LuciFerko írta:joe írta:Ma a baj az RG58-cal? - miért kell cserélni? - ha a szűrő elhangolódik, utána kell állítani. Joe
Csöppet több a vesztesége ezen a távon és a 3x árnyékolás sem lenne hátrány, így kevesebb zajt vesz be maga a kábel. A szűrőt fix értékű alkatrészekből "sakkoztam" ki.
Veszteség különbség 47m kábelnek 10 MHz-en 1dB, alatta kevesebb (RG6 10MHz-en 1,2dB; RG58 10MHz-en 2,2dB). Azt esetleg számoltad, hogy a KiwiSDR 50 Ohm bemenete és a 75 Ohm-os kábel illesztési vesztesége mennyi lesz? - és ezzel a veszteséggel a miniWhip oldalán is számolni kell. Továbbá az illesztetlenségből adódó állóhullám mekkora köpenyáramot generál a kábelen? - egy komoly rendszernél ezekkel is számolni kell...de te tudod...
...meg különben is az antennában ott van fent az erősítő...a rendszer összegzett zaját ez fogja meghatározni...antennára érkező zaj és az erősítő saját zaja egyes szorzóval szerepel a képletben, míg az erősítő kimenete utáni elemek okozta zaj értéket osztani kell az erősítő erősítésével...vagyis egy 100-szoros erősítésű erősítő kimenete után keletkező zaj/zavar értékét osztani kell 100-zal...
Véleményem szerint jelen esetben elhanyagolható a kábel típusa...nálam 4 toldás van az "aktív loop" kábelében és 3 típusú kábelből van - RG6 - RG58 (ez toldva van kültéren UHF csatival) - bent a táp feladó és onnan RG59 a vevőig (lusta voltam egy újabb kábelt behúzni).
Szűrő, ha fix értékekből van, akkor mekkora "tűrésű" alkatrészeket használtál? - én csak 5%-os pontosságú kapacitást és 10%-os induktivítást tudok venni...névleges 100pF az valahol 95-105pF között van, a 100uH tekercs lehet 90-110uH -> ezért 5-30pF trimmert is beépítettem, ezzel lehet a pontos frekvenciát 540 kHz-re beállítani (bocsi, lehet az alkatrészeket műszerrel válogatni, de sajnos nekem nincs ilyen pontos műszerem és kell a trimmer).
Joe