Igen, akartam is írni: a másik, és adott esetben sokkal költséghatékonyabb verzió a saját "NAS" építés.
Itt lényegében egy fapados(?) PC-ről van szó, ami semmi mást nem csinál, mint hálózati kéréseket szolgál ki.
Egyszerűbb igényeket egy ledobott, félretett alapkonfig is elbír és a sorrendet is jól írta a "kolléga": ha választani kell, akkor inkább RAM legyen több, mint a proci gyorsabb. Vga teljesítmény gyakorlatilag nem kell egy nas-ba.
Sima megosztáshoz meg alap hozzáférés szabályozáshoz egy Win XP Pro-t is lehet telepíteni (TeamViewer-rel meg távvezérelni) és erre mehet torrent, ftp/webszerver, stb, csak itt célszerű a memóriakezelésnél magasabb prioritást beállítani a háttérfolyamatoknak, a programokkal szemben.
Ez a linux alapú free nas OS új nekem, de adandó alkalommal futok vele egy kört mindenképpen.
Kíváncsi vagyok a sebességére, fiunkiókra, . (pár hónapig UHU linux-oztam.. a kiforratlansága miatt nagyon kemény hónapok voltak... de bírtam vele)
A külön NAS-nak (akár önálló, akár akár pc) van még egy előnye a nyilvánvalókon túl: töredezettségmentesítést, ütemezett vírusellenőrzéseket és egyéb szoftveres karbantartásokat lehet időzíteni éjjelre (vagy egyéb "üres" időszakra) így a NAS mindig tipp-topp állapotban lesz. Ez azt is jelenti, hogy a lényegében (adat)tehermentes kliensgépek is sokkal kevésbe pusztulódnak le a napi használatban, illetve a szoftveres karbantartások is sokkal gyorsabban futnak le. (töredéke adattal kell foglalkozni, stb)
Szepi írta:Én házilag csináltam magamnak NAS-t..