RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#104206  Szerző: Sokol404

Üdv Mindenkinek! :yes:

Ma 18 óra 40 perctől némileg zivataros idő volt nálunk (Tompa és térségében), ezért DX-eltem egy kicsit, hátha bejön valami extra. (Az FM-DX-topicba majd bemásolom, mely adót ilyenkor és főleg éjszaka fogni szoktam.)
A 3955 kHz-en a Radio700-et, a 3985 Glas Hrvatskét, illetve a 3945-ön a Radio Mix Hungaryt kerestem, viszont nem találtam őket. Ekkor vagy nem sugároztak, vagy valami hálózati zavartól volt annyira zajos a sáv, hogy nem bírtam egyiket sem kivenni. (Errefelé, ha az ember nem éjszaka DX-el, akkor valami hálózatból jövő zavar mindig szétcsapja az MW- és az alsó SW-sávokat.) De!

Gondoltam, lemérem, milyen feszültség gyülemlett fel a házi készítésű rádiós földelés és az egész kerten átnyúló 50 méteres antenna között!

Eső előtt az érték 0,301 V volt,
eső után pedig 0,260 V-ot mértem sztatikusan. Természetesen ezek az értékek folytonosan mozgásban voltak.

Ez egy érzékeny LED-et akár meg is világíthatna. ;) Egyszer olvastam egyik fórumtársunktól, hogy mindez akár több Voltra is megnőhet, ezért is ajánlott zivatar idején kihúzni mindennemű külső (főleg monstrum) antennát. Itt -Tompán- ez még nem is volt olyan "igazi zivatar", nem csattogott különösebben, de azért az eddigi semmitől mégis több volt. Képzelem, mennyit mérhettem volna, ha ez a légköri vihar szupercellából jött volna, vagy a szokásos (=veszélyes) zivatar alakul ki / vonul el felettem.
 #104150  Szerző: LuciFerko

Chucky írta:Azt írják a wikin, hogy az UVB-76-on ismét volt emberi beszéd szeptemberben:

"The buzzer changed to a higher pitched buzz on Aug 30, 2012, and 2 Voice messages were heard on Sept 3, 2012 between 0459-0517 UTC.

Recording of Voice messages from September 3, 2012.After a few days the buzzer changed again to its original pitch."
Azt hallottam, hogy egy darabig "gyorsítva" ment a kürt. Amúgy nem tudom mi ez a nagy titkolózás, ez egy sima Spy Numbers station, a kürt meg azért van, hogy foglalja a frekit.
 #104141  Szerző: mimi

"- És neked mi a hobbid?
- Folyamatosan monitorozok egy szaggatott kürtszót sugárzó orosz rövidhullámú adót, amit háromévente egyszer öt másodpercre megszakítanak beszéddel, na, és akkor azt fel szoktam venni."
 #104139  Szerző: Chucky

Azt írják a wikin, hogy az UVB-76-on ismét volt emberi beszéd szeptemberben:

"The buzzer changed to a higher pitched buzz on Aug 30, 2012, and 2 Voice messages were heard on Sept 3, 2012 between 0459-0517 UTC.

Recording of Voice messages from September 3, 2012.After a few days the buzzer changed again to its original pitch."
 #104127  Szerző: VR5000

Sokol404 írta:
Ez pedig egy 2012. szept. 17-i 13 óra 50 perctől 14 óra 20 percig tartó, kertben készült SW-DXem 1,6 MHz-től 12,5 MHz-ig az említett, 1982-ben gyártott készülékkel. Az antenna egy 50 méteres longwire, melyhez az ötletet és az ihletet Nektek köszönhetem. ;)
Van itt néhány hamis vétel is, főleg 10.000 kHz és 11.400 kHz között, itt elvileg nincsenek is műsoradók. :-o
 #104114  Szerző: Sokol404

Sziasztok Kollégák!

