RADIOSITE Fórum

• DVB-T

#91529  Szerző: asimov

Alulrol szamolva, a masodik feher szakasz felso vegenel tenyleg van valami "kiallo ize", de azt en nem mertem antennanak titulalni :D
Veletlenul nem mesz mostanaban arrafele? :)
 #91528  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Akkor ez pedig a Balatonszabadi-Sostoi KH antenna (a magasabbik torony) lesz, mert KH antenna(torony) tenyleg csak az az egy van, kb. 40 km-es korzetben.
Viszont -szerintem- az M1 atjatszo antennaja azota mar atkerulhetett a kissebbik toronyra, mert a nagy torony -emlekezetem szerint, de erre azert nem fogadnek- teljesen csupasz.
Egy darab fotot talaltam az adotoronyrol, ezen nem latszik semmilyen "kiegeszitese" a toronynak, azonban, ha megis ezen van az M1 atjatszo antennaja, akkor az eppen az oszlop "tuloldalan" lenne es a meretekbol kiindulva, ebbol a nezetbol valoszinuleg nem is latszana. A foto bal also sarkaban meg eppen latszik a kissebbik torony is, es a nagy toronyhoz kepest, javareszt arrafele van a Balaton eszaki partja:
Kép
joe írta: ...de bizony a KH adótoronyban van...egy régi újságcikk tv átjátszók telepítéséről, ezt említi: "földelt talppontú KH-antenna, víz feletti terjedéssel fűszerezve, (Siófok)"
http://www.hiradastechnika.hu/data/uplo ... _06_05.PDF
Joe
De rajta van a 93.6 Kossuth antennája :) oylan 1/3 résznél.
 #91525  Szerző: asimov

Jah.. es most mar tenyleg digitalis TV-zunk is.
Hiaba van itt kozel (ugy 35 km) es tiszta ralatassal a ket Kab-hegyi multiplex a maga 100-100 kW-tjaval, ugyanis a szomszedomhoz (tole is kifogastalan ralatas van) 11 elemes (plusz reflektorfal) DVB-T antennat (minta a foton: ISKRA DTX-48F) kellett feltenni a megfelelo jelszinthez. Ugyanennek az antennanak a 7 elemes (+reflektorfal) valtozata keves volt. A koax uj, toldas/elosztas nelkul van lefuzve (az antenna F csatlakozos) es antennaszakuzlet sajat szereloi csinaltak az egeszet.
Kép
 #91524  Szerző: asimov

Akkor ez pedig a Balatonszabadi-Sostoi KH antenna (a magasabbik torony) lesz, mert KH antenna(torony) tenyleg csak az az egy van, kb. 40 km-es korzetben.
Viszont -szerintem- az M1 atjatszo antennaja azota mar atkerulhetett a kissebbik toronyra, mert a nagy torony -emlekezetem szerint, de erre azert nem fogadnek- teljesen csupasz.
Egy darab fotot talaltam az adotoronyrol, ezen nem latszik semmilyen "kiegeszitese" a toronynak, azonban, ha megis ezen van az M1 atjatszo antennaja, akkor az eppen az oszlop "tuloldalan" lenne es a meretekbol kiindulva, ebbol a nezetbol valoszinuleg nem is latszana. A foto bal also sarkaban meg eppen latszik a kissebbik torony is, es a nagy toronyhoz kepest, javareszt arrafele van a Balaton eszaki partja:
Kép
joe írta: ...de bizony a KH adótoronyban van...egy régi újságcikk tv átjátszók telepítéséről, ezt említi: "földelt talppontú KH-antenna, víz feletti terjedéssel fűszerezve, (Siófok)"
Joe
 #91511  Szerző: joe

Pasa írta:Szerintem pedig az analóg átjátszó (O9V) nem a toronyban van, hanem valahol Siófokon. 30 éve még nem tettek fel oda mást, onnan csak a Petőfi ment az 1251 kHz-en...
...de bizony a KH adótoronyban van...egy régi újságcikk tv átjátszók telepítéséről, ezt említi: "földelt talppontú KH-antenna, víz feletti terjedéssel fűszerezve, (Siófok)"
Joe
 #91505  Szerző: asimov

A Balaton TV/UHF 33-ra nekem a varosi konyvtar (jo magas epulet volt) remlik, mint a varosi tv adojanak a helye, de ezt az epuletet nemreg elbontottak es egy hasonlo magassagu, vadiuj epulet lett helyette. Ezen meg csak villamharitok es terfigyelokamerak vannak, de kesobb lesz arrafele dolgom, megnezem mi van a teton.
 #91502  Szerző: LuciFerko

Elmegyek a toronyhoz az Elta zsebtévével, azt majd kiderül :D
 #91495  Szerző: Glenn

LuciFerko írta:A Balaton TV (UHF33) honnan adott?
Azt nem tudom, de Füreden kristálytisztán jött a motelben a szekrény tetején lévő Junosztyon '91-ben.
Csak az biztos, hogy valamelyik siófoki háztetőről.
Amúgy később volt neki még egy UHF adója, asszem talán Bogláron?
 #91494  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Kicsit kezdunk OFF-ba menni itt, de talan belefer meg ez.

