RADIOSITE Fórum

• DVB-T

#89832  Szerző: szemilan

comet írta:Létezik olvan, hogy visszavesznek a teljesítményen? Eddig 78-82 volt a jelerősség , most meg napok óta 62-66. Az antenna nem mozdult el szerintem, padláson van.
Max adókarbantartás során. Várj még vele pár hetet. Ha nem javul, akkor ess neki a rendszerednek. Csatlakozókat, erősítőt, tápfeladót stb... nézd át.
 #89830  Szerző: Glenn

Szerintem nem. Ha nem változik, nézd át a rendszered. Beázás, elmozdult antenna (elég egy-két centi is!), kontaktos koax, stb.
 #89803  Szerző: comet

Létezik olvan, hogy visszavesznek a teljesítményen? Eddig 78-82 volt a jelerősség , most meg napok óta 62-66. Az antenna nem mozdult el szerintem, padláson van.
 #89675  Szerző: Glenn

joe írta:Kinek nincs legalább 1db VHF III. sávos antennája (Sopron, Győr, Kabhegy, Kékes, Miskolc, Komádi, Szentes, Csávoly + 3 tucat m1 relé most is használja)? - ja, a pestinek, mert ott eddig ezt a sávot nem használták műsorszórásra.
A pestinek is sokszor van, mert a "harmadik műsort" évtizedekig ilyennel fogták (Besztercebánya VHF7, Mátyásföld VHF 11)!
joe írta:az ide tervezett 2k-s rendszer mozgó vételt is lehetővé fogja tenni. Joe
Na erre kíváncsi leszek, mivel ilyen kritérium nálunk - úgy tudom - nincs. Tetőantennás vétel, oszt kész...
 #89666  Szerző: joe

mlaszlo írta:
Pasa írta:Leginkább a VHF III. sávú digitális multiplexre lennék kíváncsi, hogy el szándékozzák-e indítani. Utóbbi időben több ellentétes infót is olvastam, pedig 200 mega körül jó lefedettséget lehetne elérni. Igaz, én még VHF DVB-T vevőt nem is láttam, van ilyen?
Kis olvasnivaló:
http://nol.hu/belfold/20120119-digitalis_tili-toli
Ezek szerint marad az analóg.
A vevők szerintem tudják, legalábbis azok amiket eddig láttak mind tudták az 5-12 közötti csatornákat is fogni. Inkább azért nem akarják majd ezt a sávot használni, mert külön antenna kellene hozzá, az UHF-hez felszerelt vagy alkalmas DVB-T antennák nem biztos, hogy elegendő jelet össze tudnának szedni a VHF sávon.
Kinek nincs legalább 1db VHF III. sávos antennája (Sopron, Győr, Kabhegy, Kékes, Miskolc, Komádi, Szentes, Csávoly + 3 tucat m1 relé most is használja)? - ja, a pestinek, mert ott eddig ezt a sávot nem használták műsorszórásra. :P VHF III. sávú adás, csak az analóg leállás után valósulhat meg, az ide tervezett 2k-s rendszer mozgó vételt is lehetővé fogja tenni. Joe
 #89632  Szerző: mlaszlo

Pasa írta:Leginkább a VHF III. sávú digitális multiplexre lennék kíváncsi, hogy el szándékozzák-e indítani. Utóbbi időben több ellentétes infót is olvastam, pedig 200 mega körül jó lefedettséget lehetne elérni. Igaz, én még VHF DVB-T vevőt nem is láttam, van ilyen?
Kis olvasnivaló:
A vevők szerintem tudják, legalábbis azok amiket eddig láttak mind tudták az 5-12 közötti csatornákat is fogni. Inkább azért nem akarják majd ezt a sávot használni, mert külön antenna kellene hozzá, az UHF-hez felszerelt vagy alkalmas DVB-T antennák nem biztos, hogy elegendő jelet össze tudnának szedni a VHF sávon.
 #89626  Szerző: Glenn

