Zoli58 írta:nos hát, nem a szekrény teteje az optimális antennatelepítési pozíció.
Hát, ezzel teljesen nem értek egyet, mert sok évi tapasztalat szerint, legalábbis itt nálam a lakásban vannak olyan pontok, ahol csak ott lehet vételezni jól bizonyos adókat, viszont ezeket kültéri antennával nem.
Ez adta az ötletet, h mivel ma is jó terjedés van, kipróbáljam még működik-e a dolog. És működött.
készülék YB-400-as + teleszkóp antenna
102.40MHz HRT HR1 Ivanscica, 206km vétel:konyha, full térerővel
96.10MHz HRT-HR3 Ivanscica, 206km vétel:konyha, full térerővel
88.50MHz Radio Slovenija 213km vétel: konyha más pozició, gyenge térerő
Ezek közül a kültéri antennával csak a 96.10MHz jött.
A legérdekesebb régebben, amikor az INFORÁDIÓ a 95.8 sugárzott, a lakás keleti felében az INFO jött full térerővel, a nyugati szárnyában pedig a RADIO-N szintén fullban.
A legtávolabbi ilyen vételem (téli tropo idején) 100.1MHz RR2, Nagybánya és 432km
No, ezt csak azért jegyeztem meg, mert megtörténhet,
h lakhelyünkön pont a szekrény teteje v. éppen az ágyalja biztosítja a legjobb vételi lehetőségeket.
A többi már csak türelem és idő kérdése.
Még a 2000-es évek első felében a Rádió Antritt - 105,1 MHz szekszárdi vételével voltam így: egy szigetelt, 50 cm hosszúságú, vastag, sodort rézhuzallal a szekrény oldalára 'ragasztva' vételeztem (nappal, átlagos körülmények között) ezt az adót, amikor még a nap 24 órájában önálló műsor ment rajta.
Később, a kertben pedig pont a Juventus Plusz hallgatása miatt.

Utóbbi helyen -a szekszárdival egyetemben- Szegedről a 100,2 - Rádió Plusz is remekül bejött, és amikor a Juvé hálózatos adása ment rajtuk, megfigyeltem, hogy mindkettőn egy időben voltak a reklámok, hírek, csak mindegyiken a helyi sajátosságokkal.
A kevésbé szelektív, de igen érzékeny vevőm miatt választhattam, hogy melyikről akarom hallgatni:
a 105,1 Szekszárdról halkabban, de stabilan, -az enyhe sávzajt leszámítva- mindenféle zavartól mentesen jött, míg
a 100,2 Szegedről kellő térerővel, nagyon jól, hangosan szólt, csakhogy az erőteljesebb hangeffekteknél mindig "belebeszélt" a 100,4 - Sláger Rádió Szentesről*.
* Emlékszem, amikor a Sláger Rádióban adott óra 00 perckor a reklámok végeztével volt egy pillanatnyi csend, vagy véletlen 1 mp-re ugyanígy nem volt szöveg, mindig olyan tisztán szólt a Plusz.

Sőt, amikor időjárástól függően néha jobban áthallatszódott, előfordult, hogy ugyanaz a zene ment mindkettőn, persze némi késéssel. Ilyenkor bölcsen át is tekertem (az erősebb) Slágerre, ha már ugyanaz szól...
Tehát, hiába az érzékenység, ha nem eléggé szelektív a vevőnk.