RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#158807  Szerző: djlacee

frekivadasz írta:A 101.8-on is szól az MKR?
Tapolca
 #158806  Szerző: frekivadasz

A 101.8-on is szól az MKR?
 #158805  Szerző: LuciFerko

benko5009 írta:Most ellenőriztem.
Balatonboglárról nézve északnyugati irányból a 100,80 MHz-en egyértelműen Magyar Katolikus Rádió jön.
Hang alapján is, RDS alapján is. (azonosítót is mondtak)
Ezek dugeszban indítottak egy frekit ? :)

Készítettem videót is, hétvégén otthonról felrakom, itt nagyon gyenge az internet.

Üdv.: Balázs
Nem a kábeltv szór ki? Vagy nézd meg 102.8-on is, lehet megbolondult az adó.
 #158804  Szerző: benko5009

Most ellenőriztem.
Balatonboglárról nézve északnyugati irányból a 100,80 MHz-en egyértelműen Magyar Katolikus Rádió jön.
Hang alapján is, RDS alapján is. (azonosítót is mondtak)
Ezek dugeszban indítottak egy frekit ? :)

Készítettem videót is, hétvégén otthonról felrakom, itt nagyon gyenge az internet.

#158797  Szerző: benko5009

frekivadasz írta:
benko5009 írta:Sziasztok !

Tegnap este Balatonbogláron északnyugat felé fordított antennával a 100,80 MHz-en meglepetésemre a Katolikus Rádió jött teljes RDS-el.
Én a Dankót vártam volna...
Lehetséges ez, vagy valami nagyon félrement ?

Szia Balázs!

Nem lehet, hogy véletlenül a 101.8-on volt a vevő? Ez az egy magyarázat tűnik logikusnak, és szemből a tapolcai adójukat vehetted.

Vagy elállították az adó frekvenciáját. Ez sem zárható ki teljes mértékben.
Szia Tomi !

Egy ISKRA FM-50 antennával és egy Pioneer autórádióval vergődök itt Balatonbogláron.
A vétel egyértelmű volt. Ma ellenőrzöm újra, lehet, hogy időleges hiba volt.
 #158776  Szerző: frekivadasz

A budapesti adókat úgy is tudod majd onnan venni. Ha meg mégsem, nem nagy ügy, még mindig ott van az ablak dipól lehetősége. Budapest fontos, vagy a DX? :)

De hogy a kérdésedre is válaszoljak, elvileg ilyen műanyag kindertojás alakú karakterisztikának kellene lennie ezzel az elrendezéssel. Az RF útjai azonban kifürkészhetetlenek, ezért szinte biztosra veszem, hogy frekvencia és irány függvényében lennének benne vételi lyukak az esetleges fázishibák miatt. Továbbra se erőltetném. Ahogy az erősítőt se ilyen nagyjelű környezetben.
 #158775  Szerző: LuciFerko

De pl a budapestiek éppen a helyiek irányából jönnek. De elvben megvan így a kör karakterisztika veszteség nélkül?
 #158773  Szerző: frekivadasz

LuciFerko írta:Működőképes lehet ez az elképzelés?
Kép

A két V dipól közösítve lenne, utána menne az erősítőbe - azért van kettő, hogy a körkörös vétel megmaradjon annak ellenére, hogy ott az árbóc. Megmarad így a 0dB?
Én biztosan nem vacakolnék ezzel a dupla dipólos megoldással, sőt előnyt kovácsolnék az árbóc takarásából: úgy tenném fel, hogy pont takarja a legerősebb helyi, azonos polárban sugárzó adókat.

Nálam is így van fent, pont a fenti okokból. Eredmény: a kördipóllal picivel nagyobb a jelszintje a két helyinek, mint a függőleges bottal :)
 #158772  Szerző: frekivadasz

benko5009 írta:Sziasztok !

Tegnap este Balatonbogláron északnyugat felé fordított antennával a 100,80 MHz-en meglepetésemre a Katolikus Rádió jött teljes RDS-el.
Én a Dankót vártam volna...
Lehetséges ez, vagy valami nagyon félrement ?

Szia Balázs!

Nem lehet, hogy véletlenül a 101.8-on volt a vevő? Ez az egy magyarázat tűnik logikusnak, és szemből a tapolcai adójukat vehetted.

Vagy elállították az adó frekvenciáját. Ez sem zárható ki teljes mértékben.
 #158737  Szerző: LuciFerko

Működőképes lehet ez az elképzelés?
Kép

A két V dipól közösítve lenne, utána menne az erősítőbe - azért van kettő, hogy a körkörös vétel megmaradjon annak ellenére, hogy ott az árbóc. Megmarad így a 0dB?
  • 1
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 541