úgy ahogy az is sikerült....
 #131242  Szerző: asimov

Igen, akartam is írni: a másik, és adott esetben sokkal költséghatékonyabb verzió a saját "NAS" építés.
Itt lényegében egy fapados(?) PC-ről van szó, ami semmi mást nem csinál, mint hálózati kéréseket szolgál ki.
Egyszerűbb igényeket egy ledobott, félretett alapkonfig is elbír és a sorrendet is jól írta a "kolléga": ha választani kell, akkor inkább RAM legyen több, mint a proci gyorsabb. Vga teljesítmény gyakorlatilag nem kell egy nas-ba.
Sima megosztáshoz meg alap hozzáférés szabályozáshoz egy Win XP Pro-t is lehet telepíteni (TeamViewer-rel meg távvezérelni) és erre mehet torrent, ftp/webszerver, stb, csak itt célszerű a memóriakezelésnél magasabb prioritást beállítani a háttérfolyamatoknak, a programokkal szemben.
Ez a linux alapú free nas OS új nekem, de adandó alkalommal futok vele egy kört mindenképpen.
Kíváncsi vagyok a sebességére, fiunkiókra, . (pár hónapig UHU linux-oztam.. a kiforratlansága miatt nagyon kemény hónapok voltak... de bírtam vele)

A külön NAS-nak (akár önálló, akár akár pc) van még egy előnye a nyilvánvalókon túl: töredezettségmentesítést, ütemezett vírusellenőrzéseket és egyéb szoftveres karbantartásokat lehet időzíteni éjjelre (vagy egyéb "üres" időszakra) így a NAS mindig tipp-topp állapotban lesz. Ez azt is jelenti, hogy a lényegében (adat)tehermentes kliensgépek is sokkal kevésbe pusztulódnak le a napi használatban, illetve a szoftveres karbantartások is sokkal gyorsabban futnak le. (töredéke adattal kell foglalkozni, stb)
Szepi írta:Én házilag csináltam magamnak NAS-t..
 #131191  Szerző: Szepi

Én házilag csináltam magamnak NAS-t.

Szert tettem egy kikukázott VIA-EPIA alaplapos (mini ITX) gépre, 1GHz-es Cyrix procival, 512MByte RAM-mal. Nincs benne mozgó alkatrész mivel CF kártyáról fut az OS, a proci órajelét pedig visszavettem 500MHz-re, így passzív hűtés is elég neki.
Zajt csak a rákötött vinyó és a tápegység ventillátora ad.

A gépen a NAS4Free nevű opensource rendszer (linux disztribúció) fut. A Linuxhoz totál hülye voltam/vagyok de kisebb szívás után egyedül is fel tudtam telepíteni. A konfiguráció már bonyolultabb volt a Win-hez szokott gondolkodásmódom miatt, de végül úgy ahogy az is sikerült.
Ez a rendszer is tartalmaz torrent klienst, web szervert, szamba szervert stb.stb... Jó sok kiegészítőt is lehet feltenni rá, de ahhoz már illik érteni a linuxhoz. Ja és magyarul is tud. Érdemes kipróbálni.

A rendszer sebessége nem világbajnok, de nekem otthonra megteszi. Itt is érvényes a minél több memória, minél gyorsabb proci annál gyorsabb rendszer elv.

szerk: Van LiveCD verziója is azoknak akik tényleg csak ismerkedni szeretnének vele.
 #131182  Szerző: asimov

Ismeretségi körben több is működik és a beüzemelés óta áldják a tulajok az eszüket azért, hogy beruháztak ilyenbe. A jobbakban amúgy hozzáférési jogok szabályozása, és állítólag torrent kliens, stb is van.
A cégnél minden adat (adatbázisok, beosztások, ütemtervek, műszaki dokumentációk, médiaanyagok, szerződések, stb) egy bikaerős szerveren vannak tárolva és így az egyébként gyenge, kicsi háttértárolós kliensgépeken is tűrhető sebességgel lehet dolgozni. (a nagynyomtató is hálózatos) Igen hatékony eljárás.

ide kapcsolódik:
Pár gépet tesztelési céllal mostanában "tuningoltak" meg SSD-vel és látványos a sebességnövekedés, azonban az egyik SSD három hét után behalt. Itt adatmentés nem volt lehetséges, de mivel az érdemi értéket képviselő adatok az (amúgy agyonbackup-olt) szerveren vannak, így csak a kliensgépre telepített OS lett oda, ami ugye nem érték.
noartist írta:NAS szervere van valakinek?Szemezgetek velük,mert a notiban a terrás HDD-t le akarom cserélni egy 240GB-os SSD-re,és valahogy pótolni kéne a fennmaradó űrt.
 #131159  Szerző: Csongii

noartist írta:NAS szervere van valakinek?Szemezgetek velük,mert a notiban a terrás HDD-t le akarom cserélni egy 240GB-os SSD-re,és valahogy pótolni kéne a fennmaradó űrt.
Egyik ismerősömnek már 3 évvel ezelőtt volt. Ő ...aaz onlájn videotékákból kikölcsönzött filmeket tárolta rajta és igen jó véleménye volt a "kütyü"-ről. :)
Szerintem nagyon hasznos jószágok és ha RAID-be raksz vinyót, akkor pedig abszolút jó döntés. De ha nem abba, akkor is. :D
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 330