RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#171384  Szerző: Sszilu

1467-en és 1521-en nagyon jönnek az arab adók: és/vagy Szaúd-Arábia/Szíria/Irán. :)
 #171380  Szerző: Kovi02

Sszilu írta:
Egyelőre nem szól semmi a 828-on. Van egy földelés az ablak alatt, majd bekötöm, biztos jobb lesz.
Találtam egy ilyen kis feltekercselt keretantennát, de azzal nem jön a kínai adó. Érdekes, mert több freki is megszólalt vele, ami a sima kábellel nem jött.
? itt 4 adó is szól ,az orosz az iráni erősen,míg alóluk gyengébben kivehető a spanyol Hit FM és a brit Smooth Radio.
 #171378  Szerző: Sszilu

Kovi02 írta:
Sszilu írta:
Kovi02 írta: Igen,de a Tecsunra lehet külső antennát is kapcsolni
...és szoktál?
Nincs mit. :(
Van hosszú rézdrót itthon,de azt nem lehet csak úgy a rádióba helyezni,ilyen bemenetez máshol nem láttam,jack-re hasonlít. 828on nálad is az orosz szól?
Egyelőre nem szól semmi a 828-on. Van egy földelés az ablak alatt, majd bekötöm, biztos jobb lesz.
Találtam egy ilyen kis feltekercselt keretantennát, de azzal nem jön a kínai adó. Érdekes, mert több freki is megszólalt vele, ami a sima kábellel nem jött.
 #171367  Szerző: LuciFerko

joe írta:A FET egy érdekes eszköz, közel négyzetes karakterisztikával és nagyon magas bemenő impedanciával. A FET páros rendű torzítás szempontjából jobb, mint a tranzisztor, páratlan rendű termékek esetében hasonló. A bemenetre mindig egy kis áramú (kis zaj ellenben kisebb kivezérelhetőség) félvezetőt használunk, én ezt a kisebb zajt feladtam, és egyből egy BFG591-t használok 40 mA munkapontban. A második eszköz egy BFG135 - 120mA árammal - ezt a tranzisztort már RF teljesítmény erősítők meghajtó fokozatában szokták alkalmazni. A loop antenna középhullámon már akkora jelet szolgáltat, hogy az esti órákban már a Grundig rádió bemenetére egy külső 10dB csillapítót is be kell rakni, mert túlvezérlődik a bement. Az RTL-SDR-en kb. 21 MHz-től indul, 21,505 MHz Radio Saudi vételéhez 20dB-es külső csillapító kell, mert nagyobb jelszinttől befullad a stick bemenete.
Mondjuk nekem is építenem kellett -10dB csillapítást az SDR elé, mert éjjel túlvezérelték az erős RH adók a 49-41-31 méteres sávokon. Sajnos a MiniWhip 20 mhz fölött már gyengébb, a szaúdi is max S9-10 térerőt produkál.
 #171366  Szerző: joe

A FET egy érdekes eszköz, közel négyzetes karakterisztikával és nagyon magas bemenő impedanciával. A FET páros rendű torzítás szempontjából jobb, mint a tranzisztor, páratlan rendű termékek esetében hasonló. A bemenetre mindig egy kis áramú (kis zaj ellenben kisebb kivezérelhetőség) félvezetőt használunk, én ezt a kisebb zajt feladtam, és egyből egy BFG591-t használok 40 mA munkapontban. A második eszköz egy BFG135 - 120mA árammal - ezt a tranzisztort már RF teljesítmény erősítők meghajtó fokozatában szokták alkalmazni. A loop antenna középhullámon már akkora jelet szolgáltat, hogy az esti órákban már a Grundig rádió bemenetére egy külső 10dB csillapítót is be kell rakni, mert túlvezérlődik a bement. Az RTL-SDR-en kb. 21 MHz-től indul, 21,505 MHz Radio Saudi vételéhez 20dB-es külső csillapító kell, mert nagyobb jelszinttől befullad a stick bemenete.
 #171364  Szerző: LuciFerko

Ez jól néz ki! Valahol azt olvastam amúgy hogy a FET nehezebben viseli a nagy térerőt és könnyen csinál IMD-t. Nálam a MiniWhipben BF998 és BFG591 van. És nálam esélyes, hogy a 998 kever ki, mivel 20 dB erősítést csinál.
 #171363  Szerző: joe

LuciFerko írta:Nagyon szép vétel! :yes: Nagyjából mennyiből lehet akkor kihozni ezt a loop antennát? Olyan alkatrészekből, ami a kapcsolási rajzán van, nekem fontos a hosszúhullám is.
Köszi! - nem tudom megmondani, hogy mennyi lenne...abból dolgoztam, amit itthon találtam.

