RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#128733  Szerző: LuciFerko

joe írta:Ma délelőtt érdekes adásokat vettem a VHF sáv alján:

40,89 MHz AM modulációval broadcast adás (lehet, hogy csak keverési termék :question: )

Továbbá ezzel azonos időben 39-42 MHz-ig 25kHz osztással NBFM modulációval simplex "rádió telefon" szolgálat "keleti" nyelven. Felvétel a 39,55 MHz-ről.

Ezek honnan jöhettek :question: Joe
Az első perzsa nyelvűnek tűnik, lehet valami link akar lenni.
 #128732  Szerző: joe

Ma délelőtt érdekes adásokat vettem a VHF sáv alján:

40,89 MHz AM modulációval broadcast adás (lehet, hogy csak keverési termék :question: )

Továbbá ezzel azonos időben 39-42 MHz-ig 25kHz osztással NBFM modulációval simplex "rádió telefon" szolgálat "keleti" nyelven. Felvétel a 39,55 MHz-ről.

Ezek honnan jöhettek :question: Joe
 #128295  Szerző: LuciFerko

Visszatért a 9575 KHZ-re a marokkói Medi 1 Internationale, egész szép hangminőségben. Legalább Afrikában áldoznak még az SW-re! :yes:
 #127921  Szerző: votit

Mondjuk az is hozzájárult a KHz-ek elterjedéséhez hogy müszakilag egyszerübb a rádióvevőknél kijelezni a vétel frekvenciáját - a szuperheteknél a lokáloszcilátor jelének a számlálásával.
A méterekről a KHz-re történő áttérés ideje nagyjából egyezik a digitális rádiókijelzők megjelenése és elterjedése idejével!
Szerény véleményem szerint....
:gülü2:
 #127915  Szerző: frekivadasz

Mivel mindkettő egy egymástól el nem választható fizikai jellemző, így semmiféle áttérésről nem beszélhetünk, maximum a szokás változott ezzel kapcsolatban. Frekvenciában pontosabban (egyszerűbben) definiálható az állomás 'helye', régen erre nem volt szükség, bőven elég volt egy közelítő értéket adni. Ahogy frekvenciában terjeszkedtünk felfele is, csökkennek a hullámhosszak, itt minimum százas, de inkább ezres nagyságú tizedeseket kellene már használni a pontosság miatt, ami elég kényelmetlen lenne, a praktikusságról már nem is beszélve. A fény (rádióhullámok) terjedési sebessége sem kereken 300000km/s, hanem picivel kevesebb, ez megint csak problémát okozna az átszámításnál.
 #127912  Szerző: csabyke

Mikor tert at a vilag a Meterekrol a kHzekre???
 #127754  Szerző: LuciFerko

frekivadasz írta:időkép? de hisz' az van :)
Hülye T9, telefonról írtam. :(
 #127752  Szerző: frekivadasz

időkép? de hisz' az van :)
  • 1
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • 402