RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#165765  Szerző: LuciFerko

Napok óta rövidhullámon 9 mhz felett nagyon csapnivaló a terjedés.
 #165757  Szerző: LuciFerko

joe írta:
LuciFerko írta:Sajnos most másra nincs lehetőségem. Amúgy mennyire normális, hogy ilyen erősek Solt felharmonikusai? Vagy ez még a csöves technikától van?
Nem hinném, hogy az adóból jön ez, szerintem vagy az SDR vagy a Miniwhip erősítője keveri ezt ki...
Minden vevőmön ott vannak. Sangean ATS-909-en is a saját ferrit antennájával, és az Icom-on is (passzív antennával is)
 #165756  Szerző: joe

LuciFerko írta:Sajnos most másra nincs lehetőségem. Amúgy mennyire normális, hogy ilyen erősek Solt felharmonikusai? Vagy ez még a csöves technikától van?
Nem hinném, hogy az adóból jön ez, szerintem vagy az SDR vagy a Miniwhip erősítője keveri ezt ki...
 #165755  Szerző: LuciFerko

joe írta:Nem szűrő kell ide, mert az vág mindent, hanem egy segéd antenna és egy fázis toló áramkör...solti adó ellen fázisú jelét elő kell állítani és hozzá kell adni az eredeti jelhez -> így csak Solt esetében lesz kioltás...hallgasd meg az 1080 ill. 1620kHz-et...
Ez alapján csináltam meg végül:
Kép

Sajnos most másra nincs lehetőségem. Amúgy mennyire normális, hogy ilyen erősek Solt felharmonikusai? Vagy ez még a csöves technikától van?
 #165754  Szerző: joe

Nem szűrő kell ide, mert az vág mindent, hanem egy segéd antenna és egy fázis toló áramkör...solti adó ellen fázisú jelét elő kell állítani és hozzá kell adni az eredeti jelhez -> így csak Solt esetében lesz kioltás...hallgasd meg az 1080 ill. 1620kHz-et...
 #165753  Szerző: LuciFerko

Nah elvileg működik az SDR-em, már csak néha van egy kis túlvezérlés.
Addig játszottam az induktivitásokkal és kondikkal, míg a 135 khz-et és az 540-et sikerült -30 dBm köré szorítani. Ez a határ az SDR-nél, felette kikever.

Messze nem tökéletes, most még csak hefelt szűrő van.
http://sarloutca.ddns.net:8073
 #165718  Szerző: altermanus

Luci! És azt hitted milyen egyszerű lesz, mi? :troll: (veled egyetembe én is)
 #165715  Szerző: joe

LuciFerko írta:Nagyon úgy néz ki, hogy halott ügy az 540 és 136 kHz kiszűrése úgy, hogy a többi frekvenciába nem szóljon bele.
Egy adóval könnyen el lehet bánni, kettővel már nem (bár itt 1:4 a frekvencia arány, akár ez is megoldható). https://www.youtube.com/watch?v=GtllxHT1v6E - illetve a kérdés, hogy az antenna áramkörén jön létre a túlvezérlés vagy az SDR bemenetén? - az utóbbi kezelhető, de kell hozzá még egy antenna (az eredetitől lehető legtávolabb telepítve) + egy fázis toló áramkör...Joe
 #165710  Szerző: LuciFerko

Nagyon úgy néz ki, hogy halott ügy az 540 és 136 kHz kiszűrése úgy, hogy a többi frekvenciába nem szóljon bele. Konzultáltam pár amatőrrel, de a 2000 kW teljesítményt látva érdemi választ nem tudtak adni. Most, hogy megcsináltam normálisan az antennát, a lakihegyi HGA-22 is szétkavarja rendesen az SDR-em. :(
 #165708  Szerző: LuciFerko

Megy normálisan az Alger Chaine 1 az 891 kHz-en. Szépen jön egész jó minőségben.
  • 1
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 402