Az R9 frekvencia ~199 MHz, igy kb. 75 cm-re (300/199/2) jon ki a yagi sugarzojanak a merete, mert -feltetelezem- dipollal, vagy esetleg 2..3 elemes es ENY-NY fele tajolt V-yagival megy a "siofoki" R9/M1 sugarzasa (akar Siofokrol, akar Sostorol), ha egyszer az eszaki partnak szol, mert ez utobbi viszont teny.
Ez azert eszreveheto meretu (es fuggoleges telepitesu, tehat feltuno) antennat jelent, plane ugy, hogy kozel 1 kW-tal ad, mert ekkora power kisugarzasahoz mar vastag(abb) csoanyagbol kell megcsinalni az antennat es foleg komoly meretu szigeletok kellenek a sugarzo betaplalasi pontjahoz.
A belinkelt oldal frekilistajaban (ezt neztem en) vertikalisnak van jelolve a targyalt M1 atjatszoado polaritasa, csak terkepen elerheto felbukkano-ban lett "H" ebbol... de ettol fuggetlenul ez hiba, melyet ki kellene javitani az uzemeltetonek. Ha jo kedvem lesz, lehet szolok nekik :)

Siofokon nem nehez szambavenni az egyaltalan szobajoheto antennakat/tornyokat, mert nincs tul sok:
  • A Rendorkapitanysag, Onkormanyzat es a Vizirendszet epuleteinek a tetejen van egy-egy kikotott es 20..30 meter koruli csooszlop, de ezeken nem lattam tv- vagy fmsavu antennat. A vertikalokon es "harang" GP-ken kivul, az elobbi ketton van egy-egy, 5 ill. 6 elemes, V polban felrakott BRG yagi (saccra egymeteres dipolhosszal... 150 MHz?), de mindketto antennabol hianyoznak elemek. A Rendorkapitanysagnal levo BRG-nek a dipolja sem all eppen jol, ugyhogy meglepodnek azon, he ezek az antennak egyebkent is uzemelnenek.
    A Vizirendeszet oszlopan egy darab, ranezesre hajszal pontosan E-i tajolasu es V polban felszerelt 4 elemes yagi van, de ez siman 2 meter koruli dipolhosszal bir (75 MHz?) es az allapotabol itelve, mar valoszinuleg nem uzemel.
  • A "korhaztorony" tetejen mobilatjatszo allomas, radioamator atjatszo (ez mar nem uzemel, talan le is szereltek) es internet AP-k, illetve ezek gerincatjatszoi vannak. Itt nem lattam dipolt, vagy yagi-t.
  • Kilitin (Siofoktol, a 65-oson haladva kb. 2 km) van egy maganyos oszlop, DRV (vizmu) vedteruleten. Valamikor volt egy parja is, es a ketto kozott egy KH huzalantenna volt kifeszitve, mert innen sugarzott a "City Radio" radio, kozephullamon, 1602 kHz-en. Meg megvan a telefonszamuk. :) Mar jo regen, talan mar 15 eve is, hogy befejeztek a sugarzast es -azthiszem- azota mar csak a DRV teruleten levo oszlop van meg, es az is teljesen kopasz.
  • A Tanacshaz utca es a Sio utca keresztezodesnel tobb, tizemeletes panelhazon is vannak antennatornyok, de ezek mind mobiltelefon atjatszokent funkcionalnak. Az egyiken emellett radioamator antennak vannak meg (ismerem a tulajdonosukat)
Ha tenyleg Siofokon van az az atjatszo, akkor nagyon eldugtak az antennajat/tornyat... A Balaton-Szabadisostorol azert azt meg jo tudni, hogy ott ketto darab antennatorony van, egymastol kb. 200 meter tavolsagban. A nagyobbik csak kozephullamu adoantenna, jelenleg nincs uzemben es remelem, nem is lesz... A kissebbik is nagyon regota ott van, csak olyan tizenvalahany eve korul megerositettek es atepitettek, azert olyan "szep" a festese.

Idokozben -meg ugy del korul- "emil"-ben erdeklodtem az AH-nal arrol, hogy tulajdonkeppen pontosan hol van ez a "siofoki" M1 atjatszo, de mostanaig nem jott valasz, pedig mar nagyon kivancsi lettem...
A Balaton TV (UHF33) honnan adott?
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 203