RADIOSITE Fórum

• Ionoszférikus terjedések (ES)

#192883  Szerző: joe

Volvos írta:Üdvözletem a szakiknak! Előre is bocsi, ha nem jó topikba írok! Szól mindig a rádió a gépemben (rakodógépkezelő vagyok) szombaton du. 3-4 óra tájékán egy hatalmas lindabtetős méter vastag vasbeton falú raktárban, ami ráadásul másfél méterrel lentebb van a környező talajszinttől, egyszóval "konzervdoboz" a helyi 92.2 Aktív rádiót folyamatosan csapkodták (szerintem) arab nyelvű rádiók (is) szóval soha életemben ilyen katyvaszt még nem hallottam! Szinte méterenként ahogy jöttem-mentem a raktárban volt hogy 3 adó is szólt egyszerre! Ez hogy a büdös ...-ba lehetséges FM-en? És nem első eset volt.
Üdv! Így lehetséges :D - tegnap a föld ionoszférájának az "E" rétege elérte egy olyan magas elektron koncentrációt, hogy még a 150 MHz-es frekvenciát is visszaverte (normál esetben a 30-40MHz feletti frekvenciájú hullámok áthaladnak rajta a világűr irányába). Gyakorlatilag ugyanaz a jelenség alakult ki, mint a középhullámú (AM) sávban szokott éjszaka. Tegnap közel-keletről voltak vehetők az adóállomások, mint ahogy írtad, a helyi adóhoz viszonyítva "gödörbe" voltál, ez a visszaverődött jel "kb. 30° emelkedéssel" érkezik, szinte csillapítatlanul jutott el hozzád. A távoli adó jelútja meghaladta a 2000 km-t, de a térségben nem ritkák a 150-200kW-os adóállomások, míg a helyi adó csak pár km-re van tőled, de alig 300W-os ráadásul épületek takarhatják.

Ez a jelenség, amit tapasztaltál június-július folyamán a leggyakoribb és évente csak pár alkalom van, hogy a tegnapihoz hasonló szintet elérjen. Joe
 #192881  Szerző: Volvos

Üdvözletem a szakiknak! Előre is bocsi, ha nem jó topikba írok! Szól mindig a rádió a gépemben (rakodógépkezelő vagyok) szombaton du. 3-4 óra tájékán egy hatalmas lindabtetős méter vastag vasbeton falú raktárban, ami ráadásul másfél méterrel lentebb van a környező talajszinttől, egyszóval "konzervdoboz" a helyi 92.2 Aktív rádiót folyamatosan csapkodták (szerintem) arab nyelvű rádiók (is) szóval soha életemben ilyen katyvaszt még nem hallottam! Szinte méterenként ahogy jöttem-mentem a raktárban volt hogy 3 adó is szólt egyszerre! Ez hogy a büdös ...-ba lehetséges FM-en? És nem első eset volt.
 #192860  Szerző: Kovi02

joe írta: 2021.06.04. 09:17
Kovi02 írta:http://www.fmlist.org/sounds/03-Jun-202 ... _BC-FM.mp3
Esetleg össze tudnád vetni a Radio Tabriz adásával,amennyiben vetted?
Perzsa nyelvet én is meg tudom erősíteni, de mást nem. Én sem néztem át az összes felvételt, de Tabriz-t két órával később vettem a 94,0-án...említett 93,7-en még soha sem figyeltem meg iráni adást. A vételed időpontjában a saját felvételemen a 93,7-en a ciprusi Star FM azonosítóját hallom...
Az iráni rádiónak néztem a weboldalát, az országosokról van fent visszahallgatható tartalom,de semmi a regionális adókról. :(

Van ötleted,hová kellene elküldenem a felvételt?

Amúgy előtte van egy fileom tele Irakkal, 89,1 89,9 90,9 92,1(FF0F PI-vel) 93,5 és 1-2 gyengébb, pár perccel korábban egy kurd a 88,5-n.
 #192859  Szerző: joe

Kovi02 írta:http://www.fmlist.org/sounds/03-Jun-202 ... _BC-FM.mp3
Perzsa nyelvet én is meg tudom erősíteni, de mást nem. Én sem néztem át az összes felvételt, de Tabriz-t két órával később vettem a 94,0-án...említett 93,7-en még soha sem figyeltem meg iráni adást. A vételed időpontjában a saját felvételemen a 93,7-en a ciprusi Star FM azonosítóját hallom...
 #192858  Szerző: Kovi02

joe írta: 2021.06.03. 08:35 Látom az FMListen, hogy többen logoltunk az elmúlt napokban Miszráta környéki adókat. Feljegyeztem pár új adót, valaki vette e esetleg ezeket rajtam kívül?

