joe írta: ↑2021.03.27. 13:07Nekem csak a spanyolokból van elegem,főként abból hogy vagy Valencia vagy Madrid környéke szól,mást alig veszek(talán Baszkföld kivétel). A görög adókat én személyesen nem is szoktam azonosítani, az IQ fileokat elküldöm görög DX-ereknek akik később megírják a vett adók listáját. Ezek a terjedések mutattak rá arra,hogy még mindig vannak új adók,amiket még nem vettem,pedig a századik Adana,Jeruzsálem,Kairó,Valencia,Sutton Coldfield vagy éppen Moszkva után gyakran azt gondolom hogy "már megint mi értelme volt rádió előtt ülni". Ami kivételesen jó volt a 2020-as 3 legjobb napban(05.31 , 06.24 , 07.26) hogy a kivételesen erős terjedések nem a szokásos régiókból érkeztek főként,hanem addig erősen alulreprezentált országok jöttek főként.(pl. 05.31.-n Görögország és Svédország , 06.24.-n Németország,Dánia, Katalónia,Görögország de még Angliából is fogtam új adókat 102 felett, a 07.26.-i logban meg Hollandia,Belgium,Németország és Dánia úgy,hogy a vett kb. 245 dán adó több,mint az üzemelő dán FM adók harmada(!!!)) Emellett idén volt erősebb grúz,ukrán,olasz terjedés is,ami szintén ritkaságnak számít.(ukránok CCIR-en jöttek 108-ig, OIRT-on persze eléggé gyakori) Ha 2021 csak fele olyan jó lesz,mint 2020,én már azzal is elégedett leszek.Kovi02 írta:Neked melyik a legnagyobb FMList logbookod "DX-karriered" során?Ezt nem tudom...kb. 400-500...de annyi időt sem töltök a "rádió" mellett, mint te. Sőt, ha spanyol vagy görög adók jönnek, egyszerűen rövid időn belül felállok a rádió mellől, mert reménytelen azonosítani őket, annyi adó van...
Tavaly az FMlist logomba 52 országból kerültek be állomások - helyi, troposzférikus, ionoszférikus és meteor szketter vételek - így néz ki térképen:
![]()
Tuner: SDR
Ant.: 15 elemes yagi (H)
Ant.: 15 elemes yagi (H)