Az Orbán-kormány adott 3,1 milliárdot alig néhány évre, ami pillanatok alatt eltűnt. A közeliek lenyúlták, megkockáztathatjuk. Esély sem volt, hogy visszajöjjön a közpénz...
Itt jött a képbe az Advertum, amely vállalta az átvállalást, csak 15 éves futamidőt kért és a hitel felemelését 5,2-re. (Hogy miért nem 5-re, 6-ra vagy 7-re az passz... Gondolom van valami saját üzleti tervük.)
Tehát a 2,1 ért cserébe 5,2-t fizet vissza! (Az uzsorakamatok vannak ekkorák?)
Cserébe rádiós jogokat és reklámtáblák hirdetési jogait kérte.
Nem állítom, hogy egyáltalán nem gyanús az ügy, de messze nem látom annyira sötéten mint ti. Az előző szerződéshez képest pedig kifejezetten korrektnek és reálisnak tűnik, és a lenyúlás (ha lesz) sem akkora.
És itt már az Advertum / Gold fm jóhíre lesz kockán, ha be kell lépnie az állami garanciának.
Ráadásul még mindig jobb ha egy cég tartozik az államnak, mint ha egy megfoghatatlan sportszervezet, főleg annak ligája, ami jogilag is mindig nehezebben megfogható.
Hitelt természetesen én is, ti is, és az Advertum is bármikor felvehet, a fedezetek igazolása mellett. Ez ügytől függetlenül is.
MLSZ - MHLL
Egyrészt olyasmit vélek kiolvasni, hogy törvényileg vannak kötelezve, hogy a szövetségeknél legyenek a jogok. (E új törvényt ha van ilyen, csak támogatni tudom...) Másrészt meg van olyan rész a szerződésben, hogy évi 206 (3,1 milliárd osztva 15) milkát fizet a "foci" az Advertumnak az meg minimum évente 200 milliót kap utánpótlásra. Csakhogy az utánpótlásért az MLSZ felel (ő kapja a pénzt) a 3,1 milliárddal viszont a liga a sáros! A csapatok szemszögéből érthetőnek látom, ha úgy vélik az fizesse a 206 milliót, aki visszakapja az utánpótlásra... Szerintem ez a 2. pont biztos ott van a háttérben.
Az MLSZ pedig megköti majd a szerződést az Advertummal, mert másként nem tud fizetni az APEH-nek, az állami támogatásokra viszont nyílván igényt tartanak.
Az MLSZ-re és az államra pedig az vesse az első követ, aki ingyen és bérmentve, puszta fociszeretetből kifizeti a 3,1 milliárdos hitelt!
Bocsi, hogy hosszú voltam, de már idegesített amit az utóbbi hetekben összeolvastam itt az Advertumról és az ügyről.