RADIOSITE Fórum

• Társalgó

#114575  Szerző: SySERR

hd írta:4.5-os erossegu foldrenges razta meg a fel orszagot, erdoteleki centrummal. Allitolag Ozdon, Debrecenben es Budapesten is erezni lehetett, viszont itt, Borsod megye kozepen speciel nem.

Mashol mi a helyzet?
Itt Egerben simán éreztem. Megkérdeztem másokat is, de akik már mélyen aludtak nem ébredtek fel.
 #114571  Szerző: LuciFerko

Mikor??? Itt szólt a zene meg DXeltem, nem éreztem semmit.
 #114570  Szerző: hd

4.5-os erossegu foldrenges razta meg a fel orszagot, erdoteleki centrummal. Allitolag Ozdon, Debrecenben es Budapesten is erezni lehetett, viszont itt, Borsod megye kozepen speciel nem.

Mashol mi a helyzet?
 #114555  Szerző: asimov

Frissítettem a "A mikrosütő..." weboldalt, lett fotó és GYIK is. (Utóbbi a lap alján.)
 #114491  Szerző: asimov

Hasonlót megéltem én is.. bár velünk (valószínűleg) a rezonancia szúrt ki.
Egy 1x1,5x3 (szé. mé. ho.) méteres munkagödörben kábelt kötöttem (volna) de valami kegyetlen erős remegést éreztem a hasamban.. és nem csak én. Fájt a gyomrunk, ki kellett jönnünk a munkaödörból. Ahogy kiléptunk, azonnal elmúlt a fájdalom.
Visszalépek, megint gyomorfájás, kilépve elmullott. Tenyerünket a munkagödör falához nyomva éreztük is a remegést. Főnökünk és a szakfelügyelő is ugyanezzel szembesült.
Keresve a remegés forrását (ilyenkor beomolhat a munkagödör!) mindosszesen egy darab, a motorját alapjáraton járató kamiont találtunk, kb. 30(!) méterre tőlünk, ugyanazon az úton. Füllel eleinte nem is hallottuk a motorhangját.
A sofőr szerencsére vevő volt az elméletünkre és ahogy sejtettük, a kamion alapjáraton működő motorja volt a mi 30 méterrel odébb levő munkagödrünkben/gyomrunkban érezhető remegés forrása. Az aszfalt/útalap elhozhatta hozzánk a motor által keltett remegést és valószínűleg a mi gödrünk éppen passzoló formája/mérete meg jól felerősítette azt. (mint a gramofon hangtölcsére)
A kamionos -miután megyőződött a józan itélőképességünkről :) - nagyon segítőkész volt: előre-hátra gurult néhány métereket addig, amíg teljesen megszünt a remegés a mi gödrünkben.

Erről előszőr WWII bombázó- és vadászrepülőgép pilóták beszámolóiban olvastam és amúgy nem kevés fejfájást okozott az akkori mérnököknek a hatás kivédése. (gumi-, illetve puhafa rezgéscsillapítókat építettek be a motortérbe és a kabinba is, stb)
Egy dolog volt olvasni erről és egészen más dolog volt átélni ezt. :)
LuciFerko írta:Akkor a főutcán ment el valami nagy jármű.
 #114488  Szerző: LuciFerko

Akkor a főutcán ment el valami nagy jármű.
 #114473  Szerző: frekivadasz

frekivadasz írta: 2: Lehetett pici földrengés is akár, ami kimerül némi morajlásban. Éjszaka érzékenyebben hall az ember jóval.
http://www.seismology.hu/index.php/hu

A földrengéses lehetőséget már ki is zárhatjuk.
  • 1
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • 155
  • 541