RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#171792  Szerző: LuciFerko

Az SDR előttre már építettem -10dB csillapítót és szívókört 135 és 540 khz-re. Szóval ha az antennában nem lenne IMD, nem lenne gond. De most ennél nagyobb baj a zaj 8-18 mhz-ig. Mondjuk most az antenna kb 50 centire van a liftház bádoggal borított teteje felett plexi csövön... Lehet emelnem kéne rajta?
 #171791  Szerző: joe

LuciFerko írta:Úgy néz ki, hogy az E és a H field között ennyi kölönbség van. :( Ott is LED-es közvilágítás van?
Igen, itt is LED-ek "pislákolnak"...már 3 éve...előtte kompakt cső volt.

...épp most olvasgatom a linkelt oldalt...leírásokat a különböző antennákról. Egy nagyobb teljesítményű erősítő? - nem biztos, hogy ez kell. A jelenlegi mini whip-ed nem rendelkezik feszültség erősítéssel, csak áramerősítéssel (mega Ohm-os bemeneti impedancián létre jövő feszültséget, alacsony impedanciára transzformál). Ez a PGA 26dB feszültség erősítéssel rendelkezik, vagyis ennyivel nagyobb antenna jel fog az SDR bemenetére jutni (a szerző is csillapítót épített be)...nem biztos, hogy ez kell neked. Amit lehetne csinálni, a mini whip erősítő bemenetére szívókört tenni a solti ill. lakihegyi adók frekvenciájára...vagy az egész antenna érzékenységét visszavenni (http://audio.ring.lt/sdr/whip.gif - rajzon R3-mal jelölt ellenállás értékét csökkenteni 10-100 kOhm körüli értékre). Joe
 #171790  Szerző: LuciFerko

joe érdemes lenne megpróbálnod a "Trask" féle MiniWhip-et:
http://www.g8jnj.net/activeantennas.htm

Engem is egyre jobban foglalkoztat. Ebben push-pull erősítő van, és nagyobb IMD tűrőképessége is van.
 #171787  Szerző: LuciFerko

joe írta:
LuciFerko írta:Legalább 7m magasra kell tenni a miniwhip-et, és (ha nincs ott eleve földelés) földelőszondát kell leverni és rögtön az antenna után a koaxot be kell kötni a földre!

Igen az tényleg nagy hátránya, hogy érzékeny a zavarokra. pl nekem tegnap a hosszúhullám recsegett-ropogott az adriai tenger feletti zivataroktól.
Lehet az után építés nem sikerült, vagy mert csak 3m magasra telepítettem, a mini whip nálam sehogy sem akar üzemelni. A földelés adott, az árbóc van földelve, az erősítőt egy fém dobozba raktam, csak a kapacitív csatoló felület van kivezetve (a fém doboz van az árbóccal összekötve). Az erősítő kapcsolást közben átterveztem, így már HH-n, ill. KH-n nagyobb jelet szolgáltat, mint a loop, de jellel együtt több zajt is. Most este szinte használhatatlan a mini whip, a közvilágítás bekapcsolása vagy 10dB-lel növelte az alapzajt, ezt a looppal is hallom, de nem ennyire.
A másik érdekesség, amit még nem értek, hogy a loopon kisebb jelszint eltérések vannak a közeli ill. távoli adókat nézve. Napközben a loop-pal 540kHz-en S9+, a máramarosszigeti 711kHz S4 értékkel jött, a Mini whip-pel 540kHz S9+, 711kHz zajjal együtt S1-et produkált, most este az 540kHz-en a mini whip már túlvezérelte a vevőt, a loop-ot használva még nincs nyoma túlvezérlésnek...mágneses erőtér mintha egyenletesebb és stabilabb lenne. RH-n szintén ugyanezt tapasztaltam, a szaúdi 17705 mindkét antennával azonos szinttel jött, viszont a 6070 (ebéd után) a looppal S7-8 csúcsokat produkált, a mini whip-pel épp kijött a zajból...Joe
Úgy néz ki, hogy az E és a H field között ennyi kölönbség van. :( Ott is LED-es közvilágítás van?
 #171785  Szerző: joe

LuciFerko írta:Legalább 7m magasra kell tenni a miniwhip-et, és (ha nincs ott eleve földelés) földelőszondát kell leverni és rögtön az antenna után a koaxot be kell kötni a földre!

