RADIOSITE Fórum

• Időjárás

#112459  Szerző: asimov

Rádiós ismerős antennaoszlopán, eltörött egy 8-as(!) csapszeg az antennaforgató mechanikában, fennt az oszlopon... (így most kizárólag a koaxok hossza határozza meg a mechanikai végállást, de csak amíg el nem szakadnak :( )
 #112451  Szerző: joe

Csongii írta:Ez itt a legfontosabb. Valamint hiába akarnak majd OMSZ-es egy kézbe mindent csinálni, mivel akkor majd ijesztegetni se lehet úgymond, még rosszabb helyzetek lesznek ennél. Ugyanis akkor majd előre nem tud senki se a hóról, se a szélről.... :yeah: :gülü: :gülü:
Anno az 1980-as években még a Kisalföldön laktam, megnéztem az MTV1 híradójában az időjárás jelentést - "napos idő várható", két perccel később megnéztem az ORF1-en - "eső lesz" és mi lett másnap? - eső!
 #112449  Szerző: joe

adminisztrator írta:
joe írta:...nagyon is kiadták.
Oké, akkor miért nem jutott el a tévékig, rádiókig a figyelmeztetés? Olyan megjelenéssel, mint amit a tavalyi katasztrófariasztás próbáin láthattunk?
Ezt nem tudom, esetleg nem merte senki felvállalni a nyilvánosságot. A cégnél pont a katasztrófavédelem távközlési rendszere (EDR) miatt rendelték el az rendkívüli ügyeletet, az én osztályom nem esett bele, mert mi csak lakossági rendszereket üzemeltetünk.
 #112448  Szerző: asimov

Tényleg volt ilyen képaláírás?
Kép
 #112447  Szerző: Csongii

mlaszlo írta:sajnos sokak számára a rengeteg téves előrejelzés miatt hiteltelenné vált a meteorológiai szolgálat. Egyszerűen nem bíznak az előrejelzésekben az emberek.
Ez itt a legfontosabb. Valamint hiába akarnak majd OMSZ-es egy kézbe mindent csinálni, mivel akkor majd ijesztegetni se lehet úgymond, még rosszabb helyzetek lesznek ennél. Ugyanis akkor majd előre nem tud senki se a hóról, se a szélről.... :yeah: :gülü: :gülü:
 #112444  Szerző: Glenn

mlaszlo írta:a gondot az erős szél jelentette, amit emlékeim szerint nem nagyon jeleztek előre, még aznap sem hívták fel rá a lakosság figyelmét, amikor a nyugati országrészben már orkán erejű szél tombolt.
Pedig de. Reisz András még elnézést is kért kétszer is, de ne őt szidják majd a holnapi ítéletidőben. Kihangsúlyozta (és nem csak ő, de a többi időjós is), hogy orkán erejű, 100 km/h-t is elérő szél lesz.
 #112443  Szerző: asimov

Azért vannak itt furcsaságok.
Még tavaly, egy sokkal kissebb "időjárási vészhelyzet" okán szinte az első hópelyhek megjelenésekor azonnal készenlétbe helyeztek minket (hatod magammal OKF-s, civil mentőcsoportban vagyunk), és most is pont azért maradtam itthon mobilteló/net előtt és összepakolva, indulásra készen, hogy ha szólnak, akkor indulni tudjak, aztán még csak készültségbe se helyeztek minket.
(Mi ugyan rádiókommunikációs csapat vagyunk, de autókat tolni, üzemanyagot egyebeket kivinni, azért mi is tudunk.)
 #112441  Szerző: markfelt

joe írta:...nagyon is kiadták.
Oké, akkor miért nem jutott el a tévékig, rádiókig a figyelmeztetés? Olyan megjelenéssel, mint amit a tavalyi katasztrófariasztás próbáin láthattunk?
 #112439  Szerző: mlaszlo

Pasa írta: Hogy volt-e piros riasztás, nem tudom, de a médiumokból ömlött két napig a figyelmeztetés minden műsorban, hogy jön a kemény tél. Ez elég, ha valaki nem IQ-korlátolt szerintem.
A "kör alakú felhőzetet" meg inkább hagyjuk. :D
Jelentős lehűlésről, hidegbetörésről volt szó, meg hogy helyenként 20 cm hó is eshet. De ugye ezzel még nem lett volna probléma, a gondot az erős szél jelentette, amit emlékeim szerint nem nagyon jeleztek előre, még aznap sem hívták fel rá a lakosság figyelmét, amikor a nyugati országrészben már orkán erejű szél tombolt.
A másik ok pedig, hogy sajnos sokak számára a rengeteg téves előrejelzés miatt hiteltelenné vált a meteorológiai szolgálat. Egyszerűen nem bíznak az előrejelzésekben az emberek.
 #112437  Szerző: joe

A
adminisztrator írta:másrészt a Katasztrófavédelem és az OMSZ miért nem tett semmilyen megelőző lépést, miért nem adott ki semmilyen figyelmeztetést a problémát megelőzendő?
...nagyon is kiadták. Hozzánk már szerda este befutott, így a szokásos készenlétek helyett, a hosszú hétvégére 24 órás váltásban ügyelet rendeltek el országosan. Továbbá az ügyelet részére 4x4-es gépkocsikat kellett biztosítani a várható hóhelyzet miatt (mindez az egyik távközlési cégnél). Csütörtök 11 óra körül már egyértelmű volt, hogy mi lesz itt...a hatóságok helyében már délben le zártam volna az autópályákat, így nem rekedt volna a több száz gépkocsi kint. Megértem azt, hogy a hosszú hétvége miatt mindenki el akart volna jutni valahová, ki haza, ki épp el otthonról. Két hete még úgy volt, hogy 14-én este én is megyek családostól (három 6 év alatti gyerkőccel) a Kecskemét - Dunaújváros - Székesfehérvár - Győr útvonalon...ki tudja meddig jutottam volna. Évekkel ezelőtt Bécs és Sank Pölten között sikerült 16 órát állnom az autópályán egy hirtelen jött havazásban, egy baleset miatt beállt a forgalom, a felsózott fekete úttestet pár óra alatt 8-10 cm hó fedte be, aminek következtében a kamionok az emelkedőkön még hólánccal sem bírtak feljutni. A bebicskázott szerelvények mellett nem lehetett személyautóval sem elmenni, nem volt mit tenni, vártuk a "felmentő sereget". Joe
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 209