Annyit fűznék hozzá, hogy komoly dolog a politika pszichológiai oldala, a tömeghipnózis light kiadásáról beszélhetünk lényegében.
Az egyik oldal azt szajkózza, hogy soha nem volt olyan jó, mint most, a másik oldal pedig azt, hogy soha olyan rossz nem volt, mint most. Az eszköztár is nagyon széles, voltak bőven itt 2010 előtt is szép fogások, a Fidesz alatt viszont nagyon erős lett az ellenségképgyártás és a sikerpropaganda kettőse. Ha meg valami balul sül el, jönnek a gumicsontok, pl. sorkatonaság, halálbüntetés stb. Azt kell mondjam, a Fidesz politológiai értelemben profi. Hiába, egyszeűen jó dolgozók Finkelstein-Habony, meg a Századvég, meg persze Orbán is kiváló stratéga.
Az ellenzék eszköztáráról inkább nem beszélnék, mert az lassan 6 éve olyan elképesztően szánalmas, hogy nem érdemel szót.
Egyébként kár a gőzért szerintem: az élet összességében ugyanolyan nehéz itt, Európa közepén, mint régen, csak most lehet, hogy annak egy fokkal jobb, akinek korábban rosszabb volt, és fordítva. A nagy nyertesek meg sosem azok közül kerülnek ki, akik habzó szájjal, illetve lassan már ujjlenyomat-redők nélkül dühöngenek az okostelefonjuk előtt arról, hogy ki a jobb.
Politika topic egyébként azért van, hogy máshol lehetőleg ne essék ezekről szó, és emiatt marad is, ha tetszik, ha nem.
Szubjektív vélemény az EU-ról: lehet, hogy nem kéne ennyire belepofáznia a nemzetállamok működésébe, de én abszolút nem vagyok meggyőződve arról, hogy ha kilépnénk, nem szívnánk meg, de rohadtul. Egyedüli kontra, hogy lehet, hogy az EU-ban is megszívjuk, amekkora balfékek ülnek Brüsszelben, de az nem amiatt lesz, mert Brüsszel gyarmatosít minket, hanem lassan Brüsszelt gyarmatosítják.