Igen az tényleg nagy hátránya, hogy érzékeny a zavarokra. pl nekem tegnap a hosszúhullám recsegett-ropogott az adriai tenger feletti zivataroktól.
Lehet az után építés nem sikerült, vagy mert csak 3m magasra telepítettem, a mini whip nálam sehogy sem akar üzemelni. A földelés adott, az árbóc van földelve, az erősítőt egy fém dobozba raktam, csak a kapacitív csatoló felület van kivezetve (a fém doboz van az árbóccal összekötve). Az erősítő kapcsolást közben átterveztem, így már HH-n, ill. KH-n nagyobb jelet szolgáltat, mint a loop, de jellel együtt több zajt is. Most este szinte használhatatlan a mini whip, a közvilágítás bekapcsolása vagy 10dB-lel növelte az alapzajt, ezt a looppal is hallom, de nem ennyire.
A másik érdekesség, amit még nem értek, hogy a loopon kisebb jelszint eltérések vannak a közeli ill. távoli adókat nézve. Napközben a loop-pal 540kHz-en S9+, a máramarosszigeti 711kHz S4 értékkel jött, a Mini whip-pel 540kHz S9+, 711kHz zajjal együtt S1-et produkált, most este az 540kHz-en a mini whip már túlvezérelte a vevőt, a loop-ot használva még nincs nyoma túlvezérlésnek...mágneses erőtér mintha egyenletesebb és stabilabb lenne. RH-n szintén ugyanezt tapasztaltam, a szaúdi 17705 mindkét antennával azonos szinttel jött, viszont a 6070 (ebéd után) a looppal S7-8 csúcsokat produkált, a mini whip-pel épp kijött a zajból...Joe
 #171773  Szerző: LuciFerko

joe írta:
LuciFerko írta:
joe írta:Egy kis "szösszenet"...nem voltam megelégedve a loop antennával, ezért ma készítettem egy mini whip-et...és egyből elégedett lettem a loop antenna teljesítményével :yeah:
Nálad is összeszedett minden zajt? Csak rendes földeléssel használható :(
Össze, illetve alacsonyan is van (nem emelkedik ki az elektroszmogból). A loop antenna alig 1m-rel van magasabban, és csendesebb, sőt RH-n piszkosul elveri a házi építésű mini whip-et. Hosszúhullámon a mini whip több jelet szolgáltat, de az alapzaja is magasabb (érzésre az alsó frekvenciákon ő a nyerő).

Holnap, ha lesz kedvem, ezt az erősítőt beépítem az egyik loop antennába és meghallgatom.
Legalább 7m magasra kell tenni a miniwhip-et, és (ha nincs ott eleve földelés) földelőszondát kell leverni és rögtön az antenna után a koaxot be kell kötni a földre!

#171770  Szerző: joe

LuciFerko írta:
joe írta:Egy kis "szösszenet"...nem voltam megelégedve a loop antennával, ezért ma készítettem egy mini whip-et...és egyből elégedett lettem a loop antenna teljesítményével :yeah:
Össze, illetve alacsonyan is van (nem emelkedik ki az elektroszmogból). A loop antenna alig 1m-rel van magasabban, és csendesebb, sőt RH-n piszkosul elveri a házi építésű mini whip-et. Hosszúhullámon a mini whip több jelet szolgáltat, de az alapzaja is magasabb (érzésre az alsó frekvenciákon ő a nyerő).

Holnap, ha lesz kedvem, ezt az erősítőt beépítem az egyik loop antennába és meghallgatom.
 #171769  Szerző: LuciFerko

#171768  Szerző: joe

Egy kis "szösszenet"...nem voltam megelégedve a loop antennával, ezért ma készítettem egy mini whip-et...és egyből elégedett lettem a loop antenna teljesítményével :yeah:
 #171740  Szerző: Kovi02

LuciFerko írta:
Kovi02 írta:810khz-en egész jó dance és popzenék mennek ID nélkül. A makedón rádió formatot váltott vagy mi történt?(eddig ilyet még nem hallottam rajta)
Most már duma megy.
6 és 7 között hallgattam, ID nélkül ment csak zene. Műsorlistát meg nem találok a neten. :(
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 402