Mindenki azzal főz, amije van. :boldog: Én még 2005-ben kaptam csak úgy, ajándékba egy VEF206-os csodát, és azóta DX-elek egyáltalán FM helyett AM-en. Nagyszerű rádió a maga korához képest! Mielőtt hozzájutottam volna, azt sem tudtam, mi értelme az LW-nek, SW-nek, mivel még sosem volt dolgom velük -meg persze elég fiatal is voltam akkoriban.

Ez pedig egy 2012. szept. 17-i 13 óra 50 perctől 14 óra 20 percig tartó, kertben készült SW-DXem 1,6 MHz-től 12,5 MHz-ig az említett, 1982-ben gyártott készülékkel. Az antenna egy 50 méteres longwire, melyhez az ötletet és az ihletet Nektek köszönhetem. ;)

Zajokat alig fogtam, egész nyugodt volt a sáv. Mivel ez nem éppen egy szintézeres rádió, ezért megközelítőleg sikerült a frekvenciákat leírnom, amely az eddigi, általatok megszokott (pontos!) bejegyzésekhez képest eléggé "érdekes" lesz. 8-)

Az említésre méltó vételek a következők voltak:

3400 kHz - zene valamilyen európai nyelven (először portugálra tippeltem, de képtelenség volt kiérteni, az is lehet, hogy balti lehetett, azért nem ismertem fel)
3500 kHz - Glas Hrvatske gyengén (nem a 3985 helyén!)
4000 kHz - német beszéd, majd török popzene SSB-szerű vétellel
4200 kHz - arab nyelven muzulmán zene
4300 kHz - UGYANAZ az adás, mint ami a ~4000 kHz-en
6500 kHz - Glas Hrvatske erőteljesen
7350 kHz - Radio Beograd rövidhullámú adása szerb nyelven, számomra (nem meglepően) tisztán
7400 kHz - Glas Hrvatske
7450 kHz - spanyol állami adás lehetett
9000 kHz - arab nyelven muzulmán zene (itt is)
9900 kHz - német nyelven Kínáról és a japán sziget hovatartozásáról szóló hírek
9950 kHz - bolgár nyelvű adás (ez tényleg keményebb nyelv, mint az orosz ...szavakra viszont a szerbre hajaz)
9960 kHz - arab nyelven muzulmán zene (ismét)
10.050 kHz - Radio China-n kínai nyelvlecke angolul
10.700 kHz - angol nyelven Irán nyukleör wepönjeiről
10.800 kHz - UGYANAZ
10.750 kHz - orosz nyelvű adó (...és akkor most jönnek az orosz és a kínai adások)
10.850 kHz - angol, de érthetetlenül fédel, és más, mint az előzőek
10.900 kHz - török nyelvű adó török "reklámspotokkal"
11.200 kHz - orosz nyelvű adás tisztán
11.250 kHz - kínai
11.270 kHz - UGYANAZ, Chinese
11.400 kHz - arab adás "telefonhanggal". (Olyan, mintha túlmodulálták volna.)
11.500 kHz - orosz beszéd, majd amerikai angol kiejtés, végül kínai :D
11.550 kHz - kínai rádió
11.600 kHz - hírek angolul
11.650 kHz - UGYANAZ az adó
11.700 kHz - orosz nyelvű adás
11.800 kHz - angol nyelvű
11.850 kHz - kínai nyelvű rádió, melyben komolyzenét sugároznak (SW-n! :yeah: )
11.900 kHz - angol adás
11.950 kHz - kínai
12.000 kHz - orosz adó tisztán és erősen
12.000 kHz fölött rengeteg kínai adás egymás után.

