RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#170582  Szerző: joe

LuciFerko írta:Ajánlom ezt a MiniWhip-et, meglepően jól teljesít, de rendes földelés kell neki. És te távolabb vagy a solti adótól is :)
Nézegettem a MiniWhip-et...érdekes egy darab...vagy 2 órába telt, mire megértettem a működését. Az antenna egy kapacitással csatol ki jelet a "levegőből", ami egy nagy bemeneti impedanciájú (1,5MOhm) erősítőre csatlakozik. Az erősítő a megszokott feszültség erősítő helyett áram erősítő kapcsolásba van beállítva...az egység feszültség erősítése -3-4dB, de áramerősítése 500 kHz-en >60dB. A magas impedanciás bemenet miatt ez az erősítő nagyon érzékeny az elektrosztatikus zavarokra is. Azon gondolkozom, hogyan tudnék egy 1m átmérőjű loop antennát szélessávúan leilleszteni egy erősítő bemenetéhez - ez esetben nagyon alacsony (0,1 Ohm) bemeneti impedanciájú erősítőre lesz szűkség, komoly 40-60dB feszültség erősítéssel...Joe
 #170580  Szerző: Kovi02

LuciFerko írta:Az inkább Marokkó lesz, mert reggel Kelet felől világosodik, így nyugatra tolódik a terjedés. Lehet épp a reggeli imát kaptad el.
Tudom,hogy arról van terjedés,csak nem láttam listázott adót ott,de most már látom,SNRT Al-Watania. Formatban stimmel is. :)
Valamiért megszűnt az eddigi zavar KH-n,így hát kimentem 585khz-n arab, 666khz-n arab ill. portugál adó jön, 594-n 1khz tesztjel, 819khz-n Egyiptom 999khz-n egy orosz alatta egy gyenge adó, 747khz-n szerintem arab,828khz-n meg kiforgathatatlanul szól a spanyol Hit FM,ami eddig nem is jött. :shock:
1071-en itt kiforgathatatlan a cseh adó. 1611khz-n meg egy arab kalóz. :D
 #170566  Szerző: LuciFerko

Az inkább Marokkó lesz, mert reggel Kelet felől világosodik, így nyugatra tolódik a terjedés. Lehet épp a reggeli imát kaptad el.
 #170565  Szerző: Kovi02

Reggelente 594khz-n szoktam venni egy "korán" adást. Ez lehet a szaúdi adó? Itt teljesen üres a freki,még este is. Talán ugyanaz szól 585khz-n is.
 #170546  Szerző: LuciFerko

joe írta:
frekivadasz írta:Este, éjszaka a középhullám - főleg a magasabb frekvenciák - térhullámként is terjednek a felületi mellett, a holtzóna jelensége lehet a megfejtés.
Köszi, telitalálat :) - amúgy a sok 100 kW-os szaudi és egyiptomi adásokat sem veszem...lehet az antennám is az oka, mert csak rögtönöztem...8m-es árbócról, kb. 6m magasságból indulva 45°-ban lehúztam egy drótot, ez lett az RG58 meleg erére kötve, az árnyékolás a földelésre. A 1620-1700 kHz között üzemelő görög, ill. szerb v. makedón kalóz adókat sem veszem, pedig a tavasszal a 12m-es árbócon lévő delta-loop antennával szépen vettem, annak ellenére, hogy az az antenna a CB sávra volt hangolva. Sajnos ennek az antennának ez egyik fenyő lécből készült merevítője, eltörött, így lebontottam árbócostól...lehet összerakok valami aktív antennát HH ill. KH sáv vételére...
Ajánlom ezt a MiniWhip-et, meglepően jól teljesít, de rendes földelés kell neki. És te távolabb vagy a solti adótól is :)
 #170543  Szerző: joe

frekivadasz írta:Este, éjszaka a középhullám - főleg a magasabb frekvenciák - térhullámként is terjednek a felületi mellett, a holtzóna jelensége lehet a megfejtés.
Köszi, telitalálat :) - amúgy a sok 100 kW-os szaudi és egyiptomi adásokat sem veszem...lehet az antennám is az oka, mert csak rögtönöztem...8m-es árbócról, kb. 6m magasságból indulva 45°-ban lehúztam egy drótot, ez lett az RG58 meleg erére kötve, az árnyékolás a földelésre. A 1620-1700 kHz között üzemelő görög, ill. szerb v. makedón kalóz adókat sem veszem, pedig a tavasszal a 12m-es árbócon lévő delta-loop antennával szépen vettem, annak ellenére, hogy az az antenna a CB sávra volt hangolva. Sajnos ennek az antennának ez egyik fenyő lécből készült merevítője, eltörött, így lebontottam árbócostól...lehet összerakok valami aktív antennát HH ill. KH sáv vételére...
 #170537  Szerző: frekivadasz

Este, éjszaka a középhullám - főleg a magasabb frekvenciák - térhullámként is terjednek a felületi mellett, a holtzóna jelensége lehet a megfejtés.
 #170534  Szerző: LuciFerko

joe írta:Nézem az SDR-eden a KH sávot, iszonyatos eltérések vannak, pedig nincs közöttünk 200km...
pl:
999kHz - nálad saudi, nálam máltai
1530kHz - nálad román, nálam azeri
1431kHz - nálad arabul a Radio Sawa (Dzsibuti) - épp most azonosította magát - , nálam valami pop adás jön - webstream alapján Smooth Radio - Southend-i 350W-os adóját veszem
...stb
Joe
Igen, nagyon érdekes ez a QTH. Enyingen (35km) is sokszor mások jönnek. Pl 1071-en Enyingen a cseh szól, Fehérváron meg az indiai! Van erre valami logikus magyarázat? Az 1530 érdekes, hozzád közelebb is vannak a románok, nálam meg azeri még sose jött ott (vagy nem figyeltem jókor)
 #170528  Szerző: joe

Nézem az SDR-eden a KH sávot, iszonyatos eltérések vannak, pedig nincs közöttünk 200km...
pl:
999kHz - nálad saudi, nálam máltai
1530kHz - nálad román, nálam azeri
1431kHz - nálad arabul a Radio Sawa (Dzsibuti) - épp most azonosította magát - , nálam valami pop adás jön - webstream alapján Smooth Radio - Southend-i 350W-os adóját veszem
...stb
Joe
 #170523  Szerző: LuciFerko

A nigériai meg is van, kizárásos alapon mert ilyen afrikai törzsi zene ment.
https://www.youtube.com/watch?v=UGqG546 ... e=youtu.be

El van csúszva a 917 kHz-re, de kb ennek köszönhetem hogy fogtam, mert 1 kHz el feljebb egy egyiptomi és egy spanyol adás keveredett.
  • 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 402