RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#151566  Szerző: RatFM

Kovi02 írta: Hidd el,ez nem rajtam múlt. :)
Én elhiszem, ezért csinálom magam a dolgokat , ha meg segítség elengedhetetlen akkor szólok barátaimnak, munkatársaknak.
Mázsás alumínium árbócot egyedül igen csak nehézkes lett volna egyedül telepíteni, és még azt mondják, hogy az alumínium könnyűfém :)
Leírása szerint minimum 5 fő, de megoldottuk négyen :D
 #151527  Szerző: Kovi02

RatFM írta:
Kovi02 írta:
Sajnos nem volt csere,apámmal csináltuk volna,szerinte meg a kábelben a rézszál eltörhetett volna,ha 5 C° alatt cseréljük.
Ez az átlátszó, fú de nincs kedvem ehhez kifogás ! :lol:
Mínusz 10°C-ban is kábeleztünk és semmi nem tört maximum az ujjaink.
Igaz a kábel olyan volt mint a fagyott róka lába :D
Hidd el,ez nem rajtam múlt. :)
 #151525  Szerző: RatFM

Kovi02 írta:
Sajnos nem volt csere,apámmal csináltuk volna,szerinte meg a kábelben a rézszál eltörhetett volna,ha 5 C° alatt cseréljük.
Ez az átlátszó, fú de nincs kedvem ehhez kifogás ! :lol:
Mínusz 10°C-ban is kábeleztünk és semmi nem tört maximum az ujjaink.
Igaz a kábel olyan volt mint a fagyott róka lába :D
 #151523  Szerző: Kovi02

Sszilu írta: Szia Kovi!
Milyen eredményt hozott a kábelcsere?
Üdv.: Szilárd
 #151507  Szerző: Sszilu

Sziasztok!

Ma, késő délelőtt sikerült új olasz adókat fognom. A 91,8 MHz-et figyeltem, és a "megszokott" trieszti Radio Capital mellett, a tavaly már elért Skyline (Senigallia, 2 kW, kb. 560 km), és a Radio Sorriso (Caneva/Frazione, 2 kW, kb. 430 km) adását is sikerült azonosítóval felvennem. Sőt, ugyanezen a frekin, egy meteornak köszönhetően, a szintén olasz Radio Maria (Monte Argentario, 2 kW, kb. 770 km) adását is hallottam.

Szia Kovi!
Milyen eredményt hozott a kábelcsere?

Üdv.: Szilárd
 #151486  Szerző: benko5009

Ma 00:01-től meglepődve tapasztaltam, hogy a budapesti Kossuth, Petőfi és Bartók adó nem működik. (lehet, hogy több is, de csak ezeket néztem)
Gondolom, adókarbantartás volt, de ennek semmi nyomát nem találtam az Antenna Hungária oldalán. :(
Ez régebben ott megtalálható volt. (tervezett adókarbantartások címmel)
Nem tudja valaki hová lett ez az infó ?
Vagy megszűnt ? (mondván: úgy is észrevesszük :D )

Üdv.: Balázs
 #151447  Szerző: RatFM

Kovi02 írta:Vételben milyen különbséget eredményezhet az,ha a most üzemelő kb 10 éves, sérült(ahogy mozgatom a kábelt úgy változik a vétel)15m RG58-at lecserélem kint, ugyanilyen hosszú RG6-ra?
Az RG58 kábelt maximum 2 megfelelő eszköz összekötésére érdemes használni, mivel elég flexibilis (Path kábel )
Mikor 486-os gépeim voltak azoknál építettem belső hálózatot RG58-as kábellel.
Amúgy 100 Mhz-en 16dB/100 méter a csillapítása azaz ruhaszárító kötélnek pont ideális lenne, ha nem szakadna olyan könnyen. (ez nem vicc !)
Az RG6 Duo Shield csillapítása 100 Mhz-en 9dB/100 méter a Tri Shield még ettől is jobb.
És akkor még ott van az is, hogy a hullámimpedancia illesztetlensége miatt is jócskán van veszteség, mivel az antenna és a készülék is 75 Ohmos amit megerőszakoltál egy 50-es kábellel .
Ergo: sokkal jobb lesz a RG6
 #151438  Szerző: Glenn

Elvileg nagy lesz a javulás. Az RG6-nak alig fele a csillapítása, ráadásul 75 ohmos, nem 50, mint az RG58. Ja, és ahogy írod, a régi kábelednél még valami árnyékolási gond is lehet, mert változik a jelszint, ha mozgatod. Szóval csak jól járhatsz, ha cseréled.
 #151437  Szerző: Kovi02

[quote="Sszilu"]Szia!

Feltétlenül csere szükséges! Figyelj majd az új kábel csillapítására, és árnyékolásának minőségére (2-3-4-szeres), mert a DX-nél sokat számít!

Ü.: Sz.[/quote
Ok. Holnap valószínűleg csere lesz,az egész kinti rendszer át lesz alakítva.(amúgy az itt jó minőségben vehető Bécs 30dB ről lemegy néha 0-ra(ahogy a kábelt a szél mozgatja)). Ha az RG58 ból marad egy olyan 1m(az antennától lekötve van egy kb 1m nem sérül rész),az mekkora probléma?
 #151435  Szerző: Sszilu

Szia!

Feltétlenül csere szükséges! Figyelj majd az új kábel csillapítására, és árnyékolásának minőségére (2-3-4-szeres), mert a DX-nél sokat számít!

Ü.: Sz.
  • 1
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 541