Ha már kertészkedünk... komolyabb helyzetfelmérés és eső miatt félbehagyott metszés után:
- fügefa
(vagyis inkább embermagas/széles, önálló szárakból álló bokor): ennek jól jött az enyhe enyhe tél, mert 1 elfagyott ágat sem találtam, csak elfagyott ágvégeket, ami normális ezen a klímán. Ilyen nem volt mostanában (már években értve) Idén kicsit bátrabban ritkítottam, mert tavaly úgy vettem észre, hogy tényleg jót tesz neki a pár évnél régebbi ágak kivágása, illetve (mint ahogy a gyümölcsfáknak is) a szellős, levegős ágszerkezet.
- meggyfa: 1 komolyabb ág csak a veszteség (Él, még. Ránézésre, megrepedt valamikor a télen)
- szilvafák: 1 elszáradt (ez már tavaly is necces volt) a másik kettő jól néz ki, szépen rügyeznek.
- ribizlibokrok: jönnek az új hajtások és rügyeznek a meglevők. Pár elhalt ágat kellett csak kiszedni. (ez normális)
Van pár rózsa is "csak úgy" és ezek is jól néznek ki. Tavaly pár virágot is sikerűlt kicsikarni belőlük.
Egyik fiatal(abb) tujámon tavaly találtam "rozsdát" de pár ág elszáradása után a folyamat megállt és szomszédos tujákra sem ment át. Itt az öntözés lehet(ett) a gond, mert nincs automata öntözőrendszerem, hanem kerti kútból, kézi öntözés van. A tavalyi év igen aszályos volt, én meg valószínűleg elpancserkodhattam valamit. (Remélem!)
Utcaszomszédomnál szemetgyönyörködtetőek a tulipánok