RADIOSITE Fórum

• Informatika

#125556  Szerző: szemilan

A laptopomban WD van, és lassan 3 éve 100%, ráadásul elég sokat megy. Melegedni viszont szeret, de ez van.
 #125546  Szerző: noartist

Tesztelni?Mivel? :) az ingyenes Sentinelben nincs ilyesmi sajnos.
 #125544  Szerző: asimov

A 40 Cfok még bőven jó, az a HDD simán tönkrement. Tesztelni kell(ene) a merevlemezt.
A 60 Cfok viszont már sok.
Huzamosabb ideig, 55 Cfok fölé nem illő engedni a HDD-k hőmérsékletét, állítsanak bármit is a gyártók. Én ezt szigorúan betartom és 5-6 évet üzemel egy-egy merevlemezem. Az egyik, ki tudja mennyi idős "vésztartalék" 80GB-s Samsung merevlemezemen 6, azaz hat db "tartalékolt" szektor van (100%/90%), egyébként kifogástalan állapotban van.
noartist írta:43°C.
Nem sok,mivel tavaly volt egy kacat laptop nálam,10 év használat után már felkúszott 60 fokra is hűtőpadon
 #125543  Szerző: asimov

A rendszerem, négy particióra osztott 160 GB-os WD-n van.
Ez a HDD valami három éve fut (munkanapokon 4-6 óra, ezen kívűl 10-12 óra naponta) és 100/100 az állapota.
Az is igaz, hogy egy ZM-2HC2 keretre sem sajnáltam a pénzt a HDD egézsége érdekében és kb. hat havonta teljes portalanítás van.
(A ZM-2HC1 és ZM-2HC2 között annyi a különbség, hogy az utóbbin a hőcsövek krómozottak, ami tetszetősebb küllemet biztosít. Netes írásokban szorgalmasan összekeverik a kettőt.)

mimi:
A cégemnél is a fél évenkénti portalanítás az IT házirend része (itthon, nálam is), minden sz-gépre kötelezően! Laptopnál (szűk helyek, hamar eltömődő rések) ezt kifejezetten szigorúan kellene venni minden üzemeltetőnek.
asr27 írta:A Western Digital HDD-k a legtartósabbak. Legalábbis asztali szegmensben.
 #125542  Szerző: mimi

mondjuk egy laptopot évente nem árt kitakarítani, a távozó forró levegő útjában egyszerűen vastag filcréteg-szerűen megáll a por és teljesen meggátolja a szellőzést. ezen az az egy dolog segít, ha az összetömörödött port kiszedik és szétszedett állapotban takarítják a laptopot, a hűtőpad vagy a sűrített levegős befújás nem megoldás.
ugyancsak nem segít, ha puha felületre, pl. ágyra rakva blokkoljuk az alsó szellőzőnyílásokat, bár a port kiszívja és összegyűjti az előzőleg említett módon. én szoktam az enyém alá könyvet vagy valamilyen tárgyat rakni, figyelve arra, hogy szellőzőnyílást ne takarjon.
 #125541  Szerző: noartist

43°C.
Nem sok,mivel tavaly volt egy kacat laptop nálam,10 év használat után már felkúszott 60 fokra is hűtőpadon
 #125540  Szerző: asimov

Nem "sültek" meg ezek a merevlemezek?
HD Sentinel mit mutat a "Maximális hőmérséklet (teljes élettartam alatt)" értéknél?
Mipi írta:
noartist írta:Viszont nem értem,hogy a nyáron vett gépnek már miért 88%-os a HDD kondíciója. :(
Utóbbi időben kb hetente ugrik egy százalékot.
Pedig nincs dobálva,hirtelen áramtalanítva,stb.
Ha bedöglik az adataimmal,infarktust kapok.
Szervíznek meg hiába szólok,elküld,hogy az még bőven jó.

