Béla!
Szívemből szólsz, csak 2 gondolat ehhez:
1,
volt ennek a szakmának fokmérője, a Magyar Rádió Oktatási Osztálya szervezett anno tanfolyamokat, bemondó-műsorvezető képzéseket...
Eleve évtizedekig gyakorlat volt, hogy rádiós csak ún. mikrofonengedéllyel működhetett, szólalhatott meg, végezhetett munkát, stb...
Pontosan a kereskedelmi rádiók elterjedésének köszönhetően lazult és higult fel a szakma, egyre inkább kezdte értékét veszíteni ez az egész, hiszen hamarabb vált sztárrá (???) valaki, mintsem tett is volna valamit a helyes beszédért vagy végzett volna tanfolyamokat a saját szakmája érdekében...
Volt tétje ennek az egésznek, fel kellett készülni, tanulmányokat folytatni, majd vizsgabizottság elé járulni, ahol megítéltettél! Ez már önmagában is egy rang volt! A vizsgabizottságban pedig beszédtanárok és akkori szuper bemondók ültek...
És mi lett a hajdan patinás Magyar Rádióból, ahol egy bemondó megszólalása értéknek számított, amikor azt mondta:
"Kossuth Rádió, Budapest, a pontos idő 11 óra, híreket mondunk!"
és felolvasta ÉLŐBEN úgy a híreket, hogy arra odafigyeltél!
Szóval, mi lett? Szétverték, tönkretették, 1400 embert elzavartak, azzal az ürüggyel, hogy gazdaságtalan az MR működése!
Jelenleg is milliárdokból gazdálkodik, államilag finanszírozott, jelenleg is gazdaságtalan, de most már szar is!
Biztos, hogy ez a jövő?
Mert akkor szomorú vagyok...
2,
Balázs tényleg a legjobb példa erre, amit írsz, hiszen kétségtelen, hogy évek óta sikeres a különböző TVműsoraival!
de ebből már akkor rögtön az következik, hogy sikeres rádiós is, ráadásul egy országos reggelben?
szerintem már operálni is tud és megy neki a maghasadás is...
intő példa, hogy anno a Bochkorék is elvéreztek a tv-ben (többször is), mert nekik meg a rádió megy...
a Danubius láthatóan nem tud kigyógyulni abból a betegségéből, hogy ismert ember kell a mikrofon mögé vagyis celeb!
hogy rohadt volna meg az is, aki ezt a szót behozta az országba!
3, bocs, az utolsó mondatodhoz 1 mondat:
ingyen ötleket ide a fórumra?
Soha! majd, ha én leszek ott, akkor megvalósítom, egyébként meg magammal viszem a sírba!