SzD írta:Hát ezt nem hiszem el...
Lehet, hogy azt hiszitek, hogy kamuzok (én is erre gyanakodnék, ha valaki más írogatná ezeket), de nem.
Valaki magyarázza már el nekem, hogy mégis hogy a rákban van az, hogy ugyebár vannak olyan csatornák, amik nem működnek a dual megfejtésnek köszönhetően...nos az egyiken mégis sikerült most behozni mindegyiket, viszont a másikon továbbra sem. Ezen a bizonyos másikon most egyszer csak megakadt a kép, és nem jött egyik csatorna sem. Mivel semmi nem történt, gondoltam csinálok egy csatornafrissítést, úgyis élvezem. Most a helyzet az, hogy minden olyan csatorna jön, ami eddig nem, és azok, amíg eddig működtek, most nincsenek.
Egyre kevésbé értem, hogy most ez hogy is van...főleg, hogy egyszer már volt olyan, hogy jött minden csatorna, de csak bizonyos ideig, aztán eltűntek.
Szakszerűen nem tudom elmagyarázni, de valahogy megpróbálom leírni. A csatornák egy része H (horizontális), másik pedig V (vertikális) polarizációval kerül sugárzásra. Erről a polarizációról az alábbi oldalon olvashatsz:
http://tv.tvnet.hu/satellite/sat.html
A gond az, hogy a fej egyszerre csak az egyik polarizáció csatornáit tudja fogni, tehát vagy a V vagy a H poláron lévő csatornákat tudja venni. Azt, hogy éppen melyikre kapcsoljon, azt az a beltéri szabályozza, amelyikbe elsőként bemegy az antennától a kábel. Ezen szabadon tudsz váltogatni. A második beltérihez viszont az elsőből megy a kábel, emiatt a második beltéri az elsőre van utalva, így ha az első H poláros csatornán áll, akkor a másodikon is csak a H poláron lévő csatornák nézhetőek. Ha V poláron van az első, akkor a másodikon is csak a V-k mennek. Arra tehát nincs lehetőség, hogy az egyiken H, a másikon V poláros csatornák menjenek, ezért nem tudod a második beltérin az összes csatornát nézni, ehhez szükség lenne egy twin (két kimenetes fejre), ez tulajdonképpen két fej egybeépítve.