RADIOSITE Fórum

• Időjárás

#99548  Szerző: mlaszlo

rmihaly76 írta:Balint Gyuri bacsi mondotta volt anno, hogy keso este mar batran ontezhet az ember, a jo hus talajvizzel is. :)
Itt nem a viz homerseklete a gond, hanem az, hogy cseppekben megall a novenyek levelein, es igy millionyi apro nagyito kepzodik a keveleken es viragokon, amelyek erosen fokuszaljak a Nap amugyis eros fenyet... es emiatt szo szerint megporkolodik a level. Ezert magas Napallasnal valoban "tilos" a szokasos modon ontozni. (Csepegtetes, aztatas persze mehet folyamatosan)
A korareggeli ontozes hatekonyabb azert, mert ekkor a talaj mar hult valamennyit es kevesebb viz parolog el a felszinrol, tehat tobb viz jut a melyebb retegekbe.

Harom eve rekordtermesre metszem ismeros kajszibarack fajat. ;)
A sajat faim termeset (vagyis mar a viragokat) rendre elviszik a tavaszi fagyok.. talan szilva lesz, de az meg allandoan leveltetus :S
Nem vagyok ennyire otthon benne :) De gondolom emellett a leforrázás is igaz lehet, elég csak arra gondolni, hogy az embereket is óvják attól, hogy napozás után felhevült testtel ugorjanak vízbe.

Vicces, de ismerős gyümölcs fáin akkor volt a legjobb termés, amikor nem törődött velük :)
 #99544  Szerző: asimov

Balint Gyuri bacsi mondotta volt anno, hogy keso este mar batran ontezhet az ember, a jo hus talajvizzel is. :)
Itt nem a viz homerseklete a gond, hanem az, hogy cseppekben megall a novenyek levelein, es igy millionyi apro nagyito kepzodik a keveleken es viragokon, amelyek erosen fokuszaljak a Nap amugyis eros fenyet... es emiatt szo szerint megporkolodik a level. Ezert magas Napallasnal valoban "tilos" a szokasos modon ontozni. (Csepegtetes, aztatas persze mehet folyamatosan)
A korareggeli ontozes hatekonyabb azert, mert ekkor a talaj mar hult valamennyit es kevesebb viz parolog el a felszinrol, tehat tobb viz jut a melyebb retegekbe.

Harom eve rekordtermesre metszem ismeros kajszibarack fajat. ;)
A sajat faim termeset (vagyis mar a viragokat) rendre elviszik a tavaszi fagyok.. talan szilva lesz, de az meg allandoan leveltetus :S
mlaszlo írta: ...
A talajvízzel ilyenkor vigyázni kell, nekünk azt mondta a kertész, hogy inkább hajnalban és reggel ajánlott locsolni vele, mert napközben és este csak leforrázza a növényt a hideg víz. Az esetleg megoldás lehet, ha van egy kis víztároló edény, medence és abból állott vizet locsolni.
Nekünk pár gyümölcs fa van csak a kertben, de idén szinte semmi sem termett :(
 #99538  Szerző: mlaszlo

rmihaly76 írta:Ha rajtam mulna, 25 Cfoknal nem lenne melegebb... :-)
Minuszok johetnek, azokat nagyon birom! :D (oltozkodes kerdese az egesz...)
---------
Viccen kivul, igazan nem is a meleg a gond, hanem az, hogy nincsen eso!
Nagyuzemi gazdalkodoktol (mar olyan igaziaktol, es nem "tamogatasi" gazdalkodoktol) az info: a kukoricanak meg ket, esetleg harom napja van arra, hogy egy alapos eso megaztassa, kulonben lehet letarcsazni (magyarul a teljes vetes mehet a szemetbe), mert az aszalyt(!) mar a kukorica sem birja.
A sajat kertemben is, hiaba ontozok bosegesen talajvizzel estenkent (furt kut es Gardena "Profi" cuccok vannak itten...) par napja lekezdett kiegni a fu, a malna nem erik be + sargulnak a felso levelek, stb :S

