RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#170651  Szerző: LuciFerko

Kovi02 írta:963khz-n fogtam egy számomra új adást,szöveg nem volt, Calvin Harris-Feels ment. Ötlet?
nem az RTCI?
 #170650  Szerző: Kovi02

963khz-n fogtam egy számomra új adást,szöveg nem volt, Calvin Harris-Feels ment. Ötlet?
 #170623  Szerző: LuciFerko

Megvan a blackout, halott az RH sáv. Érdekes módon a délről sugárzó adók (All India Radio, 7550, VOA Dél Afrika 6195 khz) jönnek, de más nem nagyon. A CRI és a TRT bika adói is eltűntek. :D
 #170608  Szerző: LuciFerko

Jártam körbe a tetőn kisrádióval, és sajnos azt tapasztaltam, hogy csak a kisebik zavar jön az egyik szomszéd légkondijából, a nagyobb zavar ami 9 és 18 mhz között van, ott van végig a kábelezések mentén. De ez csak május közepe óta, előtte ilyen zavar nem volt.

Szóval panel+rövidhullám = kompromisszum.
 #170596  Szerző: LuciFerko

joe írta:Ide írom...ennek hatással kell lennie a rádiózásra...X9.3...holnap délre ideér a "szele" is...az alsó frekvenciákon "blackout" várható...magasabb frekvenciákon extra terjedésre is esély lehet...Joe
Akár sarki fény is látható lesz, ha jól értelmezem.
 #170593  Szerző: Kovi02

joe írta:...akár még ES is lehet...

990kHz - Radio Sawa 600kW Ciprus
1368kHz - olasz Challenger Radio 25kW (Európában a legnagyobb teljesítményű adó a frekvencián)
Köszi,ezeket nem tudtam azonosítani,most megvannak. 828khz-n nálad mi jön most?(ill. reggel 6 fele,ha rá tudsz majd nézni)

(kicsit OFF: a solti adó térereje itt akkora,hogy amikor bedugtam az ujjam a tuner MW antennabemenetébe,szinte minden frekire kikevert. :D )
 #170592  Szerző: joe

...akár még ES is lehet...

990kHz - Radio Sawa 600kW Ciprus
1368kHz - olasz Challenger Radio 25kW (Európában a legnagyobb teljesítményű adó a frekvencián)
 #170591  Szerző: Kovi02

joe írta:Ide írom...ennek hatással kell lennie a rádiózásra...X9.3...holnap délre ideér a "szele" is...az alsó frekvenciákon "blackout" várható...magasabb frekvenciákon extra terjedésre is esély lehet...Joe
OFF:
Ez az FM-es "ES" re hatással lehet?

ON:
990khz-n mit foghatok? ill. 1368-on tegnap egész jó zenék mentek,az mi lehetett?
Most nem tudok AM-en DX-elni,zavarokkal teli a sáv. :(
 #170590  Szerző: joe

Ide írom...ennek hatással kell lennie a rádiózásra...X9.3...holnap délre ideér a "szele" is...az alsó frekvenciákon "blackout" várható...magasabb frekvenciákon extra terjedésre is esély lehet...Joe
 #170584  Szerző: LuciFerko

joe írta:
LuciFerko írta:Ajánlom ezt a MiniWhip-et, meglepően jól teljesít, de rendes földelés kell neki. És te távolabb vagy a solti adótól is :)
Nézegettem a MiniWhip-et...érdekes egy darab...vagy 2 órába telt, mire megértettem a működését. Az antenna egy kapacitással csatol ki jelet a "levegőből", ami egy nagy bemeneti impedanciájú (1,5MOhm) erősítőre csatlakozik. Az erősítő a megszokott feszültség erősítő helyett áram erősítő kapcsolásba van beállítva...az egység feszültség erősítése -3-4dB, de áramerősítése 500 kHz-en >60dB. A magas impedanciás bemenet miatt ez az erősítő nagyon érzékeny az elektrosztatikus zavarokra is. Azon gondolkozom, hogyan tudnék egy 1m átmérőjű loop antennát szélessávúan leilleszteni egy erősítő bemenetéhez - ez esetben nagyon alacsony (0,1 Ohm) bemeneti impedanciájú erősítőre lesz szűkség, komoly 40-60dB feszültség erősítéssel...Joe
Igen érzékeny, ezért kell neki rendes földelés. Viszont mikor nincs hely vagy lehetőség nagy antennát kihúzni, akkor jól jön ez :) Annyi, hogy nálam a két fokozat BF998 és BFQ591-ből van meg a két fokozat, ennek kicsit nagyobb az erősítése. Csak ne lenne ilyen közel Solt.
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 402