Mindkettőtökkel részben egyet tudok érteni. Tényleg sokan olyan rossz anyagi körülmények közt élnek, hogyha nem lenne kedvezmény, kb be lennének zárva a faluba. De viszont sok nyugdíjas szeret visszaélni, tényleg inkább egész nap utazik a fűtött buszon/vonaton, csak otthon ne keljen fűteni. Pl a szomszédnéni télen gyanúsan sokat jár Budapestre és Pécsre.
rmihaly76 írta: Ne dolj be a propagandanak.Nem dőlök be, ebben dolgozom. Tudom nagyon jól, hogy kik és milyen jogcímen kapnak ma Magyarországon teljes vagy 90%-os utazási kedvezményt. Szerintem Te a kedvezmények 80%-át nem ismered, így nem tudod azt, hogy pl. a nyugdíjasokon kívül még mennyien jogosultak ma Magyarországon ingyenes vagy 90%-os utazási kedvezményre. Meglepődnél, biztos vagyok benne.
Azt is tudom nagyon jól, hogy az ingyen utazók általában hova és miért utaznak, mert közlik velem gyakran. Sőt sokan még azt is közlik, hogy ha csak 100Ft-ot is ki kéne adnia a jegyre, biztos, hogy otthon maradna és nem utazna sehova.
Az általad felhozott érveknek nem tudok sajnos igazat adni, mert ilyen alapon bárkinek járna az ingyenes vagy 90%-os utazás. Nézzünk pl. egy átlagos magyar családot. 2 dolgozó szülő, 2 iskolás gyerek. A 2 gyereknek be kell járni iskolába, ha helyközi utazással teszi ezt meg, a 2 gyerek havibérlete átlagosan 6000-8000Ft körül mozog (távolságtól függően) ha szerencsés helyen laknak ennyiből megússzák. Ha nem, akkor még kell venni városi bérletet is, ami még plusz 7000-8000Ft-al drágítja a 2 gyerek iskolába járását. Tehát már csak az iskolába járással elmegy havonta minimum egy 10-es. Arról nem beszélve, hogy a szülőnek is kell utazni a munkahelyre, neki nyilván ez még drágább.
A másik kérdésem. Magyarországon miért kell jóléti szolgálatnak tekinteni a közösségi közlekedést? Ha valakinek nincs pénze, nem telefonál annyit, spórol az árammal, vízzel stb. Mert semmi nincs ingyen! A közlekedés miért van ingyen? Ha valakinek nincs pénze, miért utazhat akár non-stop a fűtött buszon, vonaton. Addig sem kell otthon fűteni? Mindezt az állam hatalmas kárára.
Persze így van ez jól, támogassunk egy-egy réteget ezzel, akik jól ki is használják ezt a lehetőséget és akkor csodálkozzunk, hogy még mindig 1960-as évekbeli vonatokon utazunk meg, hogy egyre ritkábban jár a busz stb. stb.