Ha már az "überzöld", "környezettudatos", a "vidékbarát gondolat" földi helytartója, a kotyvalék-ellenzék nem teszi, tegyünk egy rövid említést arról, hogy a szintén híresen "vidékbarát" Fidesz éppen hogy emeli a tömegközlekedés tarifáit július 1-tól.
Az, hogy 400 ft lesz egy 0-10 km-es utazásra váltott jegy, az bagatellnek tűnik (mondjuk a vidéki, falusi ember számára meg pont nem), meg nagyvárosi szemszögből lehet példálózni azzal, hogy de hát így az infláció, úgy az infláció, és ez magyarázhatná a kb. HATVAN!!! százalékos jegyáremelést.
A számok és a tények azonban makacs dolgok. Egy nagyvárosi, helyi közledésben megváltott buszjegy ha csak az általam jobban ismert megyeszékhelyeket nézzük, mint Kecskemét, Szolnok, testvérek között sem drágult 300 ft fölé. Sőt, ha jól tudom, Zala megyében már elfogadják a vármegyebérletet a helyi városi közlekedésben is.
Ezzel szemben ha faluból, ahol híresen jó az élet, és közmunkásbérből vagy még abból se, "mellényzsebből" kifizetik a pár km-es utazásért a 400 kemény magyar forintot, szóval ha faluból utazik valaki városba, az fizesse a legtöbbet egy rövid buszozásért (mert vonat már nincs, arról a fentebb említett "környezettudatos" ellenzék már gondoskodott 2007 és 2009-ben, amikor a vidéki vasútvonalak jelentős részét szétverte és kiirtotta - és az üresen szaladgáló vidéki Volán járatok közben nem voltak útjában, benzinlobbi jeligére...).
Értem én ezeket a szép szavakat a "fenntarthatóságról", az "inflációról", a "vidékfejlesztésről", csak az a baj, hogy szembe jön a valóság, szembe jönnek a tények és a számok, és jól pofáncsapják vele azokat, ellenzékit meg kormánypártit egyaránt, akik állandóan arra hivatkoznak és arról papolnak. Meg azt is, aki ezeknek egyetlen szavát se hiszi, csak azok vannak kisebbségben...