Közben ezt találtam, nemcsak nekem jutott eszembe, hogy a QR540 földkábelből és szerelvényeiből milyen egyszerű loop antennát készíteni...és éppen akadt itthon egy darab kidobva...

Erősítőnek most egy BFG591 és BFG135 tranzisztorokból álló házi tervezésű kapcsolást használok...

Kép
Kép
 #171351  Szerző: LuciFerko

joe írta:...
Kovi02 írta:
LuciFerko írta:Kovi: nálad az 1377-en mi jön most? Nekem csak a TWR jelenleg.
Már nálam is csak a TWR szól, de Dél-Korea is eltűnt 972khz-n.
...csak-csak én is "összeszedtem" a másik dél-koreai adót is - https://youtu.be/GXM5wJsoiaA - magyar idő szerint 23 óra magasságában...erről videó készült :)
Itt látható, hogy "nagy unalmamban" drótoztam egy kicsit. RF tuner az öreg 500-as, első KF (54,5MHz) bevezetve az RTL-SDR-be. Az SDR Sharp-nak nagyon jó le van programozva a bemeneti fokozat része, RTL-SDR sticket jól kezeli, de demodulátor oldalon csak az alap - lehet hozzá plugineket feltenni, de ezek csak a processzort zabálják. Anno találtam egy másik SDR programot, a SoDiRa - nagyon jó demodulátora van, de bemenetén RTL-SDR stickkel nem igazán jól működik...jött az 5let, virtuálisan drótozzam össze a két szoftvert...így az SDRSharpot egyszerű keverőként működtetem, 54,5MHz +-8kHz lekeverem 0-16 kHz audio tartományba, amit VAC-on keresztül a SoDiRa bemenetére kötök...
Joe
Nagyon szép vétel! :yes: Nagyjából mennyiből lehet akkor kihozni ezt a loop antennát? Olyan alkatrészekből, ami a kapcsolási rajzán van, nekem fontos a hosszúhullám is.
 #171350  Szerző: joe

...
Kovi02 írta:
LuciFerko írta:Kovi: nálad az 1377-en mi jön most? Nekem csak a TWR jelenleg.
Már nálam is csak a TWR szól, de Dél-Korea is eltűnt 972khz-n.
...csak-csak én is "összeszedtem" a másik dél-koreai adót is - https://youtu.be/GXM5wJsoiaA - magyar idő szerint 23 óra magasságában...erről videó készült :)
Itt látható, hogy "nagy unalmamban" drótoztam egy kicsit. RF tuner az öreg 500-as, első KF (54,5MHz) bevezetve az RTL-SDR-be. Az SDR Sharp-nak nagyon jó le van programozva a bemeneti fokozat része, RTL-SDR sticket jól kezeli, de demodulátor oldalon csak az alap - lehet hozzá plugineket feltenni, de ezek csak a processzort zabálják. Anno találtam egy másik SDR programot, a SoDiRa - nagyon jó demodulátora van, de bemenetén RTL-SDR stickkel nem igazán jól működik...jött az 5let, virtuálisan drótozzam össze a két szoftvert...így az SDRSharpot egyszerű keverőként működtetem, 54,5MHz +-8kHz lekeverem 0-16 kHz audio tartományba, amit VAC-on keresztül a SoDiRa bemenetére kötök...
Joe
 #171347  Szerző: Sszilu

Kovi02 írta:
Sszilu írta:
Kovi02 írta: Igen,de a Tecsunra lehet külső antennát is kapcsolni
...és szoktál?
Nincs mit. :(
Van hosszú rézdrót itthon,de azt nem lehet csak úgy a rádióba helyezni,ilyen bemenetez máshol nem láttam,jack-re hasonlít. 828on nálad is az orosz szól?
Majd ma este megfigyelem a frekit...
  • 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 402