RADIOSITE Fórum

• A rádiós piac

#202599  Szerző: asr27

p0tyi írta: 2024.09.03. 22:56
nyikolaj írta: 2024.09.03. 15:52 Ami biztos.. semmi nem történik a rádiós piacon.
Ez pontosan így van, most bekerült egy egyensúlyi állapotba az egész, ami amúgy nem feltétlenül baj. De mint tudjuk, a politikához van láncolva a hazai rádiózás, a politikusoknak meg mindig vannak "világmegváltó" ötleteik.

Pár rádió nagyon rottyon van szerintem, csak vegetál értelem nélkül. Ott akár lehet változás is, a semmit nem szokták örökké finanszírozni sehol.
A Music FM bedarálása óta könyörgünk itt jópáran egy EDM Dance rádióért, de csak azért se indul egy se :( Bezzeg Rock, Rap, Sport... az kell, nem is elég belőlük egy.
 #202598  Szerző: Landsmann

nyikolaj írta: 2024.09.03. 15:52 Ami biztos.. semmi nem történik a rádiós piacon.
Nem kell,hogy kereskedelmi legyen,mert értem én,hogy az pénz meg minden,de akkor is.. valami legyen már. Bp-en ott egy csomó rádió,,miért nem akar egyik sem kilépni a fővárosi körzetből. Az ország tele van üres és talált, koordinált frekikkel, még a gerincadók is.
Budapest és a nagyobb városok kivételével szinte esélytelen hogy új rádió induljon. Kicsi a népsűrűség vidéken. Ahhoz, hogy sok emberhez eljusson, nagy területet kellene lefedni, az meg már jogi és műszaki szempontból is macerásabb mint egy 15-20000 fős települést lefedni. Ekkora népesség meg nem fog tudni eltartani még egy városi rádiót sem. Nálunk is mi a kínálat? Kossuth, Petőfi, Bartók, Retró, Dankó. Kifújt. Bezzeg egy halom román adó tökéletes minőségben jön. Tegnap üzemeltem be egy URH antennát, próbáltam megcélozni a debreceni Best FM-et. Korábban egy kis huzal antennával sikerült, de eléggé esetleges volt a vétel minősége, de a legnagyobb problémát a több mint 30 KW-tal nyomatott Retró okozza, mivel csak 100 KHz-cel van feljebb. 56 km a venni kívánt és 100 km a Retró. Persze, hogy áthallatszik. Tegnap addig forgattam az antennát míg megtaláltam a legideálisabb poziciót. Némi alufólia bevetésével sikerült a cicergést is eltüntetni a hasznos adás alól. Hogy ez mennyire lesz tartós megoldás, nem tudom. Rá vagyunk kényszerítve a vadászásra ha valami normálisat akarunk hallgatni, vagy marad az online hallgatás. Ezt tettem már én is két éve, de azért ennek is vannak korlátai. Melóhelyen marad az online, de otthon végre szerettem volna a sugárzott adást fogni, hogy ne legyen probléma ha áramszünet van vagy megszakad a stream.
Az állandóság annyiban jó, hogy legalább tudjuk, míg a frekvenciahasználati engedély le nem jár, addig biztos a rádió működése. Aztán persze lehet izgulni mikor pályázni kell a frekvenciára, hogy mi lesz az eredmény. Emlékszünk még a Class FM kálváriájára.
 #202596  Szerző: p0tyi

Ez pontosan így van, most bekerült egy egyensúlyi állapotba az egész, ami amúgy nem feltétlenül baj. De mint tudjuk, a politikához van láncolva a hazai rádiózás, a politikusoknak meg mindig vannak "világmegváltó" ötleteik.

Pár rádió nagyon rottyon van szerintem, csak vegetál értelem nélkül. Ott akár lehet változás is, a semmit nem szokták örökké finanszírozni sehol.
 #202595  Szerző: nyikolaj

Ami biztos.. semmi nem történik a rádiós piacon.
Nem kell,hogy kereskedelmi legyen,mert értem én,hogy az pénz meg minden,de akkor is.. valami legyen már. Bp-en ott egy csomó rádió,,miért nem akar egyik sem kilépni a fővárosi körzetből. Az ország tele van üres és talált, koordinált frekikkel, még a gerincadók is.
 #202585  Szerző: hori

Landsmann írta: 2024.08.31. 18:35 Azt mi alapján határozzák meg, hogy egy-egy rádióadó mekkora teljesítménnyel sugározhat? Például indul egy rádió Debrecenben. A listát elnézve a közszolgálati rádiók mazonos teljesítménnyel nyomulnak, kivéve a Kossuthot, azt harmad akkora teljesítménnyel. De még a "városi rádiók" is eltérő teljesítményt kaptak.
A használható frekvenciák nemzetközileg vannak koordinálva. Abban le vannak fektetve, hogy egy adott városban milyen frekvenciákat lehet használni-ebben az esetben a műsorszóró sávban- és mekkora teljesítménnyel. Ehhez a teljesítményhez tartozik a db/uV térerősség az ellátni kívánt területhez, amit az NMHH koordinál és ad meg a rádióengedélyben. A domborzat mindenhol más és más, az antenna, annak magassága, a tápvonalak stb stb stb. Ezt úgy kell megoldani, hogy ezek az értékek ne legyenek túllépve. Ezért vannak a különböző teljesítmények és persze a nemzetközi "zavartatás" elkerülése miatt is. Gyakorlatilag a teljesítmény csak egy paraméter a sok közül.
 #202575  Szerző: Landsmann

Azt mi alapján határozzák meg, hogy egy-egy rádióadó mekkora teljesítménnyel sugározhat? Például indul egy rádió Debrecenben. A listát elnézve a közszolgálati rádiók mazonos teljesítménnyel nyomulnak, kivéve a Kossuthot, azt harmad akkora teljesítménnyel. De még a "városi rádiók" is eltérő teljesítményt kaptak.
 #202559  Szerző: asr27

p0tyi írta: 2024.08.29. 18:42
asr27 írta: 2024.08.29. 12:39
p0tyi írta:Csináltunk egy Discord szervert, ha bármi lenne a fórummal:
https://discord.gg/qaSbfCjCHg

Van már DX, médiás, rádiós szekció, de majd úgy alakul minden, ahogy a jelenlévők alakítják.

Everyone welcome!

Ui: Van mobilra Discord app is!
Mert, várható, hogy megszűnik a fórum?
Én nem tudom, de régóta rossz ómen, hogy leállt a hírsite.
Mondjuk, nem is nagyon történik semmi igazából a rádiós piacon. Új rádiók nem indulnak... De persze attól még lehetne néha cikkeket készíteni.
Mióta a Korábbi főszerkesztő, G. Szabolcs elment, gyakorlatilag nem frissül az oldal.
 #202555  Szerző: p0tyi

asr27 írta: 2024.08.29. 12:39

Van már DX, médiás, rádiós szekció, de majd úgy alakul minden, ahogy a jelenlévők alakítják.

Everyone welcome!

Én nem tudom, de régóta rossz ómen, hogy leállt a hírsite.
 #202552  Szerző: asr27

Everyone welcome!

#202548  Szerző: p0tyi

Csináltunk egy Discord szervert, ha bármi lenne a fórummal:

Everyone welcome!

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 200