RADIOSITE Fórum

• Rádiós technikai eszközök

#69451  Szerző: LuciFerko

djlacee írta:Hopp, ezt a képet találtam csak róla ^^ ilyen oroszok meghekkelték, de amúgy a a LCD-ben van KHz felirat is
milyen sávokat tud? LW durva :D
 #69450  Szerző: djlacee

Hopp, ezt a képet találtam csak róla ^^ ilyen oroszok meghekkelték, de amúgy a a LCD-ben van KHz felirat is
 #69449  Szerző: LuciFerko

djlacee írta:Kép
Egy ilyen kis cucc már évek óta megvan, ez már egy napig kint ázott az esőben, ledobtam milliószor, és semmi baja, mindössze annyi, hogy az a kis pöcök letört, ami hozzáfogta az antennát a rádióhoz, illetve a hangerő tekerő az elején kicsit recseg :)
És mennyibe került? Kb 700Ft Kőbányai Bazárban :hehe:
144 khz? :shock:
 #69442  Szerző: djlacee

Kép
Egy ilyen kis cucc már évek óta megvan, ez már egy napig kint ázott az esőben, ledobtam milliószor, és semmi baja, mindössze annyi, hogy az a kis pöcök letört, ami hozzáfogta az antennát a rádióhoz, illetve a hangerő tekerő az elején kicsit recseg :)
És mennyibe került? Kb 700Ft Kőbányai Bazárban :hehe:
 #69228  Szerző: Mipi

BajakiGabesz írta:Vélemény szerint rengeteg probléma felmerül, ami miatt nem igen lehetne ezt megvalósítani.

1. Digitális mikroelosztással mennek az országos rádiók, ami eredményezhet késéseket az adók között, amennyiben nincs szinkronjel. De mindenképpen okoz fáziskülönbséget. Ez a mindenható fizika miatt megnehezítené a szórást.
2. Az éppen törvényben lévő ITU szabványozásnak sem felelne meg, hiszen az adók által kibocsátott hang alapján erősíthetik egymást, így túllépve a megfelelőnek tartott löketet (MPX - 74kHz) és a Power MPX-et (4dBu). Ez bekövetkezhet még akkor is, ha az adó csak Pilot és RDS jeleket bocsát ki, hiszen ezek is összeadódnak. Ezzel kisebb lenne az áthallás a frekvenciák között, és a frekvencia melletti adókat is könnyebben zavarhatja ez a jelenség, emiatt a frekvenciagazdálkodás is borulna. (Ha lehet ilyenről beszélni Magyarországon...)
3. Az adók mérnek reflektív teljesítményt is. Ez azt jelenti, hogy két adó közelsége hibás értéket adhatna vissza a műszereknek, ami azt eredményezné, hogy azokat hibásnak, vagy a megfelelőtől eltérőnek érezhetjük működés közben.
4. A mérések során így is sok gondot okoz az NMHH-nak a közeli frekvenciák mérése, ha belegondolunk, akkor ezeket a tényezőket figyelembe véve érdekes eredményeket kapnának kézhez a rádió technikai munkatársai (, amit csak így mellékesen jegyzek meg, hogy még ennek hiányában is előfordul).

Remélem, hogy tudtam segíteni, jó munkát és sok sikert! :)
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
 #69222  Szerző: BajakiGabesz

Gondolom, hogy eljátszanak majd egy darabig. :)

Felmerült bennem még egy probléma, amit a DX-esek vagy alátámasztanak, vagy nem, mert nem igazán az én területem...
AF-nél milyen problémákat okoz, ha egy érzékeny eszköznél század és ezred megahertzek között is különbséget kell tenni... Érdekesnek találnám, ha két adó órajelét ezredre pontosan el lehetne találni minden pillanatban. :)
 #69215  Szerző: LuciFerko

BajakiGabesz írta:Vélemény szerint rengeteg probléma felmerül, ami miatt nem igen lehetne ezt megvalósítani.

1. Digitális mikroelosztással mennek az országos rádiók, ami eredményezhet késéseket az adók között, amennyiben nincs szinkronjel. De mindenképpen okoz fáziskülönbséget. Ez a mindenható fizika miatt megnehezítené a szórást.
2. Az éppen törvényben lévő ITU szabványozásnak sem felelne meg, hiszen az adók által kibocsátott hang alapján erősíthetik egymást, így túllépve a megfelelőnek tartott löketet (MPX - 74kHz) és a Power MPX-et (4dBu). Ez bekövetkezhet még akkor is, ha az adó csak Pilot és RDS jeleket bocsát ki, hiszen ezek is összeadódnak. Ezzel kisebb lenne az áthallás a frekvenciák között, és a frekvencia melletti adókat is könnyebben zavarhatja ez a jelenség, emiatt a frekvenciagazdálkodás is borulna. (Ha lehet ilyenről beszélni Magyarországon...)
3. Az adók mérnek reflektív teljesítményt is. Ez azt jelenti, hogy két adó közelsége hibás értéket adhatna vissza a műszereknek, ami azt eredményezné, hogy azokat hibásnak, vagy a megfelelőtől eltérőnek érezhetjük működés közben.
4. A mérések során így is sok gondot okoz az NMHH-nak a közeli frekvenciák mérése, ha belegondolunk, akkor ezeket a tényezőket figyelembe véve érdekes eredményeket kapnának kézhez a rádió technikai munkatársai (, amit csak így mellékesen jegyzek meg, hogy még ennek hiányában is előfordul).

nagyjából ezekre gondoltam. De hogy akarják megoldani akkor a BP környéki 88.4-et? 2 telephely és szinkron...
 #69214  Szerző: BajakiGabesz

Vélemény szerint rengeteg probléma felmerül, ami miatt nem igen lehetne ezt megvalósítani.

#69177  Szerző: LuciFerko

Mipi írta:
Máté írta:Hello! itt találhatsz néhány infot erröl:
http://hu.wikipedia.org/wiki/FM_r%C3%A1 ... z%C3%A1gon
Sok sikert az előadáshoz :) .
Helló! Köszönöm a linket.

Egyet még nem tudtam kideríteni miért is nem lehet azt megcsinálni hogy pl az összes helyen a NEO -t a 100.8 on sugározzák mindenhol.
Szinkronban kéne mennie az összes adónak, de ez nagyon-nagyon nehezen lenne megoldható.
 #69172  Szerző: Mipi

Máté írta:Hello! itt találhatsz néhány infot erröl:
http://hu.wikipedia.org/wiki/FM_r%C3%A1 ... z%C3%A1gon
Sok sikert az előadáshoz :) .
Helló! Köszönöm a linket.

Egyet még nem tudtam kideríteni miért is nem lehet azt megcsinálni hogy pl az összes helyen a NEO -t a 100.8 on sugározzák mindenhol.
  • 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 128