RADIOSITE Fórum

• DVB-T

#113335  Szerző: tomee87

Érdekes. Akkor a MinDig TV oldala szerint változott a terv?
Korábban úgy volt, hogy Sopron, Vasvár, Nagykanizsa gerincadók is lekapcsolásra kerülnek július 31-től, de a legfrissebb tájékoztatók szerint a lekapcsolás már ezeken a helyeken is csak október 31.
 #113333  Szerző: joe

egon2 írta:Valamelyik digitális átállással kapcsolatos weboldalon olvastam,hogy 2015.év végére az egész világon lekapcsolják az analóg földfelszíni sugárzást,és addigra az egész világ át áll a digitális földfelszíni sugárzásra.Ez igy igaz?Vagy van benne némi csúsztatás?
"Egész világon" :lol: :lol: :lol: - ahol még kenyérre sincs pénz biztos a digitális átállásra fognak költeni...
egon2 írta:A Digitális átállásról: http://mindigtv.hu/digitalis-atallas
A 2. analóg lekapcsolási ütemnél is (Október 31én .23:59)feltüntethették volna azokat a TV gerinc illetve átjátszó adókat amiket lekapcsolnak.
Ember..."drága tinta"... :hit: :hit: :hit:
 #113332  Szerző: egon2

A Digitális átállásról: http://mindigtv.hu/digitalis-atallas
A 2. analóg lekapcsolási ütemnél is (Október 31én .23:59)feltüntethették volna azokat a TV gerinc illetve átjátszó adókat amiket lekapcsolnak.
 #113331  Szerző: egon2

Valamelyik digitális átállással kapcsolatos weboldalon olvastam,hogy 2015.év végére az egész világon lekapcsolják az analóg földfelszíni sugárzást,és addigra az egész világ át áll a digitális földfelszíni sugárzásra.Ez igy igaz?Vagy van benne némi csúsztatás?
 #113266  Szerző: joe

asimov írta:Azért sem valószínű a teljesítménynövelés, mert az átállás egyik fontos oka a kissebb kimenőteljesítmény használata (így alacsonyabb a sugárzás költsége). Cserébe a vételi oldalon jobb antenna kell, de valamit valamiért.
Ez így nem teljesen igaz. Az analóg rendszernél alkalmazott AM-VSB/SC modulációnál a tökéletes színes képhez kell 40-44dB jel/zaj viszony a vevőkészülék bemenetén. A DVB-T-nél alkalmazott OFDM modulációnál a vételhez minimálisan 26-30dB jel/zaj viszony kell, vagyis vevő oldalon nyertük 14dB!!!, így adó oldalon könnyen megengedhetjük magunknak, hogy 8-10dB-lel csökkentsük a kisugárzott teljesítményt. A probléma csak az emberek tűrőképességével van, a "mákos" analóg képet megtűrték a képernyőn, a szép éles "nincs jel" feliratot nem :yes:
http://cableworld.hu/cwnews/CWh_39.pdf

Az emberek megoldásként az adóteljesítmény növelését fogadják csak el (ami igen költséges), ahelyett, hogy egyszeri max. 10e Ft beruházással átnézetnék és felújítanák a vevőantennát és a kábelezést. A szobaantenna "hívők"-nek ajánlom, még mielőtt kiabálnának, hogy nincs beltéri lefedettség, tárják ki az ablakot, ha megjött a vétel, el lehet gondolkozni, hogy mennyiben került a pár éve beépített extra hőszigetelésű ablak, aminek beépítésével a hideg/melegen túl a rádiójeleket is kizárták a szobából. Joe
 #113262  Szerző: joe

DRoland írta:Kipróbáltam nagymamánál a DVB-T-t. Az antennája (erősítős lepke) Kékes felé néz, a 39-es és a 44-es csatorna kifogástalanul jött 90-95% mellett, de a 69-es csak 40-50%. Hiába megy az nagyobb teljesítményen. Karancsnak háttal áll és ígyis 50-60% körül produkál, majd legközelebb megyek fordítok rajta hátha jobb lesz.