A haz eszaki falan, arnyekolt dobozban van egy homero szondaja... 38 Cfok...
Meg jo, hogy a szobamban -legkondi nelkul- csak kb 26... :-)
A mínuszok se jók, legalábbis a pénztárcánknak.
Nehéz dolog ez a termelés, ha sok eső van az a baj, ha kevés az a baj, szerintem egyre ritkább lesz az a nyár, amikor megfelelő egyensúlyban lesz napsütés és csapadék is.
A talajvízzel ilyenkor vigyázni kell, nekünk azt mondta a kertész, hogy inkább hajnalban és reggel ajánlott locsolni vele, mert napközben és este csak leforrázza a növényt a hideg víz. Az esetleg megoldás lehet, ha van egy kis víztároló edény, medence és abból állott vizet locsolni.
Nekünk pár gyümölcs fa van csak a kertben, de idén szinte semmi sem termett :(
 #99536  Szerző: markfelt

rmihaly76 írta:Itt nemreg nagy elborulas kezdodott es a levego annyira fulledt, hogy nagyon... egyre jobban "erik" az a zivatar. (Mar delutan is nagyon "bokott" a Nap)
Boglárról nézve meg kb 4-5 órája északon koromsötét az ég, de semmi. Nem erre jön.
 #99534  Szerző: asimov

Itt nemreg nagy elborulas kezdodott es a levego annyira fulledt, hogy nagyon... egyre jobban "erik" az a zivatar. (Mar delutan is nagyon "bokott" a Nap)
 #99532  Szerző: csadam

Osztálytársam szerint Lovászpatonán rövid ideig nagy méretű jegek estek, Ajka környékén is szakad(t) az eső, és itthon is dörög elég rendesen és az eső is az imént eredt meg.
 #99528  Szerző: asimov

Kedvenc radiom szerint igencsak varhatoak zivatarok.
Ez kb 40 perce, Balatonalmadi kozeleben, iranyaban alakult ki (elvileg zivatarfelho :) ):
Kép
 #99524  Szerző: asimov

Ha rajtam mulna, 25 Cfoknal nem lenne melegebb... :-)
Minuszok johetnek, azokat nagyon birom! :D (oltozkodes kerdese az egesz...)
---------
Viccen kivul, igazan nem is a meleg a gond, hanem az, hogy nincsen eso!
Nagyuzemi gazdalkodoktol (mar olyan igaziaktol, es nem "tamogatasi" gazdalkodoktol) az info: a kukoricanak meg ket, esetleg harom napja van arra, hogy egy alapos eso megaztassa, kulonben lehet letarcsazni (magyarul a teljes vetes mehet a szemetbe), mert az aszalyt(!) mar a kukorica sem birja.
A sajat kertemben is, hiaba ontozok bosegesen talajvizzel estenkent (furt kut es Gardena "Profi" cuccok vannak itten...) par napja lekezdett kiegni a fu, a malna nem erik be + sargulnak a felso levelek, stb :S

A haz eszaki falan, arnyekolt dobozban van egy homero szondaja... 38 Cfok...
Meg jo, hogy a szobamban -legkondi nelkul- csak kb 26... :-)
 #99522  Szerző: mszilárd

adminisztrator írta:
asr27 írta:A Dunántúlon Dél felől ismét zivatarok közelednek, de kitudja, hogy mi marad belőlük mire beérnek az országba...
Én örülnék egy kis frissítő zivatarnak mert már kibírhatatlan ez a meleg.
Én már 25 fok fölött kezdek begolyózni.
Vagy csak légkondival, vagy csak víz alatt lehet elviselni azt ami most van, még jó, hogy van itt egy pocsolya a falu szélén :D (B.Boglár). Vagy ilyenkor, hajnalban.
Legyen 20 fok éjjel-nappal, aztán jóvilág. Alapból, amikor télen mindenki a fagyhalál szélén áll, nem hiszi el senki, hogy nekem egy pulcsi elég. Igen nagy érvágás nekem a nyár... a 25 fok már számomra is az a határ, ami felett mindenféle bajom van.
Napon most néztem, nálunk 46 fok van. Ez már tényleg elviselhetetlen. Mert ugye az árnyékos helyen mért 35-38 fokos hőmérséklet az csak egy dolog, ha sehol nincs árnyék.
 #99489  Szerző: Csongii

Én nappal 30 fokig bírom, de felette már egyre rosszabb. Szerencsére van klíma a melóban. ^^
  • 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 209