RADIOSITE Fórum

• Rádió 1 Baranya megye - Pécs, Komló, Mohács, Villány

#105167  Szerző: Csongii

Ivoa írta: Pécs el tudna helyi adót tartani (sőt, rá is férne :)). Nem hiszem, hogy off szagú, szerintem ebbe a topikba ez abszolút illik.
Pécs persze, ott elférne akár 2 is, plusz az R1 és a Mariska rádió. Csak marhára nem dobálnak rá frekit, a 101,2 -t se hajlandóak újra pályáztatni. :/
 #105165  Szerző: Ivoa

Csongii írta:Lehet, hogy önmagában nem tudja eltartani saját magát, de van rá ötletem, ami még működhetne is. Viszont mivel nem vagyok milliomos, így nem tudom megcsinálni. Viszont Komló elég közel van Pécshez, így a hirdetőket onnan is nem kicsit be lehet húzni, hiszen hatalmas vásárló erő jár be nap mint nap. Nem kell bemutatnod számomra a várost, mivel úgy hiszem kellően ismerem, lakik ott ismerősöm, valamint elég közel van hozzánk.

Pécset meg így sincs igazi helyi rádió már lassan 2 éve. A hírektől nem lesz helyi az a rádió, de ezt biztosan jól tudod te is.

Na de befejezem ezt, kezd kicsit off szagú lenni.
Pécs el tudna helyi adót tartani (sőt, rá is férne :)). Nem hiszem, hogy off szagú, szerintem ebbe a topikba ez abszolút illik.
 #105161  Szerző: peace06

A r1 tulajdonosoknak szerintem érdemes több pénzt belefektetni, mivel elöbb utobb kapnak frekit bpen, csak a mt ne baxakodna a klubrádió miatt
 #105159  Szerző: Csongii

Lehet, hogy önmagában nem tudja eltartani saját magát, de van rá ötletem, ami még működhetne is. Viszont mivel nem vagyok milliomos, így nem tudom megcsinálni. Viszont Komló elég közel van Pécshez, így a hirdetőket onnan is nem kicsit be lehet húzni, hiszen hatalmas vásárló erő jár be nap mint nap. Nem kell bemutatnod számomra a várost, mivel úgy hiszem kellően ismerem, lakik ott ismerősöm, valamint elég közel van hozzánk.

Pécset meg így sincs igazi helyi rádió már lassan 2 éve. A hírektől nem lesz helyi az a rádió, de ezt biztosan jól tudod te is.

Na de befejezem ezt, kezd kicsit off szagú lenni.
 #105157  Szerző: Ivoa

peace06 írta:Csak azt nem értem, hogy a 15 frekit 20 órán keresztül 6 műsorvezetővel végig viszik, és mivel hírek nincsenek, híradósra se kell fizetni, hogy nem lehet nyereségessé tenni a rádiót?
- Most már 0-6h között nincs műsorvezető (megjegyzem: eddig sem tudom, miért volt), így csak 14-et visznek végig. Hírek pedig helyi szinten vannak (sőt: Bp-i hírek is voltak júniusig, amíg a Kukori ment, csak a neteseknek).
A híreket sok helyen támogatja a Médiatanács, erre vannak pályázatok, ahol a II., vagy III. fordulóban nyernek, éves szinten kétmilliót/freki. Ezeket amúgy a helyi műsorvezető mondja fel mindenütt.
Szerintem nincs arról szó, hogy ne lenne így nyereséges, csak az eddigi profit (olcsó bp-i freki + országos nagy kampányok) mértéke leesett (helyi kis kampányok).

Másrészt a R1 tulajdonosai is üzletemberek, és alkalmazkodniuk kellett. Eddig övék volt egy jónevű, az ország 3. legnagyobb kereskedelmi adója, ami a Class FM mellett kb. az egyetlen adó volt az országban méreteiben, ami ezt el tudta érni. Ehhez morning show, Amerikában legyártatott jingle-k, Mo. legismertebb hangja (Bognár Tamás) dukált. Most már a morning showt kivették, mert ezt nem tudják kigazdálkodni - és a vidéki konkurenciáknak amúgy sincs -, Bognárt nyilván más nem fogja alkalmazni rádiós hangnak, a jingle-k pedig így is illeszkednek a dalokhoz.

