RADIOSITE Fórum

• DVB-T

#126257  Szerző: joe

LuciFerko írta:Az a relé amúgy hogy működik? Mikor kapcsol át?
Ha kap +5VDC-t koaxon keresztül...
 #126256  Szerző: LuciFerko

Az a relé amúgy hogy működik? Mikor kapcsol át?
 #126255  Szerző: joe

LuciFerko írta:Mivel panel teteje lenne, nem kéne annyira feltűnőnek lennie az antennának. Egyik havernál pl lepkével jönnek osztrákok esténként, a 7. emeletről. Erkélyen van az antenna.
Ha már ennyire "finnyás" vagy javaslom a "grillrácsot"...az egyik haver ezt a nevet adta a kereső antennámnak :) - reflektoros biquad 500 MHz-re méretezve (446-os PMR sávon is működik) Joe
Kép
 #126253  Szerző: LuciFerko

Mivel panel teteje lenne, nem kéne annyira feltűnőnek lennie az antennának. Egyik havernál pl lepkével jönnek osztrákok esténként, a 7. emeletről. Erkélyen van az antenna.
 #126245  Szerző: joe

LuciFerko írta:Milyen antennával lenne érdemes? Valamint hogy lehet két antennát veszteség nélkül közösíteni? Ugye lenne akkor egy "szlovák" és egy "magyar" antenna.
Minek a magyarra antenna? - van Szfehérváron adó (5-7 kW)...Békéscsabán segítettem műszerrel beállítani egy antennát, 9.em adótorony irányába néző erkély...3,9km-re 7kW-os adótól...a tulaj erősítőt akart venni, mert nincs vétel (a Media marktban tanácsolták)...antennában balun 1,5m koax műszerre -> 102dBuV jelszintet mértem. Lementem a 2 utcával odébb lévő elektronikai kereskedés vettem két 20dB-es csillapító patront és betekertem az antenna kábelbe...a TV-n 100/100% lett és azóta nincs panaszuk. :yeah:
A szlovák adásra valami nagy antenna kell, a sok DVB-T-re szánt csodaantenna helyett tapasztalatból a jól bevált 91 elemes antennát tudom ajánlani (ATX-91, Inglar 4591, stb). Ami még bevált ISKRA DTX - 92, ill. SPEKTRUM BTA-S--50 (Hirschmann FESA817 klón). Amit nem ajánlok az a DAT-75 HD, a méregdrága antenna a TV-DX klub tagjainak tesztje alapján nyereségben közel azonos (ill. elmarad) az előbb említett antennák mögött.
Két antenna egy kábelen -> átkapcsoló. http://www.antennawebshop.hu/index.php?page_info=1806 KábelTV ágba a helyi antenna, a DVB-T ágba a szovák...valami kis zajú erősítővel. Joe
 #126207  Szerző: frekivadasz

Van egy olyan gyanúm, hogy elég 'a szlovák' antenna, a polaritás ellenére valamelyik magyart össze fogja szedni olyan minőségben, hogy simán nézhető lesz. Pl. Nyitra esetében Gerecse. A helyzetet tekintve (adó sugárzási karakterisztikák) mindenképp valami igen nagy nyereségű antennában kell gondolkodni.
 #126198  Szerző: asimov

Veszteség nélkül sehogy, viszont akkor veszítesz a legtöbbet, ha csak simán "összecsomózód" a két koaxot.
Egy koaxkábelre való közösítővel lehet tenni egy próbát...
Az interferenciák elkerülése végett én egyáltalán nem közösítenék, hanem mindkettő antennától lehoznék egy-egy koaxkábelt, majd lennt, a tv-nél egy antennaváltó kapcsolóval szelektálnék.

(Ha netán mindkét antenna összeszedi ugyanazt a jelet, akkor a fáziseltérés miatt, analóg adásnál szellemkép alakúl ki, digitális adásnál valószínűleg kockásodik, szétesik kép.
Régen, még az analóg idők hőskorában, emiatt használtak az eltérő üzemi sávú antennák közösitéséhez, sávszűrős közösítőt antennaközösítésre.)

LuciFerko írta:Milyen antennával lenne érdemes? Valamint hogy lehet két antennát veszteség nélkül közösíteni? Ugye lenne akkor egy "szlovák" és egy "magyar" antenna.
 #126170  Szerző: LuciFerko

Milyen antennával lenne érdemes? Valamint hogy lehet két antennát veszteség nélkül közösíteni? Ugye lenne akkor egy "szlovák" és egy "magyar" antenna.
 #126163  Szerző: joe

frekivadasz írta:Sajnos ott megint az irányítottsággal lesz probléma, érdemes megnézni a sugárzási karakterisztikát.
Igen, nemsok teljesítmény jön le az adóról Magyarország irányába, de hallottam pár beszámolót a selmecbányai adó sikeres vételéről...igaz keletről - Lőrinci, Jászfényszaru ill. Nádudvar. 1000m magasan lévő adó jele, ha átjön a hegyek között még 140-150km-ről is vehető az alig pár kW-nyi felénk sugárzott teljesítmény ellenére. Nyitra- Zobor délnek sugároz, de csak 600m magasról, így nem biztos, hogy átjön a Vértesen. Pozsonyi adó szintén alacsonyan van (430m) ill. szintén irányított. A saját tapasztalatom, Pannonhalmán az analóg adók Pozsonyból tisztán jöttek, a digitális vételhez polár helyes irányított antenna kell, viszont a Nyitra/Selmecbánya/Párkány SFN-ben üzemelő multiplexek H-ban a Gerecsére néző antennával is stabilan jönnek. Joe
 #126146  Szerző: frekivadasz

Sajnos ott megint az irányítottsággal lesz probléma, érdemes megnézni a sugárzási karakterisztikát.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 203