Glenn írta:Üzleti érdek a nagyotmondás. Nézd meg a hallgatottsági felméréseket is. Aki többet fizet (vagy azonos érdekkör), az a piacvezető.
...mondjuk...ők azt állítják, hogy 100km-es körben hallhatóak, én 99km-re nem tudom őket venni, bejelentést teszek az NMHH-nak, kérem, hogy jöjjön ki a mérőszolgálat és végezzenek el egy mérést, a mérés igazolja, hogy nem lehet őket venni -> mehet a büntetés, mert az adott "reklám spotban" valótlant állítottak...kisebb dologért is bűntettek meg rádió/tv-ket. Még a 199x években dolgoztam egy kis helyi rádiónál, havi 2-3 eset volt, hogy vissza kellett keresni a havi mentett archívumból a hatóság részére egy-egy időszakot, mert valaki arra ****, hogy feljelentgette a rádiót. Üzleti érdek a nagyot mondás, de az apró betű hol marad? - jelenlegi szpot = félre tájékoztatás.
Elég jól ismerem a 89,5 lefedettségének határait - volt időszak, amikor az országban folyamatosan mászkáltam gépkocsival...sajnos az elmúlt 10 évben csak rosszabb lett a lefedettség. Nem a térerő csökkent, hanem az alapzaj nőtt meg - sok sok digitális eszköz, kapcsoló üzemű tápegységek, stb órajelének a felharmonikusai mind ott vannak az FM sávban.
Vidéki kisváros - rádió alapzaja X - ha antennát csatlakoztatok, akkor X+12dB a zaj!!! - volt egy városra kiterjedő áramszünet, akkor a zaj X+4dB volt az antennáról. Következtetés kb. 6-8dB-lel nagyobb térerő kell a vételhez, mint kb.10 évvel ezelőtt...az összes elektromos vezeték ontja magából a rádiófrekvenciás zavart, már nem tudsz hová bújni előle...