RADIOSITE Fórum

• Mária Rádió

#197775  Szerző: Glenn

p0tyi írta: 2022.12.12. 22:25 Tavaly május óta van olyan, hogy eFM, azaz Extended FM, Brazíliában elsőként
https://en.wikipedia.org/wiki/FM_extend ... _in_Brazil
Ezzel pontosan ugyanaz a gond, mint az OIRT-tal, hogy nincs rá vevőkészülék. A cikk szerint mostantól Brazíliában csak ezt a sávot is venni tudó rádiókat szabad árusítani, de ezek elterjedéséhez nagyon sok idő kell. És pont ugyanígy lehetne ez az OIRT esetében is. Egyébként az oroszok ma is mindkét sávot használják, ez az, amit mi elszúrtunk annak idején.
 #197771  Szerző: mihalylovics

p0tyi írta: 2022.12.12. 22:25 Tavaly május óta van olyan, hogy eFM, azaz Extended FM, Brazíliában elsőként

És ott van a tengerentúlon igen gazdag választékot adó, pofonegyszerűen működő HD Radio is. Én inkább ezekre voksolnék, semmint az OIRT-re, vagy DAB+-ra.
a HD Radio-val az a baj, hogy igen költséges (a szabvány titkosított, készülékenként elég magas royalty-t kér a fejlesző), így nem biztos, hogy a mi pénztárcánknak is megfelelő (a nagy büdös ámerikában persze más a helyzet)...
 #197768  Szerző: LG

p0tyi írta: 2022.12.12. 22:25 ...viszont Magyarországon előbb ahhoz újra kellene indítani. Szerintem egyébként működőképes is lenne már, a gazdag budapesti választékot el lehetne vinni vele az egész országba. Budapesten pedig új, helyi muxokkal tovább bővíteni.
jó jó, de a hallgatókon kívül ez kinek érné még meg?
:troll:
 #197767  Szerző: p0tyi

Tavaly május óta van olyan, hogy eFM, azaz Extended FM, Brazíliában elsőként

És ott van a tengerentúlon igen gazdag választékot adó, pofonegyszerűen működő HD Radio is. Én inkább ezekre voksolnék, semmint az OIRT-re, vagy DAB+-ra.

De a helyzet az, hogy a jogszabályok és EU irányelvek alapján (ilyen készülékeket lehet már leginkább forgalomba hozni) a DAB+ a közeljövő, viszont Magyarországon előbb ahhoz újra kellene indítani. Szerintem egyébként működőképes is lenne már, a gazdag budapesti választékot el lehetne vinni vele az egész országba. Budapesten pedig új, helyi muxokkal tovább bővíteni.
 #197763  Szerző: Glenn

shadoe írta: 2022.12.11. 23:09Mellesleg a japánoknak legalább eszük is volt, amikor ezt a problémát felismerték, és 76 MHz-től bővítették az FM sávot (na, és arra még akadnak is vevőkészülékek még Mo.-n is...).
Hát ez nem így van ám. Japánban csak 90 MHz-ig terjed a sáv, tehát 14 MHz a teljes sávszélesség. Így aztán sem OIRT FM, sem CCIR FM vevővel nem fogható, spéci, nekik gyártott rádió kell hozzá. :shock:
 #197756  Szerző: shadoe

Laci95 írta: 2022.12.11. 10:32
A OIRT Sávot esetleg oda lehetne adni a Mária Rádió és a Katolikus Rádiónak
Ez az ötlet bennem is felmerült, mert amúgy HA lenne rá vevőkészülék, igény, és tényleges használatban volna még, valóban jó lenne. Sőt, elég sok adónak ott lenne a helye, amit én az FM-ről oda "száműznék".
Megoldaná a hazai túlzsúfolt FM sáv problémáit, a terjedése jó, de hát ez az ügy sajnos már veszett fejsze nyele.
Mellesleg a japánoknak legalább eszük is volt, amikor ezt a problémát felismerték, és 76 MHz-től bővítették az FM sávot (na, és arra még akadnak is vevőkészülékek még Mo.-n is...).
 #197755  Szerző: Glenn

Laci95 írta: 2022.12.11. 10:32A OIRT Sávot esetleg oda lehetne adni a Mária Rádió és a Katolikus Rádiónak
Arról a sávról Magyarország hivatalosan lemondott, úgyhogy nem lehet. Egyébként sincs rá vevőkészülék néhány múzeumi darab kivételével és nem is kapható.
 #197753  Szerző: Laci95

Glenn írta: 2022.11.28. 17:18
Laci95 írta: 2022.11.27. 18:44 Én a rádió helyében feléleszteném A 810Khz+ 1341 Khz-es Középhullámú Frekvenciát
Azt nem tudnák megfizetni. A Katolikus Rádió is így járt, ezért adták fel az AM-et és váltottak FM-re.
A OIRT Sávot esetleg oda lehetne adni a Mária Rádió és a Katolikus Rádiónak
 #197651  Szerző: Glenn

Laci95 írta: 2022.11.27. 18:44 Én a rádió helyében feléleszteném A 810Khz+ 1341 Khz-es Középhullámú Frekvenciát
Azt nem tudnák megfizetni. A Katolikus Rádió is így járt, ezért adták fel az AM-et és váltottak FM-re.
 #197642  Szerző: Laci95

Én a rádió helyében feléleszteném A 810Khz+ 1341 Khz-es Középhullámú Frekvenciát és akkor országos lenne a rádió am-en a időseknek én is keresztény vagyok sokat hallgatom a rádiót :yes:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 61