RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#201500  Szerző: mihalylovics

altermanus írta: 2024.01.01. 17:32
Promenád írta: 2023.12.31. 20:28
altermanus írta: 2023.12.28. 21:00 Mai DX-em: https://www.youtube.com/watch?v=9VqtNbo2Xh8
Azért kíváncsi lennék arra, ha egy normális FM antennával ,,küldenéd meg", mint azzal az egy szál ,,bottal"...
azóta tönkre ment az vevőm, egyszerűen nem működik a tekerő gombja ami állítja a frekvenciát, úgyhogy erre várni kell, de meg van az utódja. Tervezek egy olyan videót, ami lakott területen kívül egy Iskrával, az FM-50-es modellel. Ha meglesz a jogsim, és minden flottul megy az életemben, akkor ígérem próbálkozni fogok.
BÚÉK!
nem lehet azt az alkatrészt cserélni? szerintem érdemes lenne azt a vevőt "megmenteni"...
 #201496  Szerző: altermanus

Promenád írta: 2023.12.31. 20:28
altermanus írta: 2023.12.28. 21:00 Mai DX-em: https://www.youtube.com/watch?v=9VqtNbo2Xh8
Azért kíváncsi lennék arra, ha egy normális FM antennával ,,küldenéd meg", mint azzal az egy szál ,,bottal"...
azóta tönkre ment az vevőm, egyszerűen nem működik a tekerő gombja ami állítja a frekvenciát, úgyhogy erre várni kell, de meg van az utódja. Tervezek egy olyan videót, ami lakott területen kívül egy Iskrával, az FM-50-es modellel. Ha meglesz a jogsim, és minden flottul megy az életemben, akkor ígérem próbálkozni fogok.
BÚÉK!
 #201491  Szerző: Promenád

#201016  Szerző: altermanus

joe írta: 2023.11.04. 19:45
altermanus írta:Az, hogy az AF a Petőfinél, csak a körzetben található frekvenciákat állították be, míg a Retronál az egész országos lista ott van. Miért állíthatták be így?
Mindkettő Hegyhátsálról jön.
Ezt kb. senki sem fogja tudni. A szabvány szerint mindkét beállítás megfelelő, a gyakorlatban - saját megfigyelés - a vevők (autó rádió) jobban kezeli azt a beállítást, ahol csak a szomszéd körzetek 4-5 frekvenciáját tartalmazza az AF lista. Ebben az esetben úgy vált a rádió, hogy szinte észre sem veszed, a másik esetben gyakran felordít a másodperc tört részére egy idegen állomás (mivel a PI különbözik így némítja), majd hosszú csend mire talál a vehető egy vehető frekvenciát (Békéscsabán a 98,4-en helyi adó üzemel, a RETRO-nak nincs adója, így csak gyengén Komádi 101,6, Kékes 104,7 esetleg Szentes 95,7 vehető - AF-ben szereplő 98,4 miatt a készülék odalép, talál egy adást nagy térerővel, amit rögtön le is némít és elkezdi az AF listában lévő frekvenciákat léptetni, majd kb. 1 perc múlva visszaáll a 101,6-ra, ahonnan indult).
Valami ilyesmire gondoltam én is, csak nem ennyire mélyen. Még a Sláger idején, mentünk autóval, volt RDS a rádió, gyakran elkezdett keresni, és feljött a ÖE3, vagy a Kronehit.
A Petőfinél észre sem vettem, ha mentünk Székesfehérvárra. Igazából nagyon nem zavar, de akkor is, ha minden freki fent van AF-en, akkor miért a 101.2-ről akar a 95.7-re menni, mikor nincs is frekvenciája ott a Retrónak? (Költői kérdés volt) De mindegy is. Legalább most már tudom, hogy váltja a frekvenciákat az RDS rádió. :)
 #201002  Szerző: joe

altermanus írta:Az, hogy az AF a Petőfinél, csak a körzetben található frekvenciákat állították be, míg a Retronál az egész országos lista ott van. Miért állíthatták be így?
Ezt kb. senki sem fogja tudni. A szabvány szerint mindkét beállítás megfelelő, a gyakorlatban - saját megfigyelés - a vevők (autó rádió) jobban kezeli azt a beállítást, ahol csak a szomszéd körzetek 4-5 frekvenciáját tartalmazza az AF lista. Ebben az esetben úgy vált a rádió, hogy szinte észre sem veszed, a másik esetben gyakran felordít a másodperc tört részére egy idegen állomás (mivel a PI különbözik így némítja), majd hosszú csend mire talál a vehető egy vehető frekvenciát (Békéscsabán a 98,4-en helyi adó üzemel, a RETRO-nak nincs adója, így csak gyengén Komádi 101,6, Kékes 104,7 esetleg Szentes 95,7 vehető - AF-ben szereplő 98,4 miatt a készülék odalép, talál egy adást nagy térerővel, amit rögtön le is némít és elkezdi az AF listában lévő frekvenciákat léptetni, majd kb. 1 perc múlva visszaáll a 101,6-ra, ahonnan indult).
 #200999  Szerző: altermanus

Kép
Kép
Volna egy kérdésem.
Az, hogy az AF a Petőfinél, csak a körzetben található frekvenciákat állították be, míg a Retronál az egész országos lista ott van. Miért állíthatták be így?
 #200966  Szerző: altermanus

Megtaláltam magamnak a legjobb helyett a DX-nek.
https://www.nyugat.hu/cikk/atadtak_a_ko ... uljarot_is
Olyan 8 méter magas lehet, és tegnap este 11 óra után felmentem, és a 89.5-ön jött a Rádió 1, a budapesti Széchenyi-hegyről. Eddig ez a legjobb vételem a környéken. RDS nem jött le, de csak kis híján volt.
87.6 MMR
88.4 MKR, Szombathely
100.8 Dankó
103.9 Néha bezizzent a Rock FM.
Most ebben az időben voltam fent mielőtt eljöttem dolgozni, csak az MMR jön a fentiek közül, de RDS nélkül.
 #200923  Szerző: altermanus

Kovi02 írta: 2023.10.21. 21:56
altermanus írta: 2023.10.21. 19:12
Azon csodálkozom, hogy a 105.5-ön jön a 886 osztrák rock rádió.
A 2.5kW-s adójuk 75km-re van tőled,800m magasan :D
Ez igaz, viszont Szentgotthárdon alig jön telefonnal, sőt Csabrendeken telefonnal nem is jön, csak a TEF6686-tal.
 #200922  Szerző: Kovi02

altermanus írta: 2023.10.21. 19:12
Azon csodálkozom, hogy a 105.5-ön jön a 886 osztrák rock rádió.
A 2.5kW-s adójuk 75km-re van tőled,800m magasan :D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 541