Kollagam csirkeudvaranal a nyestriasztok nem valtak be, sot az autojaban a nyestriaszto kabele let elragva!
ovatos allat, azonban a tojast (ezen belul -allitolag- elsosorban a furjtojast) imadjak, ezert a tojasert barhova oda/fel/bemasznak, ha egyszer kiszagoltak. (A kiscsirkeket is elkapjak)
Konnyu osszeteveszteni a nyuszt-al. Utobbinak narancssarga a mellfoltja (a nyeste feher) es a nyuszt lakott teruleten ritkan bukkan fel, mig a nyest kulonosebb fenntartas nelkul "beveszi" a nem tul surun beepitett, lakott teruleteket is.
A mellfolt szinelterese azert (is) lenyeges, mert a nyest nem vedett allat, de a nyuszt az.
Ha rendszeresen latod kb. ugyanazon az utvonalon kozlekedni (es nalad nincsen tyukudvar...) akkor az egyik rendszeresen hasznalt lakhely/feszek megkozelitesi utvonalaba esik a hazad. A legjobb csapdaval elve elfogni es attelepiteni (kiveve tavasszal, a nostenyeket)
Az elve befogasat illetoen lehet hazi es gyari csapdakkal is probalkozni. A gyariakkal jo esellyel lehet elfogni elve az allatot, mig a hazi csapdakbol altalaban kiszabadulnak, mert kitartoan keresik a csapda gyenge pontjat.
Nem elve elfogas szandeka eseten, harom darab celiranyosan kialakitott fapalcabol es pld. egy jardalapbol egy zsebkessel par perc alatt lehet kesziteni es felallitani egy kozel 100%-kos hatasfoku csapdat...
A csapdat az odapiszkitas helyehez kozel celszeru, egy megrepesztett heju tojassal felcsalizva. Reggelre garantaltan benne lesz a nyest. Ekkor a humanus hozzaallas az, hogy a nyestet csapdastol beteszed az autoba, elutazol par km-ert valami erdosebb, parkosabb teruletre es ott szabadon engeded. Okos, talpraesett allat, jol el lesz az uj helyen.
Nostenyek az ellest kepesek kesleltetni, ezert ez altalaban tavasszal kovetkezi be, igy kifejezetten allatbarat hozzaallas meg osszel befogni/attelepiteni a gondokat okozo peldanyokat. (nincsenek "otthon hagyott" kolykok, akik az anyjuk nelkul elpusztulnak)
Nalam nehany eve a padlasomon egy borz (siofokon, kertvarosi ovezetben!) rendezett neha "dzsemborit", de ugy, hogy lehallatszott a fodemen keresztul a szobakba. Rohadt idegesito volt hajnal 3..5 korul arra ebredni, hogy fennt tombolas van. Egyszer felmentem megnezni, es akkor lattam, hogy egy hatalmas borz rohangal a padlasomon ugy, mintha muszaj lenne.
(Azthittem, hogy nyest, ezert elsokorben abbol keszultem fel

)
Tisztelem az allatokat, nekik is joguk van elni (sot, nekik inkabb, mint nekunk embereknek) de van egy hatar.
Nah... nehany haziepitesu csapdaval probalkozas (meg evtizednyi Nat Geo nezes...) utan, mivel az elve elfogo sajat krealmanyu csapdaimat siman szetragta, egy sima egercsapda (ez volt legkissebb ilyen "odautos" szerkentyu) rugojat elgyengitettem szinte teljesen (a csapodas ne okozzon kart az allatban), aztan parizsi/dio "szendviccsel" felcsalizva kihelyeztem a csapdat a padlason.
Masodik ejjel le volt csapodva es kicsivel odebb volt, mint ahova en tettem... Ez megegyszer megtortent es azota nyugi van.
A masodik "orbaveres" utan valoszinuleg rajotta borzom, hogy veszelyes hely a padlasom
asr27 írta:Picit fura kérdést teszek fel! 
Nyest ellen tud valaki valami hatásos módszert? Az utóbbi időben szinte minden éjjel a háztetőn futkos vagy ugrál. Nem tudom mit csinál a háztetőn, de nagyon zavaró!
Reggelre pedig gyakran odapiszkít a ház elé. Egyszer láttam egy pillanatra, mert kimentem és felvilágítottam a háztetőre. Nem itt "laknak" de valahol a közelben lakhatnak, mert állandóan megjelennek éjszaka. Hogyan lehetne őket elüldözni?