Nem mindenhol a böngészés/levelezés/mp3 hallgatás a fő profil.
Jó tíz éve, az UHU linuxra fél évet áldoztam az életemből:
- a nyomtatomhoz nem volt linux driver sehol. Reakció: vegyek másikat...
- a hangkártya dettó (már akkor is az volt, ami most és akkor FULL-os hangkártyának számított) reakció: vegyek másikat..
Amúgy az UHU kb. havonta megtöltötte a merevlemezemet. Idővel rájöttem arra, hogy valami diagnosztikai/log fájlok gyülnek fel, mert a fejlesztők ezzel nem foglalkoztak.
A töredezettségmentesítést akkor feleslegesnek gondolták linux-nál, mert hogy blabla...... ehhez képest négy hónap után, véletlenűl találtam egy "defrag" programot linux-ra, ami 1 napot elküzdött a fájlrendszerrel és volt is hatása.
A másik dolog, ami nagy minusz pont volt végig abban a fél évben: kezdőként persze gyakran kérdeztem és gyakran kaptam vissza RTFM-et (vagy mit) mint választ. Most komolyan.. ha kiderült volna (nekem) a leírásból az, amit amit keresek, nem kérdezek, ugye? Még hogy közösség...
Fél évnyi, éjszakákba nyúló szívás és küzdelem után nem cseréltem le -az amúgy kifogástalanűl üzemelő- hardvereket, hanem leszedtem az UHU-t és azóta nem mentem linux közelébe.
XP-m köszöni, jól van. Kb. évente újrarakom csak gyakorlásképpen, mert pár "pelenkázóprogram" megfelelő használata mellett, nagyon szépen teszi a dolgát.
-------------------------------------------------------
A céges számítógépemre kellett táblázatkezelő.
A rendszergazda javaslatára (Debian-on) teszteltem az OpenOffice-t egy fájlal, amibe belegyártottam egy 1500 sor/8 oszlopos táblázatot, amelyekben véletlenszerűen generált számokkal számítások történnek, oda-vissza. (nagyon jó cpu erőforrásteszt) Valami 37 másodperc volt az, mire végigszámolta a táblázatot a program!
Ugyanezen a gépen, ugyanennek a táblázatnak az újraszámolásával a Win7+MS Office 2003 combó. 10-11 máspoderc alatt végzett.
Ezután vette meg a cég a gépekre a Win7-et (teljes hardvertámogatás) +MS Office minimál változatát (Word, Excel, Outlook) valami akcióban, amelyek köszönik, azóta is jól szolgálnak.
Az OpenOffice/sCalc makrótámogatása is vicckategória. Az Excel-ben megírt, pár éve csiszolgatott (60-80 soros!) VB makróimnak majd minden sorát az sCalc simán ki-REM-eli, mert szerinte nyelvtanilag hibásnak, vagyis ennyit a kompatibilitásról.
A cégemnél amúgy egyedi fejlesztésű épületfelügyeleti, illetve ki/beléptető rendszer üzemel, speciális I/O kártyákon keresztűl és ez kizárólag WinXP/Win-7-en létezik.
-------------------------------------------------------
Az elavulás relatív.. ha megfelel, akkor már miért ne? Egyáltalán nem biztos a, hogy a Win 7 gyorsabb lesz. Ezt ki kell próbálni, ha van mód erre.
Az XP ugyan régi, de egy 8 éves gép is az, sőt...
Ha nincsen valami hardverhez Win 7 driver, akkor kár is erőltetni a Win 7-et, mehet nyugdtan fel az XP.
SSD kiváló jó ötlet, csodát tesz a géppel.
mimi írta:xp kuka, lubuntu-t ajánlok régi gépre