RADIOSITE Fórum

• Közösségi közlekedés

#1856  Szerző: Adam

jeek írta:Szerintem ez meg pont, hogy jó. Így olcsóbb a buszok beszerzése. Nem csak a Borsod Volán szerel ill. gyárt buszokat. A Jászkun Volánnak is van saját gyártású busza, a Plasma Midibusz, ami egy elég jó kis busz és folyamatosan gyártják, mert igény van rá. Arról nem beszélve, ha saját maguk szerelik össze a karbantartása is sokkal hatékonyabb és akár olcsóbb is lehet. Inkább csinálják maguknak a buszt, mint vegyék a kínaikat vagy a használt németeket vagy a Credokat, amik folyamatosan meghibásodnak.

Dehogy olcsóbb. Az a legolcsóbb, ha egy személyszállítási cég csak személyszállítással foglakozik, nem vállal mellé mindenféle hülyeséget.

Csak egy példát mondok. Számtalan célszerszámra, speciális eszközre van szükség egy busz összeszerelésénél. Amihez nem elegendőek azok a szerszámok, gépek, amelyek a buszok karbantartásához szükségesek.
Ezeknek az ára nem éppen olcsó. Namost azokat évi 10-15 előállított buszhoz megvenni nem biztos, hogy kifizetődő.

Inkább vegyenek sorozatgyártott buszt, amiknek nincsenek gyermekbetegségei. Igenis vegyenek inkább használt jó állapotú németet. A credokrol azt mondják, talán mostanra sikerült kiküszöbölni a gyermekbetegségek nagy részét. 10 éve gyártanak buszt, és már 500 előállított darabnál tartanak. Az ikarus kb 50 éves múlttal rendelkezett!
Akkor mit akar egy 3-4 éves múlttal rendelkező típus, a kb 20 előállított példányával? Nevetséges.
 #1849  Szerző: tomee87

Adam írta:
jeek írta: ...
Már vártam ezzel kapcsolatban tőled a hozzászólást, de a lényeget kifelejtetted. A Borsod volán saját maga gyártotta (Pontosabban csak összeszerelte) ezeket a buszokat.
Szerintem ez meg pont, hogy jó. Így olcsóbb a buszok beszerzése. Nem csak a Borsod Volán szerel ill. gyárt buszokat. A Jászkun Volánnak is van saját gyártású busza, a Plasma Midibusz, ami egy elég jó kis busz és folyamatosan gyártják, mert igény van rá. Arról nem beszélve, ha saját maguk szerelik össze a karbantartása is sokkal hatékonyabb és akár olcsóbb is lehet. Inkább csinálják maguknak a buszt, mint vegyék a kínaikat vagy a használt németeket vagy a Credokat, amik folyamatosan meghibásodnak.
 #1841  Szerző: Adam

jeek írta: ...
Már vártam ezzel kapcsolatban tőled a hozzászólást, de a lényeget kifelejtetted. A Borsod volán saját maga gyártotta (Pontosabban csak összeszerelte) ezeket a buszokat.

Szerintem inkább a személyszállítással kellene foglalkozni, mint ilyen évi 10-15 darabot előállítani képes buszgyártással. Nem kérdés, hogy így sokkal drágább az összeszerelés, mint egy nagyobb szériás gyártónak (Pl Kravtex, vagy Alfa)
 #1773  Szerző: tomee87

6db új, Magyar ARC127 típusú busz a Borsod Volánnál

Buszteszt (video): http://video.boon.hu/members.boon_szerk ... iewer.html
http://video.boon.hu/members.boon_szerk ... iewer.html

Cikk és képek: http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-Z ... 6-05492869

Amúgy tényleg olyan magasakra csinálják ezeket az ARC buszokat, nem értem miért :? De nem rossz gépek sztem. a CREDO-t magasan veri, kinézetre is ill. azt hallani, hogy műszaki szempontból is.