Ha a R1 esetleg eladásra kerülne, akkor is valószínűleg azért lenne így, mert a tulajdonosok jobb megtérülésű ágazatba tudnák átvinni a befektetett tőkéjüket. De mivel igen sokat tettek bele, nyilván ragaszkodni fognak hozzá, amíg tudnak és akarnak.
 #105156  Szerző: Ivoa

Csongii írta:Komlóra egy R1-es adónak nem éri meg léteznie, szerintem hálózatban sem. Ott egy igazi helyi rádió kellene, mert ugye az nekik nincsen, mivel a másik helyi frekit a Mariska birtokolja...
Kíváncsi leszek mi lesz az R1-el hosszútávon.
Most komolyan, Te vállakozóként indítanál Komlón helyi rádiót? A R1-es modell lényege egyszerű: helyi hírek központi műsorral. Egy "igazi helyi rádió" egy 25 ezer lakosú városban igen rövid időn belül szembe kell, hogy nézzen azzal, hogy nincsenek hirdetői, akik eltartsák.
Erre jó példa a Party FM Kiskunhalason: egyszerűen sehogy sem tudtak kigazdálkodni egy 24/7 adóra úgy műsort, hogy azt a helyi alacsony gazdasági erő eltartsa. (Kb. Halason is annyian laknak.)

A R1 Komló amúgy heti egyszer ad helyi jellegű műsort, ezért fizet nekik az önkormányzat kb. 1-1,5 millió Ft-ot évente. Ez máris annyi, amennyivel megéri fenntartani nekik az egészet (műsorszórási díj+antenna+pécsi stúdió bérleti díjának néhány százaléka).

Az önkormányzatnak nem érné meg többmilliós befektetéssel befektetni egy olyan városban, ahol a lakosság kb. egyetlen munkaadója a Tesco, valamint a helyi iskola.

Derecskén is kinézte magának az önkormányzat a Plusz régi frekvenciáját, meg is kapták, és honol róla a csend. Nyilván azért, mert szembesültek azzal: jobban megérte volna választani egy hálózatos partnert (akár egy debrecenit is, nem a R1-re gondolok feltétlen) és annak adni évi egymilliót helyi műsorokra, mint maguknak kiépíteni jóval többért.

Komló a R1-nek egy szempontból fontos: azon pécsi hirdetők, akik úgy gondolják, hogy a szolgáltatásukra Komlóról is bejöjjenek, ott is megismerhessék a vállalkozásukat. Az önkormányzati kiegészítés persze még jól jön emellé. Ha Pécs elesne (szerintem az már nem fog, mert nagy helyi visszhangja lenne annak, hogy Pécsett egy helyi adó sincs, és ez egy politikailag billegő városban nem jó jel), akkor már csak az utóbbira lehetne számítani.
 #105151  Szerző: peace06

Csak azt nem értem, hogy a 15 frekit 20 órán keresztül 6 műsorvezetővel végig viszik, és mivel hírek nincsenek, híradósra se kell fizetni, hogy nem lehet nyereségessé tenni a rádiót?
 #105149  Szerző: Csongii

Komlóra egy R1-es adónak nem éri meg léteznie, szerintem hálózatban sem. Ott egy igazi helyi rádió kellene, mert ugye az nekik nincsen, mivel a másik helyi frekit a Mariska birtokolja...
Kíváncsi leszek mi lesz az R1-el hosszútávon.
 #105147  Szerző: Ivoa

Chucky írta:"Vár állott, most kőhalom"
A vár még most is áll, csak belülről nézve van benne kőhalom :P
Kevesebb műsorszórási díj, kevesebb reklámbevétel, kevesebb elért (és urbanizált) hallgató, amihez kevesebb alkalmazott és kevesebb műsor jár. Ez a helyzet dióhéjban.

Fenn lehet a Kukorit tartani havi többmilliós fizetéssel, de minek, ha a vidéki hallgatóknak nem éri meg, és a hallgatottságon nem látszódik meg, mert nincs igazi verseny. (Nyilván Komlón, Békéscsabán stb. lesöpörnek mindenkit, mert nincs konkurencia - csak ezeken a helyeken elég bevétel nincs. Napi 24 órás műsort meg nem éri meg egyik helyre sem gyártani.)

Amekkora most a R1 mérete és a bevételei, ahhoz elég az, ami most van. Ha meg lesz lehetőség, pályázzanak, és tartalékolják arra inkább a pénzt. Ennyi.
 #105146  Szerző: Ivoa

Csongii írta:Ez most a netes adás volt. De a frekisen is hallottam már érdekességeket.
A netes adáson eleinte óránként 5-6 percig mentek R1-szlogenek (helyi reklámok, hírek alatt). Miután már mindenkinek elege lett ebből, azután kezdték el azt, hogy bevágnak zenéket, és lekeverik a közepén.

Mellesleg a főoldalon levő cikkhez annyi, hogy döntött a MT a R1 fehérvári frekvenciájának Kék Duna számára történő átadásáról, nemleges volt a döntés. ("Nem indokolja közérdek" címen.)

Mondjuk a pályáztatások csúszását sem indokolja közérdek, valamint azt sem, hogy a R1 ne fizessen még százmillió Ft-ot évente műsorszórási díj címén. De ez már csak mellékes.
  • 1
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143
  • 482