RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#116167  Szerző: asimov

A ferritgyűrűre tekert (egyébként nagyon is ajánlott!) fojtó a 4 méteres kábelnél is be volt iktatva?

A gyűrűn levő meneteket nem annyira bírom kivenni, de mintha nem jó irányban lennének tekerve.
Ahhoz, hogy ténylegesen működön is ez a fojtó, ahhoz a két tekercsen a menetirányoknak ellentétesnek kell lenniük és lehetőleg a menetszámoknak is egyezni kell:
Kép
Azonos menetirány esetén éppen ellentétes hatása lesz ahhoz képest, mint amit ez az eszköz egyébként tud...

Pár dolog, ami segithet a zavarforrás behatárolásában:
- amikor a 4 méteres kábellel próbáltad az antennát, akkor a rádió miféle áramról működött? (2 vezetékes hosszabító, 3 vezetékes hosszabító, honnan jött az áram, stb)
- ekkor milyen földelés volt -ha volt- a rádión?
- a 40 méteres koax halad-e közel/párhuzamosan egyéb vezetékkel?
- a rádiónál hogy néz ki a a tápellátás?

.. de legelőszőr (ha nem úgy lennének) a ferritgyűrűn levő menetirányokat tedd helyre!
(HH/KH/RH antenna szereléshez is melegen ajánlom a Gumiám nevű tömitőanyagot a koaxvégek vízmentes és tartós lezárására. Minden szempontból jobb anyag, mint a szigetelőszalag :) )
LuciFerko írta:A már mutatott ferrit+koaxtekercs van az antenna előtt
...kép...
Innen jön kb 40m koax a szobámig, nincs közben semmire sem kötve. A vevő földelve van, egy 180 centis vascső van leverve a kertben.
 #116077  Szerző: LuciFerko

A már mutatott ferrit+koaxtekercs van az antenna előtt
Kép

Innen jön kb 40m koax a szobámig, nincs közben semmire sem kötve. A vevő földelve van, egy 180 centis vascső van leverve a kertben.
 #116063  Szerző: asimov

Mi, hol, hogyan van földelve, illetve mi, mivel van összekötve? (lehet zajhurok is)
LuciFerko írta:Na megcsináltam megint az SW antennát. Próbáltam egy kb 4 méteres koaxxal, minden tökéletes! De mikor behoztam a vevőt és rákötöttem a kb 40 méteres RG11-et, látszik hogy tele van zajjal. Azaz még mindig antennaként működik a koax! Le kéne normálisan illeszteni az antennát.
 #116051  Szerző: LuciFerko

Na megcsináltam megint az SW antennát. Próbáltam egy kb 4 méteres koaxxal, minden tökéletes! De mikor behoztam a vevőt és rákötöttem a kb 40 méteres RG11-et, látszik hogy tele van zajjal. Azaz még mindig antennaként működik a koax! Le kéne normálisan illeszteni az antennát.
 #115788  Szerző: mihalylovics

LuciFerko írta:A Radio România Actualităţi mióta megy rövidhullámon? Az 11700 KHz-en nagyon erősen jön és egész jó hangminőséggel! Ugyan az megy rajta, mint a 104.1 MHz-es nagyváradi adón.
Nálam az RRI jön ott. Lehet, hogy van amikor egyezik a program az RRA-val.
 #115782  Szerző: LuciFerko

A Radio România Actualităţi mióta megy rövidhullámon? Az 11700 KHz-en nagyon erősen jön és egész jó hangminőséggel! Ugyan az megy rajta, mint a 104.1 MHz-es nagyváradi adón.
 #115635  Szerző: donder

20 méteren szép kis QSO-t csináltam amcsival 16 óra körül long-distance-ben. (Nyugatra állítva az 5 elemes yagi)
50 Wattal 59+10dB-t adott... :shock: :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára donder 2013.05.20. 18:40-kor. Ok: rosszul írtam
 #115521  Szerző: asimov

Meg kell(ene) keresned a zajforrást a kézirádióval úgy, hogy a teleszkóp antennát (ha kell az AM vételhez) összetolod és beteszed a rádiót egy valamivel nagyobb acél/vasfazék aljába (a vas elég jól árnyékol, így lesz némi irányhatás.)

Fülre én is elektronikus eredetű zajnak mondanám, de csak tippelni tudok: a zaj igen széles spektruma és jellegtelensége okán, talán egy (mindenféle négyszögjeleket és azok felharmonikusait kitermelő) kapcsolóüzemű táp vagy egy nagy sebességű adatátviteli eszköz lehet esélyes.
Szurkolj, hogy a te házadban legyen a zajforrás, mert ezesetben tehetsz a zaj elhárítása érdekében!

Amúgy ~125 Hz-en én struktúrával bíró búgást hallok a felvételben.
LuciFerko írta: Szerintem elektronikus, mert ha kimegyek az udvarra a Sangeannal akkor nincs baj.
  • 1
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • 402