Leginkább a VHF III. sávú digitális multiplexre lennék kíváncsi, hogy el szándékozzák-e indítani. Utóbbi időben több ellentétes infót is olvastam, pedig 200 mega körül jó lefedettséget lehetne elérni. Igaz, én még VHF DVB-T vevőt nem is láttam, van ilyen?
Kis olvasnivaló:
 #89617  Szerző: asimov

Juliusig van szerzodese analog sugarzasra a ket kereskedelmi csatornanak, aztan ugyanott meg 2014-es atallasrol beszeltek... A juliusi datum nem jelenti automatikusan az RTL/TV2 analog sugarzas megszunteteset, de azt igen, hogy onnantol kezdve az RTL es a TV2 nem fizet a sugarzasert. (Legalabbis eddig igy van. )
Nekem amugy meggyozodesem az, hogy a kormanyaink (az elozo es a jelenlegi is) nem holmi egyutterzesbol, hanem szavazatmegovasi okokbol tologatjak a teljes atallas hataridejet: meg mindig kb. 700E haztartasban neznek kizarolag analog/foldi tvadast, ami teny ugyanennyi -bar valoszinuleg tobb- valasztopolgart is jelent, ugyebar.
Elvileg, legkesobb 2014 Dec. 31-ig le kell allni a foldi/analog tv adasokkal, mert 2015-tel kezdve minden EU tagorszagnak -igy nekunk is- fel kell szabaditania a jelenleg analog tv adasok sugarzasara hasznalt savtartomanyokat.
Pasa írta:Szerintem ki fogják addig húzni. Most nyáron lejár a TV2 és RTL koncessziója analógon, de valahogy maradni fognak szerintem, ami elég baj, mert csomó helyet foglalnak el a leendő digitális MUX-ok elől. Pláne többnyire a jobban terjedő alacsonyabb UHF frekiken adnak. Szomorú, de utolsók leszünk az átállásban a környéken.
 #89608  Szerző: Attis

olvaso1 írta:
rmihaly76 írta:Tenyleg 2014 decembere a teljes atallas legujjabb datuma (analog adok leallitasa) Magyarorszagon?
Úgy tudom az a legkésőbbi dátum. Annál tovább nem húzható a dolog.

Én úgy tudom, amint teljesülnek a kritériumok lekapcsolják.
Sajnos, úgy néz ki, még egy darabig maradnak az analóg adások. Bár a sajnost korrigálnom kell... Ha megnézitek a lefedettségi térképet, oké, hogy 94% körül van, de nagyon sok helyen már bizony elég komoly antennára van szükséged, hogy tényleg jöjjön az adás. És a legnagyobb problémát abban látom, hogy főleg vidéken, az apró, kis falvas területeken van gond. Az, hogy a nagy- és közepes városok le vannak fedve, az egy dolog... Gyanítom, hogy ott a lakosság 80-85%-a eddig se antennázott. Viszont pl. Belső- és Külső Somogyban vagy Baranya északnyugati részén baromi nehéz megfelelő jelet kicsikarni. (Azért ezeket a területeket írom, mert itt tudom, hogy mi a szitu.)
Az tény, hogy sokkal több telephely (főleg ezeken a szegény, aprófalvas részeken pláne) nem várható. A boxok nem hiszem, hogy olcsóbbak lesznek majd, bár most már kaphatóak bőszámmal pénztárcabarát típusok is.
 #89603  Szerző: Glenn

olvaso1 írta:Romábia hogy áll a dologgal? Úgy tudom ott a kábelhálózatok "uralkodnak" és kicsi az érdeklődés a földfelszíni vétel iránt.
Így nem is igazán érdekük átálni, ugyanakkor gyorsabb lehet.
Ott - úgy tudom - kisebb a kábeles fedettség, mint nálunk. Sok "isten háta mögötti" falu van, ahol csak antennás vétel lehetséges. Tény, hogy analógon több csatorna fogható (Bukarestben van vagy 5-6), és ezek asszem ingyenesen lesznek majd digitálison is. Már vannak DVB-T adók, ezeket a keleti határnál el is lehet csípni.
  • 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 203