RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#187061  Szerző: radiogyurii5600

Üdv. mindenkinek! :) Pár év után visszatérve "régi-újként", annyit szólnék a Retró pattogásával kapcsolatban, hogy a 101.6 "akadozik" elég észrevehetően, főleg a hajnali órákban lehet a legjobban hallani...
 #187060  Szerző: BMáté

Frekivadasz, köszönöm az "RDS-es" megerősítést! A probléma ugyanez Komádiban, más adókon viszont valóban nem tapasztalható. A magam részéről itthon, Vésztőn inkább a 104,7-en hallgatom. Lényegében olyan, mintha valaki a másodperc törtrészére "kikapcsolná" az adót, nagyon koncentrálni kell, hogy meghallja az ember, átlag hallgatónak talán fel sem tűnik. Feltételezhetően emiatt kapcsol el az autórádió is gyakran a 101,6-ról. Én is megerősítem továbbá, hogy a Class FM/Danubius idejében ilyen jelenség nem volt.
Nem tudom milyen pattogásról beszéltek, Komádinál nem hallom...
Joe, a jelenség nem folyamatos, ma délután például csak párszor fordult elő.
 #187058  Szerző: Kovi02

Attis írta: 2020.05.07. 17:17 Én a kaposvári frekinél furcsállom, hogy iszonyatosan gyenge. Tulajdonképpen, mintha egy kisköz freki lenne, 1-2 Wattal. Az adótól 2-3 km-re már zajos, át is ugrik a rádióm a 105,5-re. Kaposvárt elhagyva szinte azonnal eltűnik.
A Class-időkben ennél sokkal nagyobbat szólt, itthon légvonalban kb. 8 km-re is RDS vételem volt, most alig lehet kihozni a zajból.
Amikor Class volt,néha tropónál még itt is befédelt az erős lokál adótól 0,1MHz-re,amióta Retró sose hallottam,pedig az antenna ugyanarra néz.
 #187056  Szerző: Attis

Én a kaposvári frekinél furcsállom, hogy iszonyatosan gyenge. Tulajdonképpen, mintha egy kisköz freki lenne, 1-2 Wattal. Az adótól 2-3 km-re már zajos, át is ugrik a rádióm a 105,5-re. Kaposvárt elhagyva szinte azonnal eltűnik.
A Class-időkben ennél sokkal nagyobbat szólt, itthon légvonalban kb. 8 km-re is RDS vételem volt, most alig lehet kihozni a zajból.
 #187054  Szerző: potyi

Egyértelműen az AH-nál van a hiba. A Hegyalja útról gond nélkül feljut a jel az OMK-ba, ahonnan gond nélkül továbbításra kerül a vidéki tornyokba. Az AH-nál, házon belül van a probléma, valószínűleg egy egyszerű kontakthiba, vagy digitális jelmodulációs hiba lesz.

Indulás óta jelen van (a Class FM-nél nem volt egyébként). A Retrónál tudnak róla, de az AH nem ismeri el. Indulás után a 103.3 adóberendezésével is voltak bajok, azt javították, de ezt már nem...

Ilyen az, amikor valami állami tulajdonba kerül vissza. Nem az első és nem az egyetlen eset a közelmúltból, ahol az AH szakmailag csődöt mondott. Csak egy példa: amikor a Manna FM indult, hetekig egyszerre szólt a Sláger FM és a Manna a 101.4-en, kb 20 km-es körzetben, szétverve többek közt az Érd FM vételét. Közös antennáról sugároznak egyébként.
 #187053  Szerző: frekivadasz

Igen, a mixműsor emlékeim szerint kicsit gyorsított, 'pitchelt' szokott lenni, ez okozhatja az apró ugrásokat.

Viszont ami a 103.3-on van, az más, és folyamatosan jelentkező probléma műsortól függetlenül. A többi általam vehető adóin ezt nem tapasztalom (100, 100.5, 101.4, 102, 104.7).

Ránéztem az RDS-re, és valóban "látszik" is a hiba, nemcsak hallható:

Kép

Olyan, mintha időnként kifogyna a bufferből.

Szerk: sikerült egy igazán szépet is elkapni, ezt már igazán jól lehetett hallani:

Kép
 #187052  Szerző: potyi

Kétféle probléma van, egyrészt a szombat esti mixműsoruk szokott "pattogni", minden frekin és online is, másrészt a budapestin valóban van egy modulációs probléma, amiről tudnak, de az AH nem csinál vele semmit. Az napszaktól függetlenül, mikor jobban, mikor kevésbé, de kihagy pár tizedmásodpercet rendszeresen a moduláció, akár percenként több tucat vagy többszáz alkalommal. Ilyenkor, ezalatt a tizedmásodperc alatt nemcsak hang nincs, de a komplett MPX eltűnik, sztereó és RDS pilottal együtt.
 #187049  Szerző: joe

Nem tudom milyen pattogásról beszéltek, Komádinál nem hallom, pedig a vételkörzetben vagyok - Széchényi-hegy esetében 103,3-on viszont modulációs problémák lehetnek - többször megfigyeltem, hogy Bp. felé haladva amikor átvált a rádió 103,3-ra, fel kell hangosítani - ezzel együtt dinamikátlanul is szól a kékesi adóhoz képest.

A 100,0 Gerecse a hegyek között nem sokat ér, de pl. az M1-en - normális rádióval hallgatva - "betömi a lyukakat". Pest felé a bábolnai kihajtó után már Győr vétele legyengül - a szlovák 101,5 zavarja - Kabhegyet Köris-hegy kitakarja, Széchenyi-hegy sem az igazi - itt vált a rádió 100,0-ra - tatabányai emelkedőn - Gerecse takarásba kerül, újra vált, először Kabhegy, majd Bp - a völgyben ismét Gerecse...

Ami viszont el van nagyon rontva, hogy az AF-ben az összes adónál a teljes országos frekvencia készlet bent van - ez behülyíti a legtöbb autórádiót. Itt kelet felé 104,7 Kékes után Tokaj jönne -> de az AF-ben bent van a 105,5 Pécs frekvenciája -> a Retró 105,5-re váltana - jó erős adó - egy pillanatra megszólal a Bartók, de PI különbözik - majd másfél perc némaság PI-seek üzemben a rádió frekvenciákat próbálgatja - szépen körben 105,5 -> 108,0 majd 87,5 -> 103,5...AF-ben csak a szomszédos körzetek frekvenciáinak kellene szerepelnie... :(
 #187047  Szerző: BMáté

frekivadasz írta: 2020.05.06. 20:47 Ha nagy ritkán hallgatom a Retrot, akkor mégis ezt az adót választom, mert ez nem pattog, mint a 103.3 már indulása óta. Érdekes, hogy ez senkit se zavar :)
Komádi is "pattog" indulás óta. Egy időben megszűnt (megjavították?), aztán hónapok óta ismét. Sokszor 2-3 mp-ként, és a térerő is lezuhan. Az autórádió gyakran percekre átáll Kékesre.
 #187046  Szerző: BMáté

potyi írta: 2020.05.06. 20:35 Az a gerecsei adó egyébként semmit, de semmit nem ér. Bajnán, ahol optikai rálátás van a toronyra, átugrik a 103.3-ra... meg Tatán, Komáromban, Esztergomban is.
Ér az, Érsekújváron hibátlanul vettem március 1-jén, telefonnal.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 541