88,5 PI: 0000 PS: *T.E.M*_; __OPERA_;__PLUS__; _5000W__ - éppen "csendet" sugárzott
88,8 PI: FFFF PS: TEM_3KW_ - éppen "csendet" sugárzott
91,3 - üres vivő RDS nélkül
ill. nem biztos, hogy ez a körzet, bár déli irányból jött ez is ráadásul és ugyanabban a periódusban fédelt ki/be, mint a 91,1 VOA1:
91,7 RDS nélkül nagy jelszinttel vettem a WDR 1Live adását... (linken a felvételem)

Valaki vette ezeket? - köszi a válaszokat :)
88,5-t igen, a csönd Darnah 93,9-el együtt jött(ami szintén üres) , sajnos a frekin kb. minden líbiai 0000 RDS-t ad,szóval ezen belül ötletem sincs.
88,8-on itt nem jött üres vivő,talán az Al Shababiyah jött,még nem néztem át a fileokat idénről.
91,3/91,7 még sose jött Líbiából.
joe írta:
Kovi02 írta:A szezon első kettős ugrása,Oroszországból :D
https://www.youtube.com/watch?v=53eODRfeyk4

66,83 Lgov 28.-n kapcsolt le, egy nappal a vétel előtt,szóval nincs más a frekin.
Ma nálam is összejött az idei első kettős ugrás...az iráni Iszfahán adóállomást sikerült vennem 3055 km távolságból.

95,0 MHz IRIB Esfahan - tartományi adás - ebből sikerült az adóállomást azonosítani.
Kép

Szinten erről az adóról jöhetett:
89,0 MHz IRIB Javan
Kép

97,0 MHz IRIB Maaref
Kép

99,0 MHz IRIB Eghtesad
Kép

Ezeken kívül jött, de RDS nélkül a 93,0 IRIB Varzesh, 101,0 IRIB Quran szintén erről az adóállomásról, ill. a 94,7-en is vettem az IRIB Esfahan adását Natanz adóállomásról, ami 2971 km-re van a vételi helyemtől...Joe
Gratulálok, hogy neked mindig milyen szerencséd van :D Én még mindig várok az első CCIR-en történő kettős ugrásomra. Akkor,amikor nálad volt a dupla ugrás,én ezt vettem a 93,7-en,ID nincs rajta,a perzsa nyelvre kaptam megerősítést,de azon belül sajnos nincs semmi ötletem.
http://www.fmlist.org/sounds/03-Jun-202 ... _BC-FM.mp3
 #192856  Szerző: joe

Kovi02 írta:A szezon első kettős ugrása,Oroszországból :D
https://www.youtube.com/watch?v=53eODRfeyk4

66,83 Lgov 28.-n kapcsolt le, egy nappal a vétel előtt,szóval nincs más a frekin.
Ma nálam is összejött az idei első kettős ugrás...az iráni Iszfahán adóállomást sikerült vennem 3055 km távolságból.

95,0 MHz IRIB Esfahan - tartományi adás - ebből sikerült az adóállomást azonosítani.
Kép

Szinten erről az adóról jöhetett:
89,0 MHz IRIB Javan
Kép

97,0 MHz IRIB Maaref
Kép

99,0 MHz IRIB Eghtesad
Kép

Ezeken kívül jött, de RDS nélkül a 93,0 IRIB Varzesh, 101,0 IRIB Quran szintén erről az adóállomásról, ill. a 94,7-en is vettem az IRIB Esfahan adását Natanz adóállomásról, ami 2971 km-re van a vételi helyemtől...Joe
 #192846  Szerző: joe

Látom az FMListen, hogy többen logoltunk az elmúlt napokban Miszráta környéki adókat. Feljegyeztem pár új adót, valaki vette e esetleg ezeket rajtam kívül?

88,5 PI: 0000 PS: *T.E.M*_; __OPERA_;__PLUS__; _5000W__ - éppen "csendet" sugárzott
88,8 PI: FFFF PS: TEM_3KW_ - éppen "csendet" sugárzott
91,3 - üres vivő RDS nélkül
ill. nem biztos, hogy ez a körzet, bár déli irányból jött ez is ráadásul és ugyanabban a periódusban fédelt ki/be, mint a 91,1 VOA1:
91,7 RDS nélkül nagy jelszinttel vettem a WDR 1Live adását... (linken a felvételem)

Valaki vette ezeket? - köszi a válaszokat :)
 #192682  Szerző: LuciFerko

Orosz-Fehérorosz terjedés OIRT-on, az egyik kedvenc DX helyemen, Úrhidán:
https://www.youtube.com/watch?v=hHjXqoRF8qE

a környék egyik legmagasabb pontja, erős helyi adás nélkül. (a 92.3 már elfogadható ott)

Fehérvárra/fehérváron autózva a 66.44-et hallgattam, szépen harcolt egymással a Gomel FM és a Radio Rossii :)
(kiélvezem a sávot, még mielőtt a múlté lesz...)
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 552