RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#170017  Szerző: Gr3g0ry

Kovi02 írta:Még a napokban korán keltem(4 óra felé) és nézegettem a középhullámot,leginkább az egyetlen még éterben lévő zenei adással foglalkoztam a 828kHz-n a Hit FM Spanyolországból. 4-kor a Sangeannal kiforgatható volt az orosszal szemben,teljesen tisztán szólt,autóban nézve is jól jött, 6 óráig.
(tanulság: ha szeretnél KH-n zenei adást fogni,kelj korán. :D )
Az AM minőségét tekintve manapság már nem divat a "monózás"(valószínűleg az FM nem adja meg nekik azt a lefedettséget ami az AM igen,ugyanakkor az AM minőségrombolással jár - megjegyzésként: európában a "monós" AM ami elterjedt szóval ezért a sztereó AM-et szerintem felesleges idehozni).Aki teheti(hiszen még megteheti) mifelénk,hogy FM-en kiszelektál magának valami adót.És azt hallgatja.
 #170001  Szerző: Kovi02

Még a napokban korán keltem(4 óra felé) és nézegettem a középhullámot,leginkább az egyetlen még éterben lévő zenei adással foglalkoztam a 828kHz-n a Hit FM Spanyolországból. 4-kor a Sangeannal kiforgatható volt az orosszal szemben,teljesen tisztán szólt,autóban nézve is jól jött, 6 óráig.
(tanulság: ha szeretnél KH-n zenei adást fogni,kelj korán. :D )
 #169956  Szerző: LuciFerko

Éjjel nem tudtam aludni, befigyelt pár nagyon északi adás :)
https://www.youtube.com/watch?v=u3v6zBuqhHk
NRK Finnmark - 153 kHz. Valamiért nem működött a román - ez az adó Norvégia északi partján van és Svalbard szigetét sugározza be plusz a környékbeli halászhajók legénységét látja el.

Izlandi közszolgálati adás (RÚV)
https://www.youtube.com/watch?v=Ag2D063h6wM
Két frekvencián is. A 189 kHz a nyugati részről sugároz. Nagyon ritkán fogni felénk.
 #169824  Szerző: LuciFerko

Hosszúhullámon tudja valaki 279 khz-en venni a türkmén adást? Sajnos a fehérvári QTH-mon azon a részen termelik a zajt a kapcsolóüzemű tápok. Még Enyingen így tudtam venni régebbenhttps://www.youtube.com/watch?v=4AAl01l396U
A ház többi részének az áramtalamítása után.
 #169657  Szerző: Kovi02

LuciFerko írta:A 6250 khz-re rá tudna nézni valaki? Gyengén afrikai zenét veszek az észak koreai zavarás és a déli "kalózadás" keverékén felül.
Ránéztem,itt a koreaiak szólnak,kiforgathatatlanul.
 #169656  Szerző: LuciFerko

A 6250 khz-re rá tudna nézni valaki? Gyengén afrikai zenét veszek az észak koreai zavarás és a déli "kalózadás" keverékén felül.
 #169244  Szerző: LuciFerko

joe írta:
LuciFerko írta:Akkor az elvtársaknak meg kéne nyárra tartani a téli adásrendet. Télen az angol adás az 15245 helyett 7570 khz-en megy. Írjak nekik? Azért nem szeretnék senkit se munkatárborba küldeni...
Nem olyan egyértelmű ez, mert beesik egy "flare" és a 7 MHz elmegy "blackout"-ba...19 helyett a 25m lehet az alternatíva ilyenkorra...
amúgy 30...32 mhz között lehet hallani valamit?
 #169243  Szerző: joe

LuciFerko írta:Akkor az elvtársaknak meg kéne nyárra tartani a téli adásrendet. Télen az angol adás az 15245 helyett 7570 khz-en megy. Írjak nekik? Azért nem szeretnék senkit se munkatárborba küldeni...
Nem olyan egyértelmű ez, mert beesik egy "flare" és a 7 MHz elmegy "blackout"-ba...19 helyett a 25m lehet az alternatíva ilyenkorra...
 #169241  Szerző: LuciFerko

joe írta:
LuciFerko írta:Más: valami nagyon nagy gáz van a felsőbb légkörrel...
Valóban, 3000km-es ugráshoz tartozó MUF napközben 16 MHz, éjjel nem éri el a 10 MHz-et. Tavaly júliusban a nappali érték 40 MHz-et súrolta, de éjszaka is elérte a 20-at...a napfolt szám 2016 júniusában 51 volt, idén 19, a következő 3 évben még ennél is kevesebb várható...
Akkor az elvtársaknak meg kéne nyárra tartani a téli adásrendet. Télen az angol adás az 15245 helyett 7570 khz-en megy. Írjak nekik? Azért nem szeretnék senkit se munkatárborba küldeni...
  • 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 402