#1075  Szerző: tomee87

Ahogy ígértem, beszámolok az Ausztriából érkezett MAN-Neoplan típusú szóló autóbusz teszteléséről, melyre Miskolcon 2 napig került sor. A busz a DR RICHARD (www.richard.at) közlekedési vállalattól érkezett Ausztriából. A busz városi kialakítású, klímás, GPS alapú audiovizuális belső utastájékoztatóval ferszerelt, teljesen alacsonypadlós, rámpával ellátva, ami viszont érdekes, hogy 2 ajtaja van, pedig nem midibusz:
Kép
A busz belseje elég jó, klímás, viszont az ülések kőkemények, ami érdekes a GPS-es utastájékoztató Win XP oprendszerrel megy, amikor beindította a sofőr a motort, akkor a kijelzőn WinXP-s üzenetek jelentek meg:
Kép
Kép
Sajnos a graffitizés, tagelés nem csak Magyarországon jellemző, a busz belső oldalfala a leghátsó üléseknél össze volt fírkálva :? :
Kép
Összességében meg voltam elégedve a busszal, a klíma nagyon jó volt benne, jég hideg levegőt fújt, nem úgy mint magyar járműveken (IC-k, Combinok) általában jellemző, a vége felé már kezdtem is fázni rajta, már csak az üléseket kéne "megpuhitani".
További képek:
Kép
Kép
Kép
Kép
 #852  Szerző: tomee87

Hétfő reggel óta Miskolcon vagyok, minden nap többször utazok busszal, de még nem utaztam régi tipusú Ikarus busszal a héten :D Ez most vagy annak tudható be, h ennyire jó a járműpark itt vagy csak mákos vagyok :P
Amúgy tegnap teszteltem egy MAN-Neoplan szóló autóbuszt egyenesen ausztriából, hamarosan képes beszámoló.
 #232  Szerző: ropi21

elmult két (?) hétben 24-es villamos Haller utcai vágányfelújítások miatt pótlásra került
múlt hétig ezt a feladatot a BKV saját berkeken belül látta el, ezen a héten szoktatva az utasokat vissza a villamoshoz, immáron színben harmonizáló, sárga buszok közlekedtek. utazni nem utaztam vele, viszont volt alkalmam párszor a vágóhídi végállomást figyelni. amíg a bkv pótolt jóesetben a soroksári úton való haladás ideje alatt szembe/jobbra/balra/elörre haladó 24V busszal egy alkalommal találkoztam, ezen a héten bár esztétikailag nem teljes az élmény, 1-2 sárga csoda szinte minden alkalommal keresztezte utamat, valamint a soroksári útról (dél felől érkezők szemszögéből) a kvassai útra visszakanyarodó út mellett állandóan parkolt 2 tartalék busz, miközben általában egy éppen az ideiglenes megállóban várakozott indulásra

hiába a véleményem a felénk járó sokkerekű gépsárkányokról, azért a bkv-nál fényévekkel jobban meg tud szervezni egy volán egy pótlást.
(az külön szegénységi bizonyítvány a bkv-nak, hogy elnök utca - kövzágóhíd távot pótolták, ami nem egy hűha. bár tény, hogy az egész táv sem teljesíthetetlen, mégis kínszenvedés az eredeti módszerrel is végigbírni)
 #230  Szerző: tomee87

ropi21 írta:ha esetleg érdekel még valakit vonat téma :)
nyugat-magyarországon a jól "bevált" ütemes menetrend kerül bevezetésre telejsen vagy csak részlegesen
Hehehe, na nem baj, szívjanak csak arrafelé is. Amióta bevezették ezt a csodás ütemes menetrendet, azóta minden késik, még az IC-k is. Nem ritka a 20-40 perces késés sem. Úgy szar az egész ahogy van.
 #228  Szerző: mlaszlo

jeek írta: Helyjegy? Az a MÁV, busznál nincs plusz költség, legalábbis nem tudok róla :)
BKV az más tészta, az egy MÁV-hoz hasonló igénytelen cég, ami budapesti helyi közlekedés címen művel valamit.
Azért az szerintem szomorú, hogy erre büszke a BKV:
2001 óta először: 100%-os buszkiadás az iskolakezdés napján!
"A szeptember 1-jével megkezdődött tanévhez igazodva a BKV Zrt. is sűrítette járatait. Az iskolakezdéssel járó megnövekedett járműkiadási igénynek műszakilag valamennyi autóbusz megfelelt, így a Társaság a ma hajnali üzemkezdetkor – amelyre 2001 óta egyetlen iskolakezdési napon sem volt példa – a terv szerint meghatározott autóbusz darabszámot 100%-osan betartva, 1178 – a szerződéses partnerek járműivel együtt összesen 1298 – darab autóbuszt bocsátott forgalomba."

