RADIOSITE Fórum

• Sunshine FM - Nyíregyháza - 99.4 MHz, Debrecen - 93.5 MHz

#203097  Szerző: Landsmann

A nyíregyházi és a debreceni adás mennyire azonos? Azt hallom, hogy mikor hírek és reklámok vannak, akkor azok debreceni és környéki infókat tartalma. Nyilván ugyanekkor meg Nyíregyházán az ottani hírek és reklámok mennek. Erre az időre válik ketté a két adó, vagy teljesen különállóak?
 #202916  Szerző: Landsmann

Gyurii írta: 2024.11.17. 14:57
Landsmann írta: 2024.11.16. 14:21
Gyurii írta: 2024.11.16. 12:49

Majd meglesem este én is, hogy fogom a többi debrecenihez képest. Próbáltam hetekkel előtte személyesen, social felületen is kideríteni a pontos FM indulást (rögzíteni akartam a startot), de mindenki vakon volt/vagy ki volt adva, hogy titok... :punch: :blush:
Ja, most nézem, hogy Békéscsabáról vagy. :D Azért nekem van durván 50 km előnyöm.
Igen, 5 elemes yagi-val próbálom fogni. NMHH oldaláról lehetett tudni, hogy Nyíregynek van lőve, bízva gondolom, hogy összeér a 99.4-el a leggyengébb rádióval is. :D

Csalódás, hogy ennyire befolyásolja az irányzék, mert kijelenthető, hogy egyik leggyengébb debreceni déli irányba 1kW ide, vagy oda. Bár terjedésfüggő, mert van amikor 22dB-re tisztán felerősödött tegnap este, de előfordult az is, hogy a zajból alig hallottam ki, míg pl. a 104.6 Best RDS jelszintet súrolta a 800W körüli teljesítményével.

(Jelenleg nem pontos az antennairányom, de 93.5 Sunshine élvezhető minőségben szól, viszont a többi debreceni sehol semmi... :shock: )
Most valami borzadályos a terjedés. Reggel fél 8 körül kb 10 percre szinte teljesen eltűnt a Best FM, majd egész délelőtt hullámzott a minőség. A kékesi Retró a tökéletes (RDS adattal együtt) vételtől kezdve a semmiig minden volt. Vele együtt a Best FM is hol jobb, hol rosszabb volt. A Hír FM és a Rádió 1 Debrecenből nagyjából azonos minőségben folyamatosan elérhető volt. Még a nyíregyházi Best Fm is, de az RDS nem jött, egy apró cicergés hallatszott alatta, 100 kHz-el lejjebb egy román rádió bekavart. De ezt nem lehetett folyamatosan jó minőségben venni. Korábban sem. A Sunshine FM az jött folyamatosan, sőt az előbb egész könnyedén az RDS is jött. Nem tudom, hogy a szabványoknak, előírásoknak mennyire frelelnek meg az ukrán és a román rádiók, de borzalom hogy jönnek. Egy ukrán időnként a kékesi Retrót is kiütötte a 104,7-en. Talán már most kezd csillapodni a légköri (v)iszony. Az ukránok és a románok némi sistergés közepette vehető az RDS, míg az itthoni rádióknál már fdülre teljesen oké, de az istennek nem akar bejönni.
 #202915  Szerző: Gyurii

Landsmann írta: 2024.11.16. 14:21
Landsmann írta: 2024.11.15. 21:37

Tudom fogni bő 50 km-ről, de az RDS már nem jön be.
Majd meglesem este én is, hogy fogom a többi debrecenihez képest. Próbáltam hetekkel előtte személyesen, social felületen is kideríteni a pontos FM indulást (rögzíteni akartam a startot), de mindenki vakon volt/vagy ki volt adva, hogy titok... :punch: :blush:
Ja, most nézem, hogy Békéscsabáról vagy. :D Azért nekem van durván 50 km előnyöm.
Igen, 5 elemes yagi-val próbálom fogni. NMHH oldaláról lehetett tudni, hogy Nyíregynek van lőve, bízva gondolom, hogy összeér a 99.4-el a leggyengébb rádióval is. :D

Csalódás, hogy ennyire befolyásolja az irányzék, mert kijelenthető, hogy egyik leggyengébb debreceni déli irányba 1kW ide, vagy oda. Bár terjedésfüggő, mert van amikor 22dB-re tisztán felerősödött tegnap este, de előfordult az is, hogy a zajból alig hallottam ki, míg pl. a 104.6 Best RDS jelszintet súrolta a 800W körüli teljesítményével.

(Jelenleg nem pontos az antennairányom, de 93.5 Sunshine élvezhető minőségben szól, viszont a többi debreceni sehol semmi... :shock: )
 #202913  Szerző: Landsmann

Snake005 írta: 2024.11.15. 20:17 Elindult a debreceni freki. Petőfi tér 10. tetején van az adó, innen ad a Rádió 1 is.
 #202912  Szerző: Landsmann

Snake005 írta: 2024.11.15. 20:17 Elindult a debreceni freki. Petőfi tér 10. tetején van az adó, innen ad a Rádió 1 is.
Aztán az este csak meg lett az RDS is. Megnéztem a kocsiban is, hát ott már elég nyögvenyelős, de lehet 10-20 méterrel odébb jobb, vagy még rosszabb.
Nem igazán lehet összehasonlítani a többi debrfeceni rádióval a vétel minőségét. Nálam körülbelül a Hír FM minőségében jön. Sajnso sok adatot nem tudunk a rádióadókról, ami pedig jó lenne az összehasonlításhoz. Nem tudjuk a polarizációt, nem tudjuk a teljesítményt és azt sem, hogy irányított vagy körsugárzó antennáról jön a jel. Ha előbbi, akkor annak az irányát sem tudjuk, valamint a polarizáció is kérdéses. De a legnagyobb mumus a sugárzási iortány, ha nem körsugárzó az antenna. Én is emiatt szívtam már hetek óta a Best Fm vételével. Aztán kiderült amit sejtettem is, hogy a sugárzási irány nem én felém van. Azt azért nem gondoltam, hogy a sugárzási iránytól 95 fokra vagyok, úgyhogy jószerével a csodával egyenlő, hogy most már viszonylag stabilan és jó minőségben tudom fogni 57 km távolságból.
 #202910  Szerző: Gyurii

#202907  Szerző: Landsmann

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14