Nekem másfél év alatt lett 68%-os a laptopban a winchesterem. Eszem megáll.
 #125539  Szerző: asr27

A Western Digital HDD-k a legtartósabbak. Legalábbis asztali szegmensben.
 #125538  Szerző: Mipi

noartist írta:Viszont nem értem,hogy a nyáron vett gépnek már miért 88%-os a HDD kondíciója. :(
Utóbbi időben kb hetente ugrik egy százalékot.
Pedig nincs dobálva,hirtelen áramtalanítva,stb.
Ha bedöglik az adataimmal,infarktust kapok.
Szervíznek meg hiába szólok,elküld,hogy az még bőven jó.

Nekem másfél év alatt lett 68%-os a laptopban a winchesterem. Eszem megáll.
 #125533  Szerző: asimov

Aki csak 1 adathordozón tárolja a nem pótolható dolgait... az legalábbis bátor.

Egy fontos apróság:
Biztonsági mentéskor, fizikailag külön adathordozóra mentünk. Tehát HDD-ről HDD-re, HDD-ről pendrive-ra, stb. Ami nem pótolható anyag csak CD-n van meg (pld. telepítőlemezek!) abból kettő legyen legalább. (CD is tönkre tud menni!)
Kritikus dolgoknál szóba jöhetnek a "Gold" tipusú, kifejezetten backup célokra gyártott, igen hosszú élettartamú CD/DVD lemezek.

Ugyannak a merevlemeznek a C meghajtójáról a D meghajtójára menteni dolgokat... Ez rendszertelepítés idejére elmegy, de ez nem biztonsági mentés, mert ha elhal a merevlemez, akkor rendszerint a C-vel együtt a D meghajtó is megszűnik létezni.
Jah.. a film és zene (hacsak nem saját készítés) nem annyira fontos dolog.. A családi/buli fotó, szerződés, beállítási fájlok és egyéb, nem pótolható munkafájlok viszont azok. Ezek sokkal nagyobb értékek, mint egy darab nyavajás film...
Sokszor sírok/nevetek azon, hogy emberek tucatszám írnak DVD-kre filmeket csak azért "hogy meglegyen" de a több ezer és VALÓBAN PÓTOLHATATLAN családi fotóra, videóra sajnálnak 1 darab DVD-t.

Van pár egyszerűbb verzió a mentésre, tehát lehet választani, kinek mi fekszik jobban:
  • ez nem annyira ajánlott eljárás, de a semmitől több: 1 db. asztali gép esetén mehet egy plusz HDD a gépbe: ezt ki kell nevezni BACKUP tárolónak és erre csak a mentések menjenek. 1 HDD elpusztulhat (és ez minden esetben a sokszor többet dolgozó, elsődleges tároló lesz) de kettő tároló egyidejű elhalálozása már "fehér holló" kategória.
  • ez sokkal biztosabb módszer és laptop, tablet esetén is műkődik: a nem pótolható anyagok mehetnek hetente/naponta USB-s külső tárolóra (pendrive, de inkább külső HDD).
  • a legtöbb cégnél/családban már több sz-gép van LAN-ban, így megoldható a "keresztbe mentés" is ("1"-es gépről "2"-es gépre és viszont)
  • a tényleg nagy méretű dolgokra időnként cd-t/dvd-t célszerű áldozni.
  • NAS (hálózatos adattároló) használata: talán a legjobb, legkényelmesebb, leggyorsabb módszer, mert a megfelelő beállítások után, gyakorlatilag észrevétlenűl történnek a mentések és az elérési sebesség is bőven jó. A legtöbb NAS-ba több merevlemez is tehető és támogatja (legalább) a RAID 1-es tömböt, ami igen jó elérési sebességet jelent és egyúttal -a 100%-kos redundancia miatt- a váratlan adatvesztés esélye már a nulla % felé közelít.
Napi használatú gépnél, bejelentkezésre is be lehet állítani egy parancsfájlt, ami (kb.) naponta "automatice" menti, amit kell. 7/24-es üzemű gépnél a Feladatütemező a barátunk.
  • 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 330