Most ez a nagy hír, hogy 7 év óta először tudta teljesíteni a BKV a rá kiszabott feladatot?
Az átszámozásoknak meg nem tudom mi értelme volt. A héten a 7-es buszokkal közlekedtem többször és a buszoknak egy jó részénél nincsenek átprogramozva a kijelzők, így a piros arculatos buszok továbbra is 7-es jelzéssel mennek, aztán vagy jut előre egy 7E-s tábla, vagy nem.
Az meg kész vicc volt, hogy az ellenőrök megakartak bűntetni egy utast, mert beleharapott a zsömléjébe a buszon és morzsázik. Ha tiszta lett volna a busz, akkor még megérteném, de olyan retkes volt, hogy az a pár szem morzsa már olyan mindegy. Tiszta busszal már jó ideje nem találkoztam a BKV-nál, ami számomra azért érdekes, mert a villamosok viszont többnyire tiszták szoktak lenni, pedig azok is ki vannak téve akkora utasforgalomnak (pl. a körúti villamosok vagy a 18-56-os villamos), mint a buszok, akkor azokat mégis miért lehet viszonylag tisztán tartani?
 #221  Szerző: ropi21

ha esetleg érdekel még valakit vonat téma :)
nyugat-magyarországon a téli menetrendváltással változik pár dolog máv téren.
jópár IC módosul, összevonódik, eltűnik és számos vonalon a kelet-magyarországon jól "bevált" ütemes menetrend kerül bevezetésre telejsen vagy csak részlegesen
1-es vonalon az eddigi 5 helyett 7 pár IC lesz Szombathelyre, 2 órás ütemben, feltehetőleg mindegyik visz soproni kocsikat is, Avala más útirányon (Belgrád-Bp-Prága) közlekedik, helyette új EC vonat lesz Bécsbe, közvetlen kocsikkal Frankfurtba (Orient viszi). Kálmán Imre 20 perccel később indul, nem viszi el a Traianus kocsiait. Pannónia helyett Amicus ngy. közl. Bp-Prága között.
8-ason Corvinus? közvetlen kocsikat visz Zágrábba, állítólag nem megy el Pécsre.
16-os: erre fog járni nyáron a Jadran (Rajka-Csorna-Szhely-Gyékényes)
20-ason nem lesz IC, Citadella, Göcsej megszűnik, Citadella helyett nemzetközi gyors megy Ljubljanába, gyorsok 2 órás ütem szerint fognak járni.
30-ason: Kvarner marad? Kanizsa-Zala IC megszűnik, Maestral Gyékényesen át közlekedik, Venezia előreláthatólag marad.
40-es: IC-k 2 óránként közlekednek ütemesen, eddigi 7 helyett 8 db, emellett csak személyvonatok lesznek Pécsig, gyors nem. Új Dráva IC közlekedik Kassa-Miskolc-Bp-Pécs-Eszék-Szarajevo viszonylatban, Somogy IC nem lesz önállö, hanem egy pécsi IC stokkjaként fog menni.
idézet az index vasutas fórumából
(műsorváltozás jogát ... :) )

valamint ha megtalálnám azt az infot, amely leírja, mely vonalakon kerül kiterjesztésre az ütemes, jó lenne :) ami biztos, hogy a 40a-n részben, teljesen 30a-n viszont jelenleg nem kerül bevezetésre. / 40a - bp-pusztaszabolcs; 30a - bp-székesfehérvár /
  • 1
  • 215
  • 216
  • 217
  • 218
  • 219