A teljesítmény emelés jó lenne az biztos, de annak is örülnék, ha alacsonyabb frekvenciákra kerülnének az adók, főleg olyan helyen, ahol körbe hegyek vannak...
69-es biztos költözni fog -> 36 vagy 53 lesz belőle az analóg lekapcsolás után.
 #113227  Szerző: DRoland

Kipróbáltam nagymamánál a DVB-T-t. Az antennája (erősítős lepke) Kékes felé néz, a 39-es és a 44-es csatorna kifogástalanul jött 90-95% mellett, de a 69-es csak 40-50%. Hiába megy az nagyobb teljesítményen. Karancsnak háttal áll és ígyis 50-60% körül produkál, majd legközelebb megyek fordítok rajta hátha jobb lesz.

A teljesítmény emelés jó lenne az biztos, de annak is örülnék, ha alacsonyabb frekvenciákra kerülnének az adók, főleg olyan helyen, ahol körbe hegyek vannak...
 #113223  Szerző: Glenn

asimov írta:Mennyire reális a UHF IV. sávba költöztetés? Tudtommal, a vonatkozó EU ajánlás a V.-ös sáv használatát ajánlja.
Nincs ilyen ajánlás. Előre kiosztott frekvenciák vannak, amelyek jelentős része a ma üzemelő analóg csatornákat jelenti. Ha ezek felszabadulnak (ASO, itthon idén október 31-ig), jó néhány jelenlegi adó leköltözik a IV. sávba. 100 kW a max, amit használnak jelenleg és használni fognak a jövőben a digitális sugárzásra. Néhány hazai adónk kap majd emelést, de jellemzően a jelenlegi teljesítmények maradnak. Javulást az alacsonyabb (IV. sávú) csatornára költöztetés jelent majd 2014 elejétől. Ekkortól a mostanában "porig alázott", de amúgy jó lepke antennák és régebbi yagik meg fognak felelni a vételhez.
 #113209  Szerző: asimov

Azért sem valószínű a teljesítménynövelés, mert az átállás egyik fontos oka a kissebb kimenőteljesítmény használata (így alacsonyabb a sugárzás költsége). Cserébe a vételi oldalon jobb antenna kell, de valamit valamiért.
-------------------

Ezért nem vettem elsőre komolyabb antennát én sem. A mostani Iskra P-20 határeset lehet (nincs dB mérési lehetőségem), de "tanulásnak" megfelelt és később hordozható mérőantennának nagyon jó lesz.
Mennyire reális a UHF IV. sávba költöztetés? Tudtommal, a vonatkozó EU ajánlás a V.-ös sáv használatát ajánlja.

Amúgy ez tényleg nagy "poén" lenne, mert ami "háromágut" eddig láttam, az az UHF VI.-es sávban majdnem csak a fele nyereséget tudja (18dB - 11dB; 22dB - 12dB), az UHF V. sávban nyújtott teljesítményéhez képest. Ez durva különbség.
joe írta: a csatornákat átpakolják az analógok helyére IV. sáv aljára...Joe
 #113204  Szerző: joe

Attis írta:
Pasa írta:
Attis írta:Én meg arra vagyok kíváncsi, hogy amint leáll egy-egy gerincadó analóg sugárzása, a DVB-T rögtön a beígért új frekvenciákon és nagyobb teljesítménnyel sugároz-e? Ha nem, akkor itt Belső-Somogyban sokan meglepődnek majd.
Csak a teljes ASO után, tehát 2014-ben indulhatnak új MUX-ok és kerülhetnek a régiek alsóbb csatornákra. Tehát idén még semmi sem változik.
Akkor sok helyen lesz anyázás...
Van itt valaki, aki érezhető teljesítmény emelésre számít? - Kabhegy maximális teljesítménnyel megy, Pécs esetében várható még 1,5 vagy akár 2 dB!!! emelés, ez arra lesz elég, akinél most is jó vétel van, lesz egy kis tartaléka. Aki meg ledobálja a régi antennáit és a most oly divatos 3 ágú "színesfém hulladékra" vált, az bizony sírni fog, ha a csatornákat átpakolják az analógok helyére IV. sáv aljára...Joe
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 203