Köszönöm a figyelmet!
 #104099  Szerző: Sokol404

rmihaly76 írta:oooo... ize... azt honnan teccik tudni, hogy max 7 watt? :)
Egyik fórumtársunk írta
vagy itt, a Fórumon, vagy pedig az általa bejegyzett Youtube-os videó ismertetőjében. Onnan tudom. ;)
rmihaly76 írta: Az LSB-nek adasmodnak van egy nagy elonye az AM-hez kepest: ugyanakkora nevleges teljesitmenyu adoval, az AM-hez kepest sokkal nagyobb ERP-t lehet elerni, igy messzebbre szol az adas. Pld. a 100 watt nevleges kimenoteljesitmenyu radioamator adovevo-keszulek kb. 35...40 W-ot tud AM-ben, es ehhez kepest kozel 100 W-ot CW/USB/LSB-ben.
(hatrany: akarmilyen radioval nemigen lehet venni)
Sokol404 írta: ...
El kell mondjam, eddig két ízben sikerült befognom a 3945 kHz-en a legfeljebb 7 Wattos Radio Mix Hungary-t:
....
Igen, és ha nem hallottam volna a StationID-t, én magam sem hinném el, hogy egy 1982-es öreg orosz világvevő (VEF206) képes fogni. Egyébként ezeket az adásokat nehézkes behangolni, mivel alig találom el (szó szerint: nagyon keskeny), és ha nincs rendesen az állomáson, akkor eléggé erőtlen és színtelen a hangja. Ámbátor: ha mindez egyszerre pozitívan teljesül, akkor olyan, mintha normál adást vételeznék. :yeah: Tehát leginkább a ráhangolásánál kell egy kicsit játszanom.
 #104092  Szerző: Sokol404

csabyke írta:Köszi az infokat...
En is fogtam azota (Nemetorszagbol) nalam mar a 3955on jott...

Az 1593 elvileg az oveke igen, ott meg nem kerestem...
Ezekben a vacak belvarosi epuletekben tok szarul jon az AM reszleg + a sok plazmateve miatt a sav tele van zajjal...
Az utcara meg lusta vagyok estenkent kimenni a radiommal :)) (belvarosi setaloutca szeruseg)

Viszont remlik valami olyan, hogy talan csak decemberig aktualis a projekt :(
Remelem, hogy nem mert karacsony kornyeken Magyarorszagon leszek es ott nekem pont jol jonne, mivel pont ilyen adokat kedvelek :) (Fura tudom, de nem vagyunk 1formak)

Mindenesetre ha Tompan jott, akkor Kiskörösön is fog :))
Az 1593-on célirányosan én sem kerestem, viszont azzal kapcsolatban a következőt írják:

"5-10 kW, horizontal ant, 15.08.2012-14.02.2013". Ez legalább tovább tart, mint december. Ha nagyobb lenne a teljesítménye, örülhetnénk is neki, mert középhullámon mégiscsak biztosabban jönne, mint az SW-sávban, a 3955-ön.

http://www.mwlist.org/mwlist_quick_and_ ... 1&kHz=1593

Ha a rövidhullámra írtad, hogy decemberig aktuális a projekt, akkor az elég elszomorító. Bár, a honlapjukon mindvégig elég szűkszavúan írták a rövidhullámú sugárzás adatait (csak a 6005 kHz-ről volt szó, de azt még ennél sem fedték fel, hogy mettől meddig).

(Én is bírom az ilyen adókat, meg szerintem is különleges élmény zenét hallgatni az SW-sávban.) :)
 #104083  Szerző: asimov

oooo... ize... azt honnan teccik tudni, hogy max 7 watt? :)

Az LSB-nek adasmodnak van egy nagy elonye az AM-hez kepest: ugyanakkora nevleges teljesitmenyu adoval, az AM-hez kepest sokkal nagyobb ERP-t lehet elerni, igy messzebbre szol az adas. Pld. a 100 watt nevleges kimenoteljesitmenyu radioamator adovevo-keszulek kb. 35...40 W-ot tud AM-ben, es ehhez kepest kozel 100 W-ot CW/USB/LSB-ben.
(hatrany: akarmilyen radioval nemigen lehet venni)
Sokol404 írta: ...
El kell mondjam, eddig két ízben sikerült befognom a 3945 kHz-en a legfeljebb 7 Wattos Radio Mix Hungary-t:
....
  • 1
  • 167
  • 168
  • 169
  • 170
  • 171
  • 402