RADIOSITE Fórum

• DVB-T

#91351  Szerző: asimov

A kissebbik toronyra kerultek DVB-T antennak, de persze nem a deli parti regio miatt (engem ez erdekel elsosorban :) ) de csak ezzel az adasi ponttal lett hezagmentes a deli parti teruletek lefedettsege, ami meg igy is joval kissebb, mint az analoge (illetve, nagyobb nyeresegu antenna kell), mert Kab-hegyrol analogban a TV2/RTL/M1 adasok 760/438/174 kW-tal mennek, mig a ketto DVB-T ado "csak" 100 kW-tal ad. (Sostorol 2 x 0,35 kW az erp)
Emiatt a teljesitmenykulonbseg miatt, a parti zonaban fejerositos antennat gyakorlatilag "tilos" hasznalni (meg hat hulyeseg is) DVB-T-re: az analog tv-adasok brutal eros jelei tulvezerlik meg a jobb fele erositoket is, es emiatt a digitalis tv adas is "megfagy", idonkent. Ez a problema egyebkent sok helyen fennall az orszagban es ezert is lenne fontos mielobb kiloni az analog adokat...
A Balatonszabadi-Sostoi ado az M1-et regota sugarozza (R9/0.9kW), de DVB-T adokent (hivatalosan) csak tavaly kerult a rendszerbe.
Ugyanitt, a "nagy torony" kozephullamu adoantenna es utoljara talan az MKR ment rola (1341 kHz) 2011 Januarig, azthiszem. Azota -ugytudom- nincs uzemben.
 #91346  Szerző: Glenn

Szerintem a szabadi sóstói adó az északi partnak szór, ugyanúgy, mint az analóg tévé átjátszó is. Balatonfüreden és környékén évtizedek óta a siófoki átjátszóról nézték az egyes műsort (V poláros antennák mindenhol dél felé fordítva).
 #91341  Szerző: LuciFerko

ott van fent a nagy tornyon, vagy a picin?
 #91340  Szerző: asimov

De igen, viszont a deli parton, a DVB-T lefedettsegben is voltak kissebb foltok melyeket a szabadi-sostoi ado fedett csak le. (kozben megneztem, uzemel mar ez az ado is)
Masodkezbol hallottam azt, hogy kicsit messzebb a Balatontol, nagyjabol Sagvar... Som magassagaban (ami analogban meg boven kab-hegyi vetelkorzet) mar megfontolando Tamasi vagy Uzd fele fordulni az antennaval, mert Kab-hegyrol a deli regio lefedettsege, a szabadi-sostoi adoval egyutt is korlatozott.
Az sem mellekes teny, hogy Kab-hegyrol/Szabadi-Sostorol/Tamasibol csak az alapcsomag+HBO megy (MUX "A" es "C"), a csaladi csomag nem. A csaladi csomag legkozelebb Keszthelyrol vagy Uzd-rol erheto el. (Csak "B" MUX-rol megy a teljes csaladi csomag)
Az eszaki partot nyilvan rendesen beteriti a szabadi-sostoi ado (a keszthelyivel egyutt)
LuciFerko írta:nem inkább az északi parton problémás Kabhegy vétele?
 #89848  Szerző: Glenn

Jaja, akkor lenne DVB-T ESDX (hű, de hosszú)!!!
 #89845  Szerző: LuciFerko

VHF1-en kéne tolni... 8-)
 #89843  Szerző: Glenn

Na ez az! Ennyi is számít, bizony. A fák lombjai 10-20 dB csillapítást jelenthetnek, sőt mérhető visszavert jelet is okozhatnak, ami megint csak vételi gondot jelenthet az interferencia miatt.
 #89842  Szerző: szemilan

Nálam PL.: télen a győri adótórony is türhető, egész nap jó a jel, de amint kitavaszodik és kilombosodnak a fák, kész vége is. Max este és jobb terjedéskor nézhető.
 #89839  Szerző: mlaszlo

comet írta:Létezik olvan, hogy visszavesznek a teljesítményen? Eddig 78-82 volt a jelerősség , most meg napok óta 62-66. Az antenna nem mozdult el szerintem, padláson van.
Az időjárási körülmények miatt is változhat a jelszint, illetve most esős, párás időben átnedvesedik a cserép is a tetőn, az is árnyékolhat. Ha nem akadozik az adás, akkor én még várnék vele, amíg szárazabbra fordul az idő, hátha visszaáll a korábbi jelszint.
 #89836  Szerző: Glenn

Ha lett volna karbantartás, vagy bármilyen műszaki hiba, arról közleményt adtak volna ki. Szerintem a vevőnél lesz valami gubanc.
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 203