RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#165903  Szerző: altermanus

akkor ez a sípolás a ,,többutas hullámterjedés"?
 #165902  Szerző: joe

Rossz irányba, vagy rossz sugárzási szögben álltak be az antennával...létrejött egy többutas hullámterjedés (ilyen hangja van un. "hosszú útas" azaz Földet megkerülő terjedésnek is).
Joe
 #165901  Szerző: Sszilu

LuciFerko írta:Elég érdekes dolgot vettem fel.
https://www.youtube.com/watch?v=0ncidML ... e=youtu.be

A Kínai Nemzetközi Rádió magyar adása, visszhanggal! Előtte ugyan ezen a frekvencián az angol normálisan jött. Mikor a magyar kezdődött, hirtelen leesett a jelszint és elkezdődött a visszhang is.
Komoly a kínai-magyar! :-)
Volt egy alternatív visszaverő réteg is.
 #165899  Szerző: LuciFerko

Közben felerősödött 40-50 dBm-re és eltűnt a visszhang.
 #165898  Szerző: LuciFerko

Elég érdekes dolgot vettem fel.
https://www.youtube.com/watch?v=0ncidML ... e=youtu.be

A Kínai Nemzetközi Rádió magyar adása, visszhanggal! Előtte ugyan ezen a frekvencián az angol normálisan jött. Mikor a magyar kezdődött, hirtelen leesett a jelszint és elkezdődött a visszhang is.
 #165873  Szerző: joe

LuciFerko írta:8 MHz felett kb meghalt a sáv. Pedig tegnap már jött egy amerikai adás a 21675-ön. Azt hittem az antennámmal lett valami, de a holland SDR-en is sötét a sáv nagy része.
Az már a "nappali sáv" - most ebben a napfolt szegényes időszakban jó, ha világosban a 17 MHz terjed...
 #165872  Szerző: LuciFerko

8 MHz felett kb meghalt a sáv. Pedig tegnap már jött egy amerikai adás a 21675-ön. Azt hittem az antennámmal lett valami, de a holland SDR-en is sötét a sáv nagy része.
 #165870  Szerző: joe

Találtam egy http://www.short-wave.info által nem listázott adást, 6195 kHz-en VoA - feltehetően Botswanából. Jelenleg popzenei adás szól...
 #165868  Szerző: joe

altermanus írta:
LuciFerko írta: Az viszont durva, hogy minden nap jön az idiai adás az 1071 khz-en. Ugyan azon a frekin hordozható rádióval egy cseh adás jön... miközben a tetőantennával India!
egyszer már Joe-val beszéltük, hogy függ hol helyezkedik el az antenna... lehet ott ahol nem jön a Cseh, jön india. Joe? KH-nál nem így van?
Nekem például egy helyen nem jön a solti kossuth (540khz) az udvarba, egyszerű mezei rádióval... 4-gyel próbálkoztam mind a 4 csődöt mondott... fém 8 méteres körzetben nincs...
Egyszerű "térreflexió"...a közvetlen ill. tereptárgyakról visszaverődő hullámok kioltják egymást...ez minden hullámra igaz...
 #165847  Szerző: altermanus

LuciFerko írta:
joe írta:Felvetődött bennem, hogy tudnék-e az SDR-eden keresztül DRM-et venni...elméletileg igen, viszont a kimeneti hang stream 4,5 kHz-nél sáv határolt, a DRM 10kHz sávszélességű...
A DRM hasznos lenne, szerintem előbb-utóbb belekerül egy frissítésbe. Mivel 50 mb/s uploadom van, bírná a rendszer.

Az viszont durva, hogy minden nap jön az idiai adás az 1071 khz-en. Ugyan azon a frekin hordozható rádióval egy cseh adás jön... miközben a tetőantennával India!
egyszer már Joe-val beszéltük, hogy függ hol helyezkedik el az antenna... lehet ott ahol nem jön a Cseh, jön india. Joe? KH-nál nem így van?
Nekem például egy helyen nem jön a solti kossuth (540khz) az udvarba, egyszerű mezei rádióval... 4-gyel próbálkoztam mind a 4 csődöt mondott... fém 8 méteres körzetben nincs...
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 402