Teljesen biztos az, hogy maga a router (és pld. nem a tápja, vagy egy odamenő hálózati vezeték) a zavar forrása?
Meg kell keresni a tényleges forrást
(ha elég jóban vagy vele, akkor átmész hozzá valami kicsi kézivevővel és "végignézed" a lakást) és azután lehet valami ésszerű megoldáson gondolkodni.
A zavarok többsége csak a forrásnál kezelhető (vagy messze mész a forrásról):
- megfelelő anyagú "rápattintós" RFI ferrit-ek a hálózati kábelékre (230/UTP/koax is)
- RFI kondenzátorok a megfelelő áramörökbe
- árnyékolás
- megfelelő földelés átalakítása
Nem áltatlak: a probléma megoldása igen bonyolult/költséges is tud lenni.
Törekedj minél magasabban elhelyezett
földfüggetlen tetőantenna (és a koaxkábelt fogadni képes rádió) használatára , mert szobaantennával, kicsit is urbanizáltabb területeken szinte esélytelen zavarmentes (vagy legalább elviselhető szinten zavart) rádióvételt elérni.
Egy kivétel azért van: mágneses hurokantenna használata. Ez, a nem csekély hátrányaival együtt, alternatívát jelent nagyon zajos környezetben. Amolyan "semmitől több" megoldás.
URH-n sem jobb helyzet, ha DX-elsz. A saját lakásomban megjártam "a hadak útját"...
RFI ferrit-ek vannak elhelyezve minden vezetéken, némelyiken több is. Az összes 230V-os elosztóm RF zajszűrős kivitel.
A DX rádiómat megtápláló (saját építésű) tápegységben is van egy RFI ferrit, a kimeneti oldalon, a kötelező hidegítőkondenzátorok mellett. A DX rádiómba menő tápvezetékre és az antennátol jövő koax-ra is -közvetlenűl a rádió előtt is- is került ilyen ferrit. Nem számoltam sose, de olyan 20-22 darabra merném saccolni a darabszámot.
Az antennáknál (a koaxból) tekercs is ki van képezve a szimmetrizálás/zajszűrés végett.
Minden egyes elem csökkentett a zajokon és ezek összesége az, ami itt szinte zajmentes vételt "okoz."
Sajna nem 100%-kos a dolog nálam sem: 87,5...87,9 között gyenge elektronikus zaj jön és ezzel nem tudtam mit kezdeni.
Az antenna szedi össze, a koax melegere hozza le, és terjedésfüggő módon jön.
Az utcai erősáramú hálózat vagy az ugyanott futó KTV lehet a forrás (vagy legalábbis abból az irányból jön) mert amikor ezektől távolabb költöztettem az antennát kb 8 méterrel, csökkent az átlagos zajszint. Egy jobb tropo-s, vagy ES vétel már "lenyomja", úgyhogy egyelőre együttélek vele.
Chucky írta:Sziasztok!
A szomszéd routere eléggé nagy zajt okoz középhullámon.
Tudtok ajánlani valamit a zaj csökkentésére, kiszűrésére azon kívül, hogy áramszünetet okozzak nála!:D
Csak rádiókészüléken belüli antennám van. Kivittem az udvarra is, de ott is búg.
Ha kimegyek az utcára, ott viszont jelentősen csökken, majd pár lépés után meg is szűnik. Nálam PC/router, TV, kikapcsolva, áramtalanítva.