RADIOSITE Fórum

• DVB-T

#131426  Szerző: markfelt

én ma megnéztem, átkerült. a 93.6 antennája felett van.
 #131423  Szerző: asimov

Ez a verzió eszembe se jutott... jövőhéten ismét megyünk arra, akkor megnézem a KH tornyot.
frekivadasz írta:Nem kerültek át a (volt) KH toronyra?
 #131415  Szerző: frekivadasz

Nem kerültek át a (volt) KH toronyra?
 #131403  Szerző: markfelt

digital bideo vroadcasting
 #131399  Szerző: asimov

Lehet, lemaradtam valamiről, de a minap láttam azt, hogy balatonszabadi-sóstói antennatoronyról (a kisebbikről) lekerültek a DBV-T antennák. Egy darab nincs fent. Volt mellette egy kisebb csőoszlop is 1 darab antennával, de az sincs sehol.
A Kab-hegyi B Mux beindulásával feleslegessé vált ez az adó?
 #130771  Szerző: lali87

LuciFerko írta: Hol vagy helyileg? Itt a tarjáni tévé durva lenne :D
Rimócon viszont bejön a tarjáni tévé :-) A fehérvári viszont nem :P de ez csak egy példa volt, hogy kis helyi tv vétele is jó nálam, sacc/kb 20 km-re az adótól...
 #130743  Szerző: LuciFerko

lali87 írta:Luciferko szerintem a hiba továbbra is nálad van, lehet (szinte biztos), hogy nem a legtökéletesebb a rendszer, de nálam a 60%-os jellel jövő szlovák adók és az 56%-os jellel jövő Slgótarján TV sem akad le soha (jelminőség 98-100%). A lepke antennával ezek be sem jöttek, de az országos mux-okat is megakasztotta egy Simson, quad elsuhanása a ház elött vagy akár egy egyszerű mobilhívás is.
Árnyékolt szimmetrizálóval és érősítővel javult valamit (nem keveset). De az igazi megoldást nekem a lentebb leírt rendes antenna jelentette.

megjegyzés: antenna palatető ALATT, tető előtt magas fenyőfák lengedeznek, adókra tiszta rálátás nuku, a régi antenna erkélyen volt fasza rálátással az adóra. Csak próbaképp játszásiból kipróbáltam az újat a tetőtérben :-) kb 10%-al kisebb a jelem mint az erkélyen, de mivel ez nem látszik meg a minőségben (szemben az analóggal) le is sz@rom.

megjegyzés 2: A digitális átállásnál bekapcsoltak egy kis teljesítményű adót 3 kilométerre tőlünk csak annyit vettem észre, hogy 3-5%-al nőtt a jelerősség.....
Hol vagy helyileg? Itt a tarjáni tévé durva lenne :D
 #130736  Szerző: lali87

Luciferko szerintem a hiba továbbra is nálad van, lehet (szinte biztos), hogy nem a legtökéletesebb a rendszer, de nálam a 60%-os jellel jövő szlovák adók és az 56%-os jellel jövő Slgótarján TV sem akad le soha (jelminőség 98-100%). A lepke antennával ezek be sem jöttek, de az országos mux-okat is megakasztotta egy Simson, quad elsuhanása a ház elött vagy akár egy egyszerű mobilhívás is.
Árnyékolt szimmetrizálóval és érősítővel javult valamit (nem keveset). De az igazi megoldást nekem a lentebb leírt rendes antenna jelentette.

megjegyzés: antenna palatető ALATT, tető előtt magas fenyőfák lengedeznek, adókra tiszta rálátás nuku, a régi antenna erkélyen volt fasza rálátással az adóra. Csak próbaképp játszásiból kipróbáltam az újat a tetőtérben :-) kb 10%-al kisebb a jelem mint az erkélyen, de mivel ez nem látszik meg a minőségben (szemben az analóggal) le is sz@rom.

megjegyzés 2: A digitális átállásnál bekapcsoltak egy kis teljesítményű adót 3 kilométerre tőlünk csak annyit vettem észre, hogy 3-5%-al nőtt a jelerősség.....
 #130666  Szerző: asimov

Régebbi TV antennás könyvek és némelyik DX-es írás is, kifejezetten lebeszélnek a 2 antennából (is) álló csoportantenna használatáról, ugyanis (egyéb okok mellett) az oldalról (H elrendezésű csoportnál) vagy felülről (V elrendezésű csoportnál) a nem pontosan a csoportsíkból, hanem adott szögben beérkező antennajel (beérkezési szögtől függő) fáziseltéréssel érkezik a két antennára, ami a két jel összegzésekor (a beérkezési szöggel arányosan) egyre torzabb vételt, sőt akár teljes jelkioltást is eredményezhet.
Itt is kb. erről van szó? (csak itt nem a beesési szög, hanem az időeltérés okoz fáziseltérést)
joe írta:Ez a szinkronizálás nagyon is kell, mert különben egymást kiütnék az adók jelei. Szinkronban lévő adók adott időpontban ugyanazt a szimbólumot sugározzák ki, így az antennán az egyes adókról érkező jelek egymáshoz való viszonyát csak az adótól való távolság határozza meg. A távolság különbség és a jel terjedési sebességéből kiszámolható az egyes adók által kisugárzott azonos szimbólumok közötti időbeni késés, amit egy jól megválasztott hibajavítási tartalék esetén a rendszer kiválóan tud javítani. Hogy mennyi az annyi, így 15 év távlatából már fejből nem "vágom", de gyanítom, hogy kicsiny hazánkban ez a tartalék alá van tervezve...
 #130662  Szerző: joe

Ez a szinkronizálás nagyon is kell, mert különben egymást kiütnék az adók jelei. Szinkronban lévő adók adott időpontban ugyanazt a szimbólumot sugározzák ki, így az antennán az egyes adókról érkező jelek egymáshoz való viszonyát csak az adótól való távolság határozza meg. A távolság különbség és a jel terjedési sebességéből kiszámolható az egyes adók által kisugárzott azonos szimbólumok közötti időbeni késés, amit egy jól megválasztott hibajavítási tartalék esetén a rendszer kiválóan tud javítani. Hogy mennyi az annyi, így 15 év távlatából már fejből nem "vágom", de gyanítom, hogy kicsiny hazánkban ez a tartalék alá van tervezve...
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 203