frekivadasz írta:Nos, akkor máris felmerül egy fontos kérdés: mi az, ami a bemenetedet -6 és 0dB között tartja? Ezek szerint már valahol 'előkezelt' a hang, így igazán komoly beavatkozásra talán nincs is szükség. A több sávos AGC-t pedig legalábbis felengedési idő tekintetében 'lassú kompresszornak' használod közvetlenül a lánc elején. Érdekes megközelítés, de ha valóban egy már valamelyest kordában tartott jeled van, akkor ez biztosan nem probléma. Sajnos rengeteg múlik a lejátszott hangfelvételeken is, a mai, eleve agyonkompresszált, 0dB-nél erőszakkal tartott zenék már óvatos beállítás mellett is harsognak, míg egy régebbi, jóval dinamikusabb felvétel esetén erőtlennek tűnhet a hangzás. A Class esetében talán kevesebb a régi, eleve dinamikus zene, ezért inkább jó a mostani beállítás, mint a régebbiek. Egy vegyes saláta rádiónál azonban mindenképp használnék sávonként lassú, de széles tratományban mozogni képes AGC után expandert, mintegy újradinamikázni a mostani felvételeket, majd egy legalább dupla időzítésű kompresszorral beállítanám az egyedi hangzást (kis jelszintkülönbségek esetén gyors viselkedés, nagyobbak esetén lassú, így nem fog jelentkezni az a borzalmas pumpálás, de kellően karakteres is lesz).
Teljes mértékben egyetértek:)
Mivel 2000-óta Orban Procikon "nőttem fel" először 2200 a Bridge-ben aztán 8400-8500 Sláger-ben majd a Neo-ban aztán most itt a 8600 a Class-ban két éve aztán Én meg idejöttem egy éve, ezért nyílván van begyepesedett saját" sound engineering" becsípődésem ,mert asszem,hogy elhiszem: ismerem az Orban készülékek képességeit... Többek közt ,hála kollégámnak,barátomnak Palánki Lajosnak, és a Vele mint forgalmazóval folytatott, rengeteg gondolatcserének.
Mint a felesleges processzálások általában hajlamos ez is"átrendezni" a színpadot amit az előadók nem szeretnek....meg már én sem...

ezért vigyázok most már arra ,hogy a processzort egy olyan állapotban működtessem mintha egy vonalzót egy tű hegyén egyensúlyoznék a súlypontban alátámasztva, és hagyom hogy önmagát tartsa egyensúlyban, ha érted amit mondani szeretnék......
Az expanderekkel kapcsolatos meglátásod brilliáns, a Slágerben így használtam ahogy leírtad, de itt annyiban tévedsz hogy a nóták mastering-je úgy szór a zenei kínálatunkban, hogy trükköznöm kellett,és nem kicsit a beállításokkal az élő hangszeres ,valamint a sequencer-zenekarok vagy előadók nótái közt tapasztalható irgalmatlan hangzáskülönbségek miatt. Ha Te nem ezt érzed akkor már sikert értem el:) A Slágerben sokkal egyszerűbb volt a dolgom. De annyit megjegyeznék,hogy az expander ilyetén való használta azt eredményezi, hogy valóban hangerőben nem pumpál,de igy meg a sztereó tér a hangerő függvényében nyílik-záródik ám!!!! Főleg azóta mióta az ITU +4dB határra is figyelni kell....mert ha nem pontosan állítod be a procit akkor az ITU szabályzás belépése tönkreteszi az egész munkát amit beleöltél a beállításba...Például ha nem figyelsz gond nélkül lemegy ám az adód kimodulálása 55-60Khz-re...Na aztán mit nyertél a hangossági versenyben? T
Ja és még van egyéb bajom is, de majd május után beszéljünk megint erről:))
mindenesetre köszi az építő kritikát:))