Ahogy írtam is, politikailag nincs egyértelműen jó megoldás erre, bármelyik utat járja is Obama, mindenképpen csorbul a népszerűsége. Valószínűleg a kisebbik veszteséget választja, mert azt az utat nem akarja végigjárni még egyszer, amibe Bush is belebukott. Ha majd meglesz az egység, az arab államok is egyértelműen a nyugat mellett állnak, a közös érdek mentén el lehet kezdeni a terroristák elleni hadjáratot, de ehhez az kell hogy a világ számára nyilvánvaló legyen, ezek milyen embertelen bűnöket követnek el. Ezert mondtam hogy hosszútávon saját maguk alatt vágják a fát ezzel a kegyetlen propaganda hadjárattal, most már mindenki számára nyilvánvaló hogy ezek közönséges bűnözők, akiket likvidálni kell, mert az nem lehet szabadságharcos, aki ilyesmit művel, ez nem fér bele - nemhogy a nyugati demokrácia felfogásba - de egyetlen civilizált társadalmi rendbe sem. Törökország is ráfázik erre a vacillálásra, szándékos időhúzásra amit a kurdok kárára tesz, hamarosan el kell döntenie melyik oldalon is áll, és vélhetően nem szeretne a rossz oldalra kerülni.
Nem sokkal egyszerűbb, időben gyorsabb és nem mellesleg olcsóbb is lett volna az első lefejezések után lenullázni azt a normálatlan bandát? Már régen túl lennének az egészen. (Nem az IS-t védem -ments isten!- hanem a nyugat kétszínű politikáját kritizáltam)
A kissé talán meredek párhuzamot nem az USA politikájára értettem... sokkal közelebbi politikai erőre céloztam.
kukac írta:@asimov: azt gondolom hogy hosszú távon az isis húzza a rövidebbet, ez a fajta propagandisztikus terrorizmus csak jogalapot szolgáltat a nyugatnak arra hogy végérvényesen megoldja ezt a kérdést - bármilyen eszközzel. Az isis és Amerika céljai és eszközei között nem vonnék gondolati párhuzamot. A terrorizmus léte nem szentesíti az ellen terrorizmust, de ne legyen már egyfajta relativizált és elfogadott sztenderd az, amit az isis csinál.