Könnyen lehet, hogy egyeseknek OFF érzése van ezzel a témával kapcsolatban ebben a topicban, alap esetben én is máshol folytatnám, de immáron a harmadik helyen találkozom ezzel a problémával, és mindhárom esetben az egyik fél az MKR.
Ezen kívül az intermoduláció kicsit kényes téma, mert legtöbbször a vevőben alakul ki, földi halandó nem nagyon tudja megkülönböztetni, hogy a tunerja tud ennyit, vagy pedig a ritka esettel állunk szemben: az adóoldalon van intermoduláció, azaz fizikailag a kevert jel kisugárzódik az adóantenná(k)ból.
Az első esteben csökkenteni kell a tunerbe jutó két komponens legalább egyik elemét, pl egy lyukszűrő segítségével. Ha a keverék eltűnik, akkor ez a tunerben keletkezett, és ezzel meg is oldottad a problémát.
A második esetben ha a lyukszűrő hatástalan, és a két érintett állomás ugyanarról a telephelyről ad, akkor biztos lehetsz az adó oldali problémában. Erre is van műszaki megoldás: a Joe által már ismertetett dupla antennás (vevőantenna + zajantenna) megfejtés, egy összegző 'dobozzal', ahol tudod állítani a zajantenna felől érkező jel erősségét, és fázisát is.
Nos, én túl vagyok egy ilyen lyukszűrős teszten, mivel ugyanez a probléma nálam is jelentkezik, de erősen gyanítható, hogy a debreceni és a székesfehérvári esetben is ugyanez a helyzet. Úgy tűnik, MKR barátunkat nem nagyon érdeklik az FMDXerek, mivel ez a probléma tulajdonképpen mást, másokat nem érint. Költségminimalizálás történik: egy drága adóoldali szűrő kimarad a rendszerből. Jogilag nem nagyon tűnik támadhatónak, felesleges az NMHH-hoz rohanni, ahhoz bizonyítható módon olyan zavarást kellene megvalósítaniuk, ami más, de a vétel helyén hivatalos vételkörzettel rendelkező rádiót zavar.
Marad tehát a bosszúság, vagy a két fent említett műszaki megoldás. Van azonban még egy Joker, ami mindkét esetre gyógyír: meg kell növelni az adó és a vétel helye között a távolságot