RADIOSITE Fórum

• DAB+

#191829  Szerző: noartist

2 megawatt. Egy paksi atomreaktor termel 500-at. Csak a miheztartás végett. Érdemes lenne felmérni, hányan hallgatják... szerintem is pénzkidobás, de ez csak az én véleményem.
 #191828  Szerző: potyi

Van jobb helye is annak a pénznek. Persze mi máshogy látjuk, mert ez a hobbink, és nyilván én is örülnék neki, de a realitás az, hogy egy külföldön tartózkodó előbb fogja online hallgatni, mint az 540-et DX-elni. Ugyanezt gondolom a Duna World TV tengerentúli sugárzásáról. Lehet, hogy van mondjuk 50-100 rendszeres és párezer alkalmi nézője, de egy IPTV megoldással többre mennének.

Az SW-ért tényleg nagy kár. Azon is tesztelgetik a DRM-et (pont itthon is) és nagyon jók a technikai tapasztalatok.
 #191821  Szerző: Glenn

potyi írta: 2021.04.29. 12:54Szerintem sokat spórolnak vele, baromi sokat eszik az a 2 megawatt.
Egy ország költségvetésében elenyésző összeg, elvárható lenne legalább egy darab ilyen adás (ha már a rövidhullámon is megszűnt). Meg kell nézni bezzegromániát, amit itt is sokan szoktak példának állítani. Ott rengeteg adó megy 24 órában, igaz, "csak" 50-300 kW-tal, de összességében az többet fogyaszt. Hasonló a helyzet a spanyoloknál, oroszoknál, cseheknél, de pl. hangolj éjjel a 810 kHz-re, az alig kétmilliós Macedónia adója szinte helyi térerővel jön. Tehát ha egész nap sugároz Solt, akkor az éjjeli műszak már bőven beleférne.
 #191818  Szerző: potyi

Glenn írta:
Adani12345 írta: 2021.04.29. 09:39 Európa nagy részén most is szól analógon Londonban éjszaka pláne Kuwaitig is elszól van közel keleten is valahol egy 540 Khz-es adó ha az nem működik valamiért simán elmegy éjszaka addig a solti. Csak sajnos már nincs 0-24-es KH adás 22:30-kor roló van hajnali 04:30-ig.
Sőt, terjedéskor fogták már Afrika egyenlítőtől délre eső részén és Közép-Ázsiában is. Az nekem is sokéves rejtély, hogy miért kell éjszakára lekapcsolni, mert azzal sok áramot nem spórolnak, viszont így egyetlen külföldön fogható magyar adó sincs éjszaka. :x
Szerintem sokat spórolnak vele, baromi sokat eszik az a 2 megawatt. Mondjuk fele, vagy negyed powerrel meghagyhatnák, az is elszólna szépen. A Dankó Rádiók is óriási területen szólnak éjjel.

Mellesleg a DRM+ mehet analóg adás mellett is, ugyanazzal az adóval, ugyanazon a frekin. Feltehetnék mellé a Duna World Rádiót is. Vevő nincs, de ha nincs tartalom, nem is lesz. :) Tyúk-tojás kérdés.
 #191817  Szerző: Adani12345

Londonban élő magyarok mondták ,hogy simán hallgatják egy mezei rádión a Kossuthot és nem akarják elhinni a kollégáik, hogy nem műholdról vagy neten keresztül megy, pedig nem egyszer egy piaci kisrádióval is jön.

Évekkel ezelőtt Németországban dolgozva vagizott azzal valakinek a főnöke, hogy műholdas rádiója van a kocsiba az a modern és a jövő nem a régi analóg FM meg AM adók ( középhullámú adókat le is szerelték egytől egyik tornyokat is lebontva), aztán bementek egy nagy felüljáró alá és elment a vétel, alagútban dettó nem volt. Nesze neked modern technika mondta, bezzeg a solti középhullámú vígan szól.

Mellesleg múlt héten kipróbáltam és egy közönséges autórádióval is simán fogtam Békés megyében a Topolnáról 50 KW-al hosszúhullámon sugárzó cseh rádiót 270 Khz-en.
 #191814  Szerző: Glenn

Adani12345 írta: 2021.04.29. 09:39 Európa nagy részén most is szól analógon Londonban éjszaka pláne Kuwaitig is elszól van közel keleten is valahol egy 540 Khz-es adó ha az nem működik valamiért simán elmegy éjszaka addig a solti. Csak sajnos már nincs 0-24-es KH adás 22:30-kor roló van hajnali 04:30-ig.
Sőt, terjedéskor fogták már Afrika egyenlítőtől délre eső részén és Közép-Ázsiában is. Az nekem is sokéves rejtély, hogy miért kell éjszakára lekapcsolni, mert azzal sok áramot nem spórolnak, viszont így egyetlen külföldön fogható magyar adó sincs éjszaka. :x
 #191810  Szerző: Adani12345

Glenn írta: 2021.04.29. 09:26
Adani12345 írta: 2021.04.29. 09:22Ha Solton 2000 KW-al tolnák DRM-en a kraftot talán még az Antarktiszon is szólna a Kossuth. :)
Vagy legalábbis Európa nagy részén. :yes:
A baj az, hogy nemcsak magántulajdonban, de még a kereskedelemben sincs DRM vevő, nulla hallgatóra meg senki sem indít adást... :(
Európa nagy részén most is szól analógon Londonban éjszaka pláne Kuwaitig is elszól van közel keleten is valahol egy 540 Khz-es adó ha az nem működik valamiért simán elmegy éjszaka addig a solti. Csak sajnos már nincs 0-24-es KH adás 22:30-kor roló van hajnali 04:30-ig.
 #191809  Szerző: Adani12345

Nem is értem miért nincsen, hiszen működő és jó megoldás. Soltnál gondoltak is erre 2017-ben úgyis lett felújítva, hogy át lehet állítani digitálisra
 #191808  Szerző: Glenn

Adani12345 írta: 2021.04.29. 09:22Ha Solton 2000 KW-al tolnák DRM-en a kraftot talán még az Antarktiszon is szólna a Kossuth. :)
Vagy legalábbis Európa nagy részén. :yes:
A baj az, hogy nemcsak magántulajdonban, de még a kereskedelemben sincs DRM vevő, nulla hallgatóra meg senki sem indít adást... :(
 #191806  Szerző: Adani12345

DRM több szempontból is jobb, de az meg valamiért nem akar elterjedni. Nem kell neki új frekvencia, középhullámon valódi előnyt ad minőségben és szolgáltatásban ( FM-nél nem, mert amit a DAB+ tud azt tudja analógon is az RDS). Ráadásul kisebb teljesítménnyel nagyobb terület lefedhető.

Ha Solton 2000 KW-al tolnák DRM-en a kraftot talán még az Antarktiszon is szólna